ЕК очаква съставянето на новото българско правителство

Работи с всяки кабинет, излъчен след демократични избори в страните от ЕС
3 апр 2023 14:18, Елка Василева
14
ЕК очаква съставянето на новото българско правителство
Снимка: архив, БГНЕС

Няма да коментираме резултатите от изборите в България, процесът не е приключил, заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос.

Очакваме обявяването на окончателните резултати и съставянето на правителство. ЕК винаги работи с всяко правителство, излъчено след демократични избори в държавите от ЕС, допълни той.

Попитан как очаква изборите у нас да се отразят на преговорите със Северна Македония за присъединяване към ЕС той посочи, че комисията няма да коментира възможното влияние върху двустранните отношения между София и Скопие. В ход са първите стъпки в преговорния процес със Скопие. Този процес напредва гладко и е свързан с отчитането на съответствието на местното с европейското законодателство. Предстоят двустранните срещи, на които Скопие трябва да изясни следващите стъпки за допълнително сближаване на законодателството с европейските изисквания. Очакваме този процес да завърши до есента. По-нататък ще очакваме Северна Македония да въведе промените в конституцията, както обеща, за да може преговорите да напреднат, обобщи говорителят.

В отговор на въпрос дали, ако до есента очакванията на ЕК не бъдат изпълнени, е възможно разделянето на Северна Македония и Албания в преговорния процес, който започна едновременно за двете страни, говорителят уточни, че това се решава от държавите в ЕС.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Защо такова вълнение за бг правителство? Някаква идея ли имат ?
10
1
 
0
 
! Отговори
Az преди 1 година
Както винаги, 90% от коментиращите са прочели само заглавието и се почват едни дивотии от рода на "да не ни се бъркат във вътрешните работи" и подобни... Няма по-лесно за манипулиране племе от нашето. Естествено и "медията" и "журналистите" това търсят като ефект с такива статии. А човека просто е казал, че след окончателните резултати очаква да работи с демократично избрано правителство, както се прави във всички страни членки. На практика дори не е новина това.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, че нали имат вече списък на новото правителство, което марионетките от герб и пп трябва да нагласят? Какво чакат от ЕК?
8
1
 
4
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Зависи кога Радев ще е готов с новото служебно правителство.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има да чака ...
6
0
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
нищо да не очаква и да не се бърка във вътр работи на българия ние сме безреферендум в нато и ес избори до дупка докато случим на свестни хора
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да има правителство! В момента в който го съставят почваме масови протести и ги сваляме.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е па плащали са си, сега ще си искат обещаното! Така че, пп и дб да свалят га.щ.ите и да се хващат за палците, че боко вече е подгрял и ги очаква с натърпение.
3
1
 
6
 
! Отговори
много бързат преди 1 година
Наесен. Няма надежда за тези избори.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕК ако обичат да не ни светят!
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е друга работа нямат ли, че очакват новото БГ правителство?