Радев: Газовата връзка между България и Гърция е от геополитическо измерение

Президентът даде заявка, че страната ни е готова да сътрудничи за бързото пускане на интерконектора
12 авг 2022 15:00, Нели Христова
53
Радев: Газовата връзка между България и Гърция е от геополитическо измерение
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев се срещна с строителите на газовата връзка между България и Гърция - "Авакс" и възложителя на строежа – фирмата ICGB.

"За мен е особено приятно да ви посрещна в президентската институция за първи път в България и ви благодаря, че се отзовахте на поканата за тази среща по много важни и за двете държави теми", обърна се Радев към изпълнителните директори.

"Междусистемната газова връзка между България и Гърция не е просто инфраструктуен обект. Това е обект със силно регионално и геополитическо измерение. Този проект е от стратегическо значение не само за задълбочаване на партньорството между нашите две страни, но има и своето значение за постигането на реална диверсификация в доставката на газ за България и за страните от Централна и Източна Европа", каза още Радев. "Също така и за гарантиране на стабилното икономическо развитие в нашия регион и за реализация на европейската политика за гарантиране на независимост и сигурност в доставките на енергоносители."

"Затова и с президента Сакеларопулу и с премиера Мицотакис винаги сме подчартавали значимостта на този проект и винаги сме имали консенсус за неговата приоритетност и единомислие за неговото своевременно завършване. Затова и приключването на този инфраструктурен и геополитически проект в условията на тежка глобална енергийна криза, на ограничени доставки, е от особено важно за нашата страна", заяви Румен Радев.

Президентът даде заявка, че българската страна е готова да сътрудничи за бързото пускане в експлоатация на проекта и изрази надежда, че останалите довършителни и строително-монтажните дейности ще бъдат приключени при пълна мобилизация.

В срещата участват също така служебният министър-председател Гълъб Донев, служебният министър на енергетиката Росен Христов и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Независимост и сигурност в цените на доставките са също част от ползите, отбеляза Радев.

Собственикът на "Авакс" Антониос Мидзалис увери българския държавен глава, че от самото начало на проекта от "Авакс" осъзнават важността му и се опитват да дадат най-доброто за успешното му приключване.

"Ще направим всичко, което е по силите ни, за да може този обект да бъде приключен и да влезе успешно в експлоатация", каза той.

Смятам, че ние сме си заслужили доверието, но ако у някого възникват въпроси, ние сме на разположение да отговорим, подчерта Мидзалис и добави: "Ние имаме двугодишен гаранционен период на поддръжка и ще бъдем тук на разположение".

Теодора Георгиева, изпълнителен директор на "Ай Си Джи Би", заяви от своя страна, че изграждането на интерконектора с Гърция е един от най-големите проекти и го обяви за кауза и на "Ай Си Джи Би", и на България.

Основните дейности са свършени, но има встъпителни задължителни дейности преди пускането в експлоатация, съобщи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изядохме рибата но опашката задави Радев той не може да я преглътне тази руска газ ще му изяде главата
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хи хи като го гледах Радев на срещата с Гърците направо беше с погребална физиономия искаше му се да погребе газовата връзка но тя била построена :)Митрофана пак няма да е доволна :)
45
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
ШКАФЧЕТАТА НА РАДЕФ КИРЧО И КОКОРЧО СЕ ПЪЛНЯТ ДОКАТО НИЕ СИ ДРЪНКАМЕ ВРЕЛИ НЕКИПЕЛИ !!!ДА НИ Е ЯКА ГЪРБИНАТА ДА МОЖЕ ДА ГЛАСУВАМЕ С АКЪЛА СИ!!!!!ГЕРБ -ПОБЕДА
44
1
 
5
 
! Отговори
УМНИ БЪЛГАРСКИ преди 1 година
ПРЕДПРИЕМАЧИ ВНЕДРЯВАТ ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТИЯ БРАУНОВ ГАЗ В ПРОИЗВОДСТВОТО ! ПРАВИ СЕ ОТ ВОДА, ОТКРИТ Е ОТ ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН ИЛИЯ ВЪЛКОВ !
43
1
 
