ПП-ДБ: Твърденията