От ЕК потвърдиха - Фон дер Лайен и Кирил Петков са били в контакт

Двамата обсъждали важни теми за България от европейския дневен ред
27 май 2023 14:44, Елка Василева
318
От ЕК потвърдиха - Фон дер Лайен и Кирил Петков са били в контакт
Снимка: архив, БГНЕС

От Европейската комисия потвърдиха, че нейната председателка Урсула фон дер Лайен и бившият премиер Кирил Петков са били в контакт. Оттам уточняват, че двамата са обсъждали важни теми за България от европейския дневен ред, в т.ч. и подготовката на страната ни за еврозоната и приемането й в Шенген, предаде БНР.

Още по темата
"Позицията на председателката и по двата въпроса е добре известна. Тя още веднъж потвърди подкрепата си за приемането на България в Шенген. Има много стриктен процес за влизане в еврозоната, който се прилага за всички страни. Ролята на Комисията е да ги подкрепя в изпълнението му. Явно е, че правилата трябва да се спазват", казват от Комисията.

Съобщението е във връзка с разпространения вчера запис на депутата Радостин Василев, в който се чуват репликите на Петков, че Урсула фон дер Лайен го е уверила в шансовете на България да влезе в Шенген, но не и в еврозоната на този етап. Както той твърди, тя му е подметнала шеговито, че ЕС не се води само от морални ценности и може да се направи компромис за еврозоната.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
175 Болшинството българи са гласували в българския парламент, договора за присъединяване към НАТО. Ти, неможеш да представляват болшинството българи. Ясно?
158
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички лидери на бившите съветски републики от Централна Азия се събраха на 9 май в Москва, за да отпразнуват Деня на победата. Първоначално се очакваше да дойде само един - президентът на Киргизстан Садир Жапаров - като "главен гост". На другите дори не са били изпратени покани, както потвърди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. През 2022 г. никой от тях не дойде в Москва за същия празник.
157
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС е импотентен съюз. Настъпи епоха на нови договорености, ново качество на световна политика където ЕС вече не е фактор. ЕС стана заложник на собсвената си импотентност.
156
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука има един който вдига Русия на пиедестал! Явно е другар с чугунена глава ,антибългарин не прочел и не видял какво мислят за Русия Раковски,Левски,Ботев,Вазов,Захари Стоянов и всички усетили ,,братската любов"на имперската политика !
155
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската партия "Възраждане: трябва да е извън закона, защото провежда проруска политика. Русия е заплаха за националната сигурност на България, с декларация гласувана в българския парламент.
154
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 162 Както и рекордно ниски заплати. За какво ми е то БВП като ми просят пари пред хранителните магазини за да си купят хляб?
153
6
 
15
 
! Отговори
До 153 преди 1 година
САЩ са наши съюзници, партньори в НАТО, от 2004 година. --- Що говориш от името на всички ??? Аз лично не искам нито нато нито сащ... Ясно ???
152
2
 
6
 
! Отговори
Do 153 преди 1 година
Звучиш като тея наведените от ПП с тази дума "партньори". Гей партньори може и да сте, но тук говорим за политика. А там наредените са всички други но не и САЩ. Understand, b.i.tch?
151
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България има рекорден БВП ако не го знаете да ви светна сега тука, никога до сега не сме имали такъв рекорден БВП, добре се развиваме в ЕС и НАТО, този път направихме правилния избор. Благодарение на ЕС и НАТО днес сме богата индустриално развита демократична западна държава с развита икономика, правилния избор направихме. Искам да ви светна, че ЕС и НАТО са най-доброто което се е случвало на България за цялата 1300 годишна история. Аз съм много доволен от ЕС и НАТО.
150
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Възраждане"трябва да се забрани със закон, защото оспорва решения на парламента за официалната, геостратегическа ориентация на България. За действия против държавата и обществения ред. Да хулиганство и езика на омразата. Копейкин на следствието, къде са парите от партийната субсидия.
149
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само преди 33г бяхме в ямата на комунизма под руския ботуш, а днес при демокрацията и ЕС БВП расте рекордно, населението расте, заводите никнат като гъби, бизнесът търси служители, българинът се замогна, забогатя, заведенията пълни, купува амолед и кулед форка, пет ка и 8К да гледа мачовете, върти западна кола по магистралите и прави тапи по празниците като пътува за чужбина, а пенсионерите меткат пачки с хилядарки от балконите. В своята 1300г история българите не са живяли толкова добре както днес при демокрацията и ЕС, ЕС е най-прекрасното място за живот.
148
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 155 Това е защото няма с какво друго да се похвалят. Ако тръгнат да казват останалите неща ще са много отрицателните. Да се хвали някой че може да яде вредни храни е уникално.
147
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е,и?Не виждам нищо ново от този разговор.Какъв е проблема?
146
3
 
11
 
! Отговори
30 години преди 1 година
За 30 години западно, американско и ЕС партньорство 2 милиона българи измряха, а други два милиона българи отидоха да мият улиците и да слугуват на богатите западняци. България е бедна като страна от третия свят, икономиката нула, първи по смъртност в свта.
145
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои са толкова промити мозъци,че мирогледът им стига до тоблерони, банани и плюскане.
144
4
 
6
 
! Отговори
F-16 преди 1 година
A бе, какво става с новите американски самолети за които България се ръси няколко милиарда?
143
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
140 Я пак? Опитваш се да скриеш копитото, ли? САЩ са наши съюзници, партньори в НАТО, от 2004 година. Понимаеш? Няма "ботуш". Виж, под руски ботуш беше половината Европа. Време на бедност, безправие и мракобесие. Затова, през 2008 в Париж, комунизмът бе обявен за престъпен строй, също както и фашизмът.
142
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти му казваш, че не искаш чужденци да те управляват то ти вика, че Урсула му била казала.
141
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледахте ли разплаканите германци, които Русия връща в Германия!
140
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е подозрителен този напън за еврозоната, че даже и компромиси са готови да ни правят.