2
 
! Отговори
УМНИ БЪЛГАРСКИ преди 1 година
ПРЕДПРИЕМАЧИ ВНЕДРЯВАТ ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТИЯ БРАУНОВ ГАЗ В ПРОИЗВОДСТВОТО ! ПРАВИ СЕ ОТ ВОДА, ОТКРИТ Е ОТ ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН ИЛИЯ ВЪЛКОВ !
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 26... Да, ама не. В момента реално всички тръби са пълни с руска газ. После ще протече смесена.. И стягай колана, защото ще береш студ и глад зимата..
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че Бойко ви я построи. Даже го подигравахте заради това.
40
0
 
4
 
! Отговори
Пичага преди 1 година
Тоя пак ли се изказва неподготвен !? Тая тръба не е българска ! Това е частен проект на газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%) когато искат тогава ще я пуснат !
39
2
 
2
 
! Отговори
анонимен до 40 Позор преди 1 година
Интересно,щом така разсъждаваш , то Германия,Франция,Италия и още доста страни от ЕС са лакеи и продажници . Не забравяй, че да сринеш икономиката си и да обречеш на бедност и безперспективност милиони свои съграждани е много хуманно , заради неразрешени проблеми на 2 страни(с активното участие на трета). И стига с фили и фоби.От сега нататък само родолюбци , може и българофили. Едно време по време на соца ни пробутваха соц.интернационализъм , сега капиталистически интернационализъм.А стига вече
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До позор бе, 23-и Позор са такива *** като теб .
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kиpo-Kokopeвцитe не си свършиха работата като хората и сега стоят отстрани и обвиняват с писъци тези дето им бършат /\aй|-|aтa...
36
5
 
7
 
! Отговори
позор бе, 23-и преди 1 година
"Веднага" трябва да си стегнеш чемодана и - вокзал - поедз - Москва! В България няма място за предатели, продажници и лакеи на свирепото чудовище в Кремъл!
35
1
 
6
 
! Отговори
аа1830 преди 1 година
С строителите се бил срещнал Радев.... А някой джурналис с више май пети клас е спал в часа по български
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политический анализатор и констататор. На него незнам как не му писна на чорапа, но на мен ми писна само да го слушам.
33
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Така или иначе недостиг винаги ще има докато не сключим дългосрочен договор .Ако с азерите имаме сключен договор за 1 млн. газ на година , то останалото ни нужно количество от 2.2 млн за година от къде ще дойде? Смешно е да се надяваме на американски газ, защото терминалите са резервирани дългосрочно и то от фирми близки до газпром. Двата кораба с газ са били продадени на гърците и е закупен през посредник с 30% по-скъп руски газ. Клатят ни отвсякъде !
32
4
 
8
 
! Отговори
Гълъб Радев предател преди 1 година
Руски шпиони са Гълъб Радев
31
3
 
0
 
! Отговори
до нАнонимното преди 1 година
Ти пак ли включи VPN психо? -)))))
30
5
 
8
 
! Отговори
до нАнонимното преди 1 година
Катарския газ в е ограничено количество, защото го продават в Азия на тройно по-висока цена, за Бг само чрез Танкери и терминала за Сгъстен газ в Гърция, което моментално го прави много по-скъп. "Азерския"??? -))) Азерите купуват руски Газ на по-ниска цена и го препродават за" азерски" но на по-висока! Хем не изчерпват собствените си ресурси, хем печелят двойно!!! Схета е известна на Брюкселските Чиновници в ЕС, но всички "срамежливо" не забелязват "Процеса"! -))))))
29
5
 
7
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
пак се говорят глупости да се "храни" плебса! ВСИЧКИ ВИ КАЗВАТ ХУБАВО ВРЪЗКА ЩЕ ИМА, АМА НЯМА СВОБОДНИ КОЛИЧЕСТА ГАЗ С КОЯТО ДА СЕ ЗАПЪЛНИ ТАЗИ ВРЪЗКА!!! ТО БИВА МАЛОУМИЕ АМА ЧАК ПЪК ТОЛКОВА
28
3
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Ей, много интелигентен тоз уе!Гео аре стига уе... Немога да го кажа...