Ген. Попов: Войната не е по-близо с това, че помагаме на Украйна

Политическото говорене се разминава с действията, посочи бившият шеф на ВВС
25 юни 2023 21:55, Красимир Ангелов
90

Задълбочава се конфликтът между между кабинета и президента по въпроса за военната помощ за Украйна след поредния остър коментар от държавния глава. Според Румен Радев курсът на новото правителство тласка България все по-близо до войната в Украйна.

"Видяхте от изказванията и на президента, който изглежда леко нервен, от министър-председателя, от Бойко Борисов също така, че политическото говорене се разминава с действията, които реално се осъществяват. Това, което направи служебното правителство, лично президентът Радев, е да подкрепи новата стратегическа концепция на НАТО, която беше приета само преди година, където бяха много ясно и точно описани новите предизвикателства към НАТО. И едновременно с това той обвинява сегашното правителство, че всъщност то ще изпълнява това, което е разписано в стратегическата концепция на Алианса", коментира председателят на Комисията по отбрана в 44-ото НС и бивш командир на ВВС ген. Константин Попов в предаването "Брюксел 1".

Според него има разлика между вътрешнополитическото говорене, търсене на подкрепа от определени слоеве в обществото и реалните действия.

"Видя се и от репортажа, че всъщност България е изнасяла оръжие през цялото време. И това не е тайна. И всъщност това, че помагаме на Украйна, не означава, че войната идва по-близко. Ако не бяхме помагали на Украйна, вероятно сега войските на господин Путин щяха да са около Одеса и да правят същото, каквото правиха в Мариупол. Тогава войната по-близко ли щеше бъде до нас или по-далеч. И надали изходът на войната ще се реши само от българските боеприпаси", смята ген. Попов.

По негови думи присъединяването на страната ни към Алианса за боеприпаси би променил българска позиция, но не и да донесе решителната промяна на бойното поле.

"Напротив, ще държи войната по-далеч от нас. И не само това. Ще очертава и по-ясно нашето проевропейско бъдеще и в икономиката, и в политическата сфера, и в социалната сфера, и в сферата на свободата на словото и така нататък. Ако искаме да се намираме в Европа, ние трябва да кажем, че политиката, която упражнява Путин, голямата, силната, мощната армия да бъде използвана за вземане на нови територии от съседни държави, е грешна и това не прави света по-добър", каза гостът пред Bulgaria ON AIR.

Относно това, че на срещата на върха на страните членки на НАТО, която се очаква да се проведе в началото на юли, България ще бъде предвождана от министър-председателя акад. Николай Денков, ген. Попов коментара, че няма статистика кой кога е ходил. "Ако прочетем Закона за отбраната и въоръжените сили, в мирно време президентът има доста ограничени функции, той има право да подписва 4 типа документи, които му се предлагат от МС. Ако не му предложат никакъв документ, той нищо не може да разпише. Така че в тази си функция, той има в мирно време доста ограничени отговорности. Следващия път, нека той да отиде. Ако е толкова важно и толкова лично го приема, няма никакъв проблем. Стига да следва националната позиция, която е изработена от Народното събрание и от правителството", коментира ген. Попов.

Гледайте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
2
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 10 месеца
ЕС и НАТО работят заедно за продължаване на войната до последният украинец. А можеха да бъдат посредници за спиране на бойните действия и за започване на преговори за мир. На практика и ЕС и НАТО служат на интересите на САЩ, за които е най-изгодно войната в Украйна никога да не завърши.
61
2
 
3
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 10 месеца
Абе как се става генерал?Със сигурност трябва да си много ***,но да можеш да сричаш!
60
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много предатели докладват всеки ден от телевизионния екран на врага за нашите доставки и правят отчети за руските агенти.Тагарев даже иска доставките да бъдат директно за Украйна.Кой ли ще плаща?Украинците нямат пари.САЩ плащат.Посредниците и доставките за Полша са част от националната ни сигурност, не е въпрос на пестене на пари за посредници.Безотговорните антибългарски лумппени,чиито прадедовци обявиха война на САЩ и Великобритания, отново ни забъркват в опасности, които не са за нас.
59
0
 
1
 
! Отговори
Така е .. преди 10 месеца
Номер 68 стана 69. За 69 пиша.
58
4
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 10 месеца
До Анонимен 68 Браво 68. По точно не може да се каже, но на кого обясняваш ? Това са дървени глави , способни да ръкопляскат на уб-ие-ца Путин , дори ако използва ядрено оръжия.
57
5
 
