Найден Тодоров: Водят нацията до пълно обезличаване

Стойността на България е оценена на 0,4%, коментира той бюджетът за култура
29 юли 2023 16:55, Нели Христова
60
Найден Тодоров: Водят нацията до пълно обезличаване
Снимка: БГНЕС

Водят нацията до пълно обезличаване и превръщането й в група мразещи живота си непознати, с болка коментира бившият министър на културата

Световноизвестният диригент и бивш министър на културата Найден Тодоров публикува коментар след намаляването на парите за култура до 0,4% от бюджета.

"0,4 %. Не мога да говоря от името на другите хора, мога да говоря само от свое име. Аз ще продължа да давам 100% от себе си за това, на което съм посветил живота си.

При 0,4% не може да има развитие, може само да се продължи по низходящата линия до пълното обезличаване и превръщането на една нация в група мразещи живота си непознати.

Но аз ще продължа, надявайки се и други да продължат. Защото това, което можем да се опитаме да направим, е да забавим падането достатъчно дълго, докато се смени поколението на онези безумци, които смятат, че да се инвестира в култура е излишен разход. Да, може и да не успеем, но ако спрем, ентропията така или иначе ще е победила. А аз от дете мразя тази дума и се оповавам на думите на един любим писател, че единственото, което може да ѝ се противопостави на този свят, е разумът. Е, аз се противопоставям, написа Найден Тодоров в публикация на своята фейсбук страница.

Последва и втори коментар от доскорошния министър на културата по същата болезнена тема:

"Хората в днешно време имат нова страст - обичат да оценяват всичко около тях. Аз отдавна съм спрял да се впечатлявам от чуждите оценки, защото животът ме е научил, че единствената валидна оценка е онази, която сами си поставяме. Казват, че икономиката дава цената на една държава, а културата ѝ - стойността. През тази призма погледнато, стойността на България е оценена на 0,4%. Това не е чужда оценка, а самооценка."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Б. Г. преди 9 месеца
Нашето общество няма нужда от култура. Много българи и българки са на първобитно, дивашко ниво, избиващи комплекси, чрез материални придобивки... За Културата трябва народ с култура,за да я разбере и възприеме...
50
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 9 месеца
Почти никому ненужни вече предъвкани масонски опера и балет от преди 3-4 века, и пошли театрални постановки - та това ли е култура?
49
2
 
2
 
! Отговори
Де гамба преди 9 месеца
Безмислени думи! Безмислен министър и държава! Даваш всичко от себе си, единствено в личния банков трезор! Каква пародия сте!
48
5
 
2
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
Закъсняло Свободният трява да остиви китай...гладен...да видим къде ще тръгнат Народите му???към САЩ...или към Пекин и сИ...финансиращият марионетки с животите им в кндр...или както се казва този ...ад,да обясни на Народите си защо в 21 в...са гладни!!!путин превръща храната в оръжие...зависими правителства убиват производители и то в ЕС,криещи се зад...климатичните...Национален с руски флагове не е култура...ен.ч.рство е руско!!!0,4 е много!!!
47
0
 
0
 
! Отговори
fact преди 9 месеца
ми то и без това от тез пари нищо нема се върне.куртурпродуктот е НЕПРОДАВАЕМ. КОЙ ДАВА ПАРИ ЗА НИЩО?Дори си оставате неизвесни оттатък нищ
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Един и същ тип хора съсипват и икономиката, и културата. Много е удобно да си мислим, че културата е нещо отделно и елитарно, но всъщност текат паралелно подобни процеси във всички сфери на живота в България. Не знам дали е нормално хора, които са кадрували през социализма да продължават до го правят и днес в Министерство на културата, или поне до съвсем скоро. Зле осъщественият преход е коренът на всички злини, според мен.
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
всичките ни културници чакат на бюджета в културните държави не е така създайте нещо което хората да оценят и парите ще дойдат.
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ти сега ли разбра???
43
0
 
5
 
! Отговори
do 37 преди 9 месеца
Дали наистина няма места на концерт или опера? Аз не съм от София. В нашия град - места бол. Спомням си през соца по единствената нацонална телевизия в събота или в неделя (не помня)на обед всяка седмица имаше филхармоничен концерт. Сега, ако наистина има пълни зали, защо не се заснемат? Има една телевизия, която уж беше за изкуство, в последно време съвсем се окепази - пълно със *** пропаганда. Че там имаше качествени записи, сега - няма ново. Кои зали са пълни? С гологъзици и гюрултия
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Глупотевините н прокремъските мекерета може да ни ги поспестявате. Или поне пускайте само на основния им глашатай.
41
4
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Е щом е от президентската кохорта "супер" служебни министри, разбира се, че ще сипе огън и жупел.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Калдъръмена култура!
39
1
 
6
 
! Отговори
България загива преди 9 месеца
и съвсем скоро ще привърши и дискусията за празниците! В мемоарите си ще пиша, че изживях разпадъка на България, който към края беше ускорен от тъпотията на 80%-ните де би ли и 100%-ните тъ па ци населявали територията!
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гледам по 30-40 театрални постановки на година, като поне половината са премиери. Знаете ли кои ще имат по-малък проблем? Ще имат по-малък проблем ЗВЕЗДИТЕ от екраните. Сещате се кои екрани, нали? Чии екрани. Тях им се създава слава, те са една шепа от кадърните артисти. Една шепа. Когато гостуват в група ги наричат "Мечки", те сами се наричат "Мечки". Привличат публиката, няма лошо. Но ако останат само те. Каквот каже чичо Сорос, понеже той държи телевизиите, това ще бъде културата на българина
37
1
 
2
 
! Отговори
До 30 анонимник преди 9 месеца
Личи ти, че не си влизал от десетилетия в концертна или оперна зала! Отдавна няма свободни места там. Също така и Боце не е влизал в операта поне от 20 години и му личи не само на него, но и на всичките му фенове! А само за сведение на картофосеячите - хората на духа и културата останаха последните позитивни посланници на България по света, след тях никой няма и да чуе за територията!
36
1
 
3
 
! Отговори
В България преди 9 месеца
Празниците ни все са такива - смъртта на Ботев - 2 юни, обесването на Левски - 19 февруари и национален празник 24 май - убийството на българската култура.
35
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българинът няма пари да иде на село да си засади картофи и е оставил къщата си да падне. Вие за култура приказвате?! Я слезте на земята българска за малко.
34
11
 
5
 
! Отговори
ОНЛАЙН АНКЕТА преди 9 месеца
Днес Ви питаме: Съгласни ли сте, с цел да няма етническо разединение, да се разрушат всички руски (Шипка, Плевен панорама и др.) и съветски паметници в България свързани с поробването ни през 1878 и 1944 година? /// ДА + /// НЕ - ///
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тя нацията вече е стигнала до пълно обезличаване. Едното посолство ни определя националния празник. Хората вече хабер си нямат какви са и защо са такива. Никой вече не се интересува откъде идва и накъде отива. На всеки е ясно, че няма да стигне никъде. Затова и никой вече не празнува нищо, ако не сте забелязали.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега сме отворена икономика и отворена култура. Туй значи никаква икономика и никаква култура. Регистрирайте си фирма и внасяйте американски продукции на българския пазар. Това е. Друго няма и не може да има.