Служители на НСО ще бъдат подлагани на детектор на лъжата

Бивши премиери и шефове на НС остават без охрана
28 окт 2022 16:37, Петя Славова
16
Служители на НСО ще бъдат подлагани на детектор на лъжата
Снимка: БГНЕС

Гардовете на НСО ще бъдат подложени на детектор на лъжата. Това ще стане след промени в правилника за прилагане на Закона за НСО.

Такава възможност началниците периодично да подлагат служителите на полифизиографско изследване се предвижда в промени в правилника, които предлага служебният премиер Гълъб Донев. До момента гардовете минаваха детектор на лъжата само при постъпване в службата, но нямаше как да бъдат задължени да се изследват, за да се провери тяхната лоялност, предава "24 часа".

Въпросът за минаването на детектор на лъжата бе повдигнат при правителството на Кирил Петков, когато в премиера и шефа на кабинета му Лена Бориславова се появиха сериозни съмнения в лоялността на службата. Повод първоначално бе искане от страна на прокуратурата да Ц бъдат предадени видеозаписите от камерите в Министерския съвет. Впоследствие сериозни съмнения в лоялността на гардовете се появиха и след изтичане в медиите на кадри от посещение на Петков и Бориславова в Солун.

Също така махат по-рано охраната на бивши премиери и шефове на парламента, тъй като бързите смени стрували твърде скъпо на службата.

Бившите премиери и председатели на парламента да не бъдат охранявани през целия 4-годишен период след падането им от власт. Такава възможност пък дава друга от промените, които предлага Гълъб Донев.

Причината е, че в последно време премиерите и шефовете на парламента се сменят начесто и това означава огромни разходи от страна на НСО, става ясно от мотивите на служебния министър-председател. Заради това той предлага правото им на охрана да се оценява периодично в зависимост от това дали са застрашени или не. В момента НСО например трябва да осигурява охрана и транспорт на трима бивши премиери - Бойко Борисов, Стефан Янев и Кирил Петков.

По-ранното сваляне на тяхната охрана ще спести пари и ресурс на НСО, твърди Гълъб Донев. Пак за спестяване на средства Донев предлага и НСО да не охранява постоянно почивната станция "Шабла", защото там от много време не е пребивавало охранявано лице.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
пасарела преди 1 година
Вижте , и при бай Тошо е било така , само че разликата е , че БКП бе винаги права и не се даваше гласност /сакън / за техните изгъзици !! За мен е правилно когато заемаш даден пост да ползваш полагащите се предимства , щом вече не си там , няма да ползваш нищо , толкова е просто , а и сега бившите ченгета и полицаи вадят червени книжки и минават навсякъде "метър " , щом не работиш там , сдавай книжката !!Мене ако ме спрът за нещо и съм виновен ,майка да
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още ли плащаме на Бокича охраната...!?
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, тая снимка е като отпреди 25 години!
8
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Как да не се оповести? Нали казаха, че била Маги?
7
1
 
4
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Пълен абсурт! Оърво ги обучават да лъжат детектора а сега минават на тест . И си мислят че народа им вярва хахахаха!
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Охраняват ли ги...или ги контролират..че не се сещам Така и при ЧЕКМЕДЖАН не се оповести коя е "аранжорката" Матата Хари- и КОЙ пълни и разтоварва саковете и чувалите и на къде пътуват ..като "дипломатична поща" през ВИП-а...Или НСО не знае ...А
5
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Всичко е загубено в превода. Кой както иска да го разбира.
4
0
 
6
 
! Отговори
Някой преди 1 година
А политиците за психо тестове и дипломите купени ли са? Практика и стаж сред народа който управляват имат ли?
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2 . Правилно, много пъти не дават мигач и правят едни такива маневри. Трябва да се установи празник ли им е 2 февруари или не.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ги тестват и за задната резба!
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо тестове за наркотици и алкохол?