8
 
! Отговори
силно загрижЕна преди 10 месеца
Този е генерал, колкото аз съм космонаФтка.......
56
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тагарев ни предава на руснаците, издава нашите военни тайни, доставки, хвали се всеки ден и ни вреди на националната сигурност. Този предател е виновен за привличането на вниманието на руските агенти да ни правят саботажи. Тагарев е едно нахално натовско магаре, което използва България за самохвалство и показване на агресивност и слугинаж на плащащите му пари от Запада. Той е едно магаре, което реве силно и показва магарията си пред враговете ни от Русия, за да провокира отговор.
55
5
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Абе нашата военна промишленост е направена да се бие с цяло НАТО навремето! Една Украйна ли ще ни уплаши? В България има снаряди за пет украински фронта!
54
3
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Абе я да спрем всякаква помощ за Украйна, включително гориво, да видим как за дни контраофанзивата ще стане контраотбрана. Точно пък България води истинската война в Украйна, всичко там е българско. Спрем ли горивата и снарядите, украинците на момента ще се изтеглят зад Киев
53
7
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 10 месеца
Ето къде е грешката.Генерал Попов е трябвало до си остане командир на ВВС.Кой назначи Радев за командир на ВВС ?Освем това Попов е по убав от Радев.
52
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин или е луд Или се прави на такъв.В негови публични речи вътре в страната му се говори , че страната му била заплашена и нападната.От вън никой такова нещо не вижда.Дори лидери на приятелски нему държави.А че има етнически конфликт в погранични места, е факт.Но с уговорката , че Русия анексира чужда територия И подклажда конфликт сред местното население.За прекрояване на границите и , и едностранни решения.Което е очевидно от руска страна.А това е заплаха не за него.А за съседите Ако е шизоф
51
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 64....Ти и такива слабо разумни , щом ги има сме трагедия.Значи.Какво толкоз не ясно има.На 500 километра от нас има война.Една държава заплашва друга с пълно унищожение Не с обикновен конфликт.А с пълно унищожение.Лидероте и в свои изявления дават да се разбере , че е заплашена цяла Европа от същото.Унищожение.Как трябва да постъпим ..Бе!
50
10
 
4
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
До Анониментова че си безбожник и приемаш убийствата на невинни си е твой проблем изрожденецо руски!Света ни живее с ценности който вие с путин не изповядвате...Бог ни е дал Животите...не алчни и пр.м.тивни като путин,доган,борисов,копейкин,славуца сакатия,ако мълчим докато убивате на съседите...скоро ще дойдете и за нашите...та предпочитаме да ви избием и да видят децата ви престъпленията...да ви презират!!!
49
9
 
5
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
нелепи коментари,лъжи и манипулаций,истината е ,че кгб воюва със Армията на Русия,Путин копира погрешно сталин!опитва се да убие генералитета на Руската армия!като прехвърли вината за неуспехите си в Украина на генералите си!путин убива Русия...25 х.със 150 танка,водени от бивш затворник,принудиха путин да капитулира,избяга със самолетчето си и ги изостави...само факти!една ядрена и Нато се включва!!!вие си лъжете и си вярвайте!!!
48
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А защо не помагаме на Судан? Судан също не е член на НАТО. Защо изобщо поемаме ангажимент към конфликт, който не касае НАТО? Да си го кажем в прав текст: защото сте марионетки на Вашингтон и така ви нареждат, а логиката да върви по дяволите.
47
1
 
8
 
! Отговори
Териториален преди 10 месеца
Ако имахме непревзета от мафията ДС тия щяха да ги отстранят отдавна. Трябва от там да почнем ако искаме да имаме държава...
46
2
 
17
 
! Отговори
Скоро преди 10 месеца
ще си платите за предателствата ср/у България! Долнища!
45
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 58....Тази битка е била битка срещу нашествениците.Които заплашвали Европа.Това е началото на многото битки от там на сам за свободата на Европа.Няма , и не може да има ,,неутрални" .Защото ,,неутралитетът" означава , че Европа нямаше да я има,...О, неразумний!
44
3
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 56 - преди 10 месеца
Хубаво знаеш, че е имало такава битка, ама вземи прочети кой срещу кого се е бил и за какво. Не знам какви руснаци търсиш в нея.
43
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо някои тук си мислят, че са народа?....Има и интелигентен народ все още в България. Който знае, че заплахите на президента и БСП, че помощта за Украйна ни вкарва във война с Русия, са всъщност продиктувани от желанието да се помага на Русия да си постигне целите