По-строги наказания за насилие: Затвор до 8 години за средна телесна повреда

Домашно насилие ще се признава и при интимна връзка
Обновена: 1 авг 2023 16:12 | 1 авг 2023 16:00, Камелия Цветанова
86
По-строги наказания за насилие: Затвор до 8 години за средна телесна повреда
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС поискаха увеличение на наказанията при насилие.

Повод за това стана зверството над 18-годишната Дебора от Стара Загора, която изтърпя 400 шева, защото беше нарязана с макетно ножче.

Още по темата
Освен това е със счупен нос и обръсната коса.

Първият проект на депутатите е за промяна на Наказателния кодекс. С него се завишават наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда.

Който причини другиму средна телесна повреда вече ще се наказва с до 8 години затвор, предвижда общият законопроект. В момента наказанието е до 6 години лишаване от свобода. Промяната е в чл. 129 от НК.
Възможността да се налага пробация при нанасяне на лека телесна повреда отпада от чл. 130 на НК. Наказанието е до 2 години затвор. Глобата се завишава и става от 500 до 1000 лв. В момента тя е от 100 до 300 лв.

Домашното насилие вече ще се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, гласят поправки в чл. 2 на Закона за защита от домашно насилие, внесени отново с общ законопроект от трите парламентарни групи.

"Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или интимна връзка", гласи новият текст от закона. Той постановява, че „интимна връзка е доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личния характер на техните отношения.”

Въвежда се и още една промяна. Защита по закона може да търси всяко лице, "което е роднина по права или по съребрена линия до четвърта степен включително, на лицето, с което се намира или е било в интимна връзка“.
С предлаганите изменения в Закона за защита от домашното насилие се разширява кръгът на лицата, които попаднат под защитата му, като по този начин се попълва една празнота по отношение на значителна група лица, които са в интимни фактически отношения, независимо дали споделят едно домакинство, гласят мотивите на вносителите.

Водени от дълга си пред обществото предлагаме промени, които да дадат адекватен отговор на зачестилите напоследък зверства, заявяват в мотивите си за промяна на НК трите групи в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Определиха обезобразяването на момичето като лека телесна повреда, значи не е средна, не е и тежка, тоест кандидат мутричката ще излезе чист :)))
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нима едни 400 шева на лицето не оставят жертвата душевен инвалид за цял живот?? На този изверг трябва да се лепнат 20 години, без право на обжалване!!
37
1
 
8
 
! Отговори
до 31 Ще ти отговоря преди 9 месеца
веднага на въпроса. Икономическо насилие е, когато принуждават страната ти да внася безмитно Украинска СС стока, а върху домашните такива има един куп ограничения и изисквания. Емоционален тормоз е да четеш новините в българските медии, как някакви сульовци решили да сменят националния празник. А психически тормоз е, когато сутрин направиш грешката да си пуснеш радиото в колата с идеята да чуеш някоя песен, но вместо това чуеш 5 реклами за хазарт, алкохол, цигари и новини за Украйна
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Закона ше важи само ако си бял мъж. Ако си швед, феминистка или третополово дори не те задържат
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега ще завалят дела от разни меркантилни леки женички, за цитирим "психическо, емоционално или икономическо насилие", защото балъка с който е излизала й казал че не й отива новата поличка, тя много се разтройла, останало й травма за цял живот, а той най-нагло отказал да й купи нова - 8 година за тежка повреда. Добре дошли в новия по-добър свят в който си виновен по презумпция.
34
0
 
9
 
! Отговори
Уличницата с преди 9 месеца
Хилоронови Джуки, Силиконови Кубили, Филъри за Скулите, Татуси, като Я нарязяха и цялата Държава под Команда на Козяк - Пощуря - то не са Протести, не са Закони, не са Уволнения, а Отличничката - като я Изнасили и Убиха - Нищо!
33
0
 
11
 
! Отговори
Очаквайте Скоро преди 9 месеца
и Закон за Защита на Държавата - койта каже нещо Против Кики, Коко, Ристу и т.н. - Публична Екзекуция!
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 31. Никак!
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
за да няма домашно насилие - бийте жените си в двора. Или в градинката пред блока.
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво означава психическо, емоционално или икономическо насилие и как се доказва?
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Магистратите пак си оставиха вратичка, да смекчават вината за подкупи!!
28
5
 
5
 
! Отговори
До 28 преди 9 месеца
Сервитьорката няма 400 шева по лицето. Уж били по тялото.
27
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щом 400 шева на лицето са средна телесна повреда, то каква ще да е тежката телесна повреда??
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мафията неможе сама да си наложи строги наказания.Тя е навсякъде и чадъра слагат политиците. Оправия няма!
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това не е наказание. За такива трябват наказания рязане на ръка/крак, кастрация и тн. Голяма работа като Гошко влезе в затвора - там ще си е сред аверчета, и ще излезе още по-агресивен.
24
0
 
7
 
! Отговори
ПАРОДИЯ преди 9 месеца
Мен ме блъсна преди много години дипломатическа кола изпреварваща на пешеходна пътека, направи ми комоцио, хематон с белег до днес 20+ години, пукнат пръст, коляно ждреб от удара, което не се счупи, а само подуто и ми го писаха лека телесна. Вуйчо ми беше втори в СОТ тогава и на висока позиция в МВР, не е да сме нямали връзки. Дипломат не можеш го съди, пуснахме гражданска и понеже е лека телесна НИЩО. Дете на 12 блъснато не пешеходна от изпреварваща кола. Нищо не се е променило, пак ще е за ден
23
3
 
5
 
! Отговори
Пременил се Илия и преди 9 месеца
кът се погледнал - Истанбулска Конвенция.
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя дето псува Тагаренко в нета го глобиха 1000 лв. колкото за лека телесна повреда. Да беше отишъл да го ошамари за същите пари.
21
0
 
4
 
! Отговори
До 21 преди 9 месеца
Не , ще ти го натикат за 8 лета в трол0ската ППДБШГБТ входна врата
20
0
 
8
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
Значи за лека телесна повреда до 1000 лв глоба, а познайте колко е глобата според КЗП за непоискано спам съобщение по е-мейла... Пак толкова. Законите са топ!