Остра позиция на Съюза на съдиите в България срещу избора на Борислав Сарафов

Организацията призова ВСС да определи нов и.д. главен прокурор
19 юни 2023 08:23, Елка Василева
98
Остра позиция на Съюза на съдиите в България срещу избора на Борислав Сарафов

Съюзът на съдиите в България излезе с остра реакция. В свое становище организацията призова ВСС да определи нов изпълняващ длъжността главен прокурор. Съдиите определят избора на Борислав Сарафов като "поредното срамно решение, което тежко уврежда авторитета на съдебната власт".

Още по темата
Те допълват, че изборът на изпълняващ длъжността главен прокурор е извън компетентността на Прокурорската колегия и трябва да се гласува по аналогия с правилата за избор на главен прокурор – от Пленума на ВСС и с мнозинство от 13 гласа.

Припомнят, че с „декларацията ни от 17.05.2023 г., излагайки съответни аргументи, призовахме ВСС  да отстрани от длъжност както Иван Гешев, така и Борислав Сарафов като главни участници в разкритите от самите тях механизми и случаи на оказване на неправомерно влияние върху висши представители на съдебната власт, включително членове на самия Висш съдебен съвет“.

По отношение на Борислав Сарафов съществуват обосновано тежки съмнения за интегритета му, се посочва в становището.

„Настояваме Пленумът на Висшия съдебен съвет да проведе извънредно заседание и в съответствие със своите правомощия да определи временно изпълняващ длъжността „Главен прокурор на Република България“, се посочва в документа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
1
 
! Отговори
Я па я..! преди 10 месеца
Ама Гешев беше по убав от Сарафов.
88
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Славов докато се натутка ПК вече избра главен прокурор , а днес ще гласува и заместник. Стана като оная приказка: докато се наведа да взема охлюва и той се шмушна в тревата.
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
какво означава турцизъма чапкънин
86
0
 
5
 
! Отговори
гого преди 10 месеца
Осемте джуджета !
85
0
 
1
 
! Отговори
МЪКА И СМЕХ преди 10 месеца
елемнарен въпрос - кой дава парите за харчове на съюза на съдиите, той поръчва и музиката.
84
0
 
4
 
! Отговори
МЪКА И СМЕХ преди 10 месеца
Елементарен въпрос с наложителен отговор - КОЙ ПОРЪЧА АТЕНТАТА СРЕЩУ ГЕШЕВ? Защо никой не прави нищо по въпроса, включително не го и задава?
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ДОКОГА ЩЕ НИ ЗАНИМАВАТЕ СТИЯ 2 *** МИЛИЦИОНЕРИ, ИДЕ КРИЗА, ИНФЛАЦИЯТА СИ ВЪРВИ!
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
айдее и тия се намесиха, хванаха се вече за гушите!
81
2
 
6
 
! Отговори
Ппбд преди 10 месеца
Парапета мирише все по силно и сърби.
80
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хаха Боко и Шиши как им го забиха чрез Сарафов на умнокраставите жълтоп***ветни червенотиквеничета .Прокопиев ,Кирчо Ася Васи и Пинокиьо-Бойкикев си правеха сметката като сменвт Гешев да си сложат техен главен прокурор с който да държат за топките Борисов и Пеевски и чрез тях да си управляват защото знаят,че нямат повече от 7%избиратели и единствения начин тая.либерална гей дружинка от ППДБ да е на власт е да имат главен прокурор за бухалка и ГЕРБ и ДПС да ги крепят.Това с избора а Сарафов приключ
79
0
 
5
 
! Отговори
обикновен българин преди 10 месеца
Прави са съдиите.И този е омазан.Но не трябва да се сменя с някой от другите висши магистрати защото и те са копрометирани.Трябва просто да изберат някой от провинцията който е недокоснат от корупцията.Който не е свързан с никакви схеми и няма съмнения за него.Има такива хора.И това е. А сега продължава поредния срам и рушене на авторитета на правосъдната система като цяло
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Обективно 76 - Самата идея е, прокуратура и съд да са ОТДЕЛНИ! Ако съда назначава и маха прокурори, то какъ е смисъла? Да дирекнто съдията да решава, с рещу гкого ще се води дело и същия съдия да издава и присъдата.
77
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Планът е следният. Ако се засили недоволството срещу Сарафов, тия които го избраха ще се съберат и ще кажат "добре ще се съобразиме с общественото недоволство и ще изберем друг" И на мястото на Сарафов ще сложат Калина Чапкънова, което фактически е първоначалният план на Пеевски и Борисов. И макар че тя е по зле и от Гешев и Сарафов взети заедно, вече никой не може да протестира щото те ще кажат "ама вие какво искате,нали искахте да сменим Сарафов...е сменихме го
76
2
 
5
 
! Отговори
заглавието трябва преди 10 месеца
да е: Остра позиция на прокопиев срещу избора на Борислав Сарафов
75
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гербаджиите закона не ги лови. Те са над него. Съдът и прокуратурата са на ГЕРБ и ДПС. Смениха едната си пионка (Гешев) с новата (Сарафов).
74
1
 
7
 
! Отговори
Истина преди 10 месеца
прочетох коментарите и "всеки плачи за промяна, промяна носи само хана Крум с ятагана!"така че ако чакаме друг да ни свърши работата която ние трябва да свършим... няма да се оправим никога!
73
0
 
3
 
! Отговори
До добре де преди 10 месеца
е как кой - Борисов и Пеевски
72
0
 
8
 
! Отговори
бъдещ емигрант преди 10 месеца
Еми така е. Докато българският народ е силен само пред компютъра вкъщи, а не по улиците и площадите, ще се подиграват, гаврят, унижават и крадат с него. Политиците, прокурорите, бизнесмени разни и т.н. приближени до тях са над държавата. Над законите. Над вас. Преклонена глава сабя не я сече. Държавата може да се оправи само на цената на няколко стотин или няколко хиляди души - това са замесените в управлението последните 30 години и приближените до тях. Конфискация на всичко тяхно и затвор.
71
1
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 10 месеца
ВСС - КАКТО СВАЛИХА ГЕШЕВ С 16 ГЛАСА - ТАКА ТРЯБВА ДА ИЗБЕРАТ И Д. ГЛ. ПРОКУРОР ПАК С ПОНЕ 13 ГЛАСА. И НЕ САМО ОТ ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ, А ЦЧОТ ЦЕЛИЯ ВСС. СЕГА ИЗБОРЪТ НА НОВИЯ И.Д. Е НЕЗАКОНЕН. БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ПРОИЗНЕСЕ И ВАС. Иначе ПП потъват яко.
70
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какъв беше смисъла да сменят Гешев със Сарафов? За да се смени просто името ли? Напълно безсмислено. То е по-скоро награда за Гешев че вече не се занимават с неговото име.