Радев към РСМ: Пътят към Европа е път напред, не назад

Президентът призова политиците да не се крият зад НС по темата
22 юни 2022 12:05, Йоана Цонева
32
Радев към РСМ: Пътят към Европа е път напред, не назад
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очакванията ми са въпросите за властта да не изместят от фокуса на нашите политици дневния ред на българите. Това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", където ще открие Национална конференция "Език свещен".

Президентът призова Министерският съвет "да не се крие зад Народното събрание" за Северна Македония, защото е водещата институция в процеса.

Радев не коментира думите на колегата си от Северна Македония Стево Пендаровски, че преди година му е отказал включването на трета страна в преговорите с думите, че "не ни е нужно и че ние най-добре си ги заем нашите проблеми и не ни трябва трети".

Вместо това се обърна към политическите лидери в Северна Македония с призив за "политическо лидерство, смелост и отговорност в името на бъдещото", "защото пътят към Европа е път напред, не назад".

Още по темата

Държавният глава посочи, че френското предложение за РСМ е добро.

"Нямаше да получим френското предложение, което е най-доброто до момента, ако България не беше отстояла  с ясна аргументация ветото на два Съвета за разширяване миналата година. Позицията ми вече е ясна. Нашите европейски партньори осъзнават и споделят позицията ни за отстояване на гражданските права, това не е тема само между България и РСМ. Въпросът, който поставих, за правата на македонските българи и тяхното вписване в Конституцията като едно от условията за начало на преговорите, вече е заложено в преговорната рамка", посочи Радев.

Той подчерта, че е рано политиците да обявяват победа.

"Промяната в Конституцията не е последната, а първата стъпка по пътя на интеграцията. Трябва да е ясно на обществото, че процесът се базира на два важни документа - преговорната рамка, която се разработва от ЕС, второто - двустранния протокол, който е наш ангажимент. Преговорната рамка не може да защити нашия интерес", уточни президентът, предаде Bulgaria ON AIR.

"Френското предложение е добро като преговорна рамка, но същността - истинската защита на интересите, на културното наследство, на промяната на учебниците и табелите и прекратяване на процеса по дебългаризация - зависи от двустранния протокол", заяви Румен Радев.

По думите му на базата на този протокол ЕС ще следи какво да изисква и да защита в процеса на преговорите. Към момента протоколът не давал достатъчно гаранции и защита като действия, механизми, срокове и критерии.

Той призова институциите да заложат  липсващите части, защото ако протоколът не бъде прецизиран, преговорната рамка се обезсмисляла.

За предстоящото гласуване на вота на недоверие президентът обясни, че очаква въпросите за властта да не изместват от фокуса на нашите политици дневния ред на българите, който бил ясен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
1
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
Не приемам коментарите отдолу с/у Радев. Лицемери! Когато размахваше юмрук, беше много хубав. Ами когато манипулираше проверката на КОНПИ чрез Митко Есемеса, когато назначи любовницата си (тогава) на 2 щата, когато в президенството откриха уличаващи документи и т.н. и т.н.??? ТОГАВА БЕШЕ МНОГО ХУБАВ, НАЛИ! Не може така, иначе аз ще го подкрепям! Удри, Радев, Прокопиевото задкулисие! Напред! Хак да ви е!
19
3
 
8
 
! Отговори
PG преди 2 години
Нети ли омръзна да говориш само празни приказки,излизаш надул се като пуяк и бърбориш,бърбориш,а на края се оказва,че нищо смислено не си казал
18
3
 
3
 
! Отговори
май май преди 2 години
Радев става Тъжев
17
1
 
6
 
! Отговори
гост преди 2 години
Изглежда напоследък не превеждат рубличките редовно?
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еййй Днес що забърсахте 15 страници коментари? Да не би да не ви харесва народния консенсус по темата?
15
2
 
10
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Радев,стига ръси клишета и бисери.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според Радев ще излезне че България губи беломорието и войниците си за да има сега македонска нация. И срещу това ще получи евро. Някак си не излиза сметката а се получава че бг политици и президент продават бг..
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пътят напред към Европа е път назад за България, път към робството на незначителна провинция в някаква си човеконенавистна империя. Ето защо беше толкова важно през годините да не убеждават, че животът в османската империя е бил рогът на изобилието! Без памет за робското живеене, човекът по-лесно става роб! Без суверенитет, без собствена валута, без език и без история България става просто една периферна колониална територия за изсмукване на ресурси, в която добре ще живеят само еничарите!
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ето цяла кохорта зад френското предложение , ех въртиопашка радев
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Френското узаконява македонска нация което е голям провал за Радев и бг. На практика няма смисъл от балканските войни и ПСВ и ВСВ когато загиват 500 хиляди бг.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като е път напред, вие защо искате да ни върнете назад и защо не подкрепите новото правителство на Промяната и вдигане на ветото за Македония, г-н Президент??
9
2
 
13
 
! Отговори
много преди 2 години
много приказки за френското предложение! А никъде не е публикувано на френски и на български. В нито една медия.Щом го криете значи не е добро за България. И явно не отговаря на написаното в договора от 2019 г.
8
1
 
5
 
! Отговори
Гьон Хаттъм преди 2 години
Украйна и Македония трябва да са в пакет за Европа. Много са подобни.
7
3
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Напред към комунизма на Урсула :)))
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В предложениети с малки думи пише.Не подпишете нема пари и нема шенген.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като каже Макрон нещо всички козируват.Даже и Генералите.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Франция каза на България и Македония да се вземат в ръце,иначе нема паре.Политиците от двете страни са готови на всичко,само да има пари.Това е.Иначе ще фалират и двете държави.Хайде сега гласувайте политици и ще трябва да работите.Няма как да се оправдавате с Македония тук,а пак с България в Македония.
3
4
 
8
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
БРАВО НА РАДЕВ! ПОЗДРАВЯВАМ ГО ЗА ПРИНЦИПНАТА ПОЗИЦИЯ С ПРОЕВРОПЕЙСКА РАМКА! АБСОЛЮТНО ПРАВ Е ЗА ВСИЧКО!! РЯДКО ИМА ЧОВЕК ВЪВ ВЛАСТТА, КОЙТО ПРОЯВЯВА РАЗУМНА СМЕЛОСТ И КАЗВА САМАТА ИСТИНА!!! ТОЙ НАЙ- ДОБРЕ ОБЯСНИ КОЕ КАКВО Е В ОТНОШЕНИЯТА НИ С РСМ!!
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чорапче,излагаш се.Много слушаш жена си Деса,бивша секретарка на Слафчо.
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя ръси само мъдрости всеки ден. Голям пророк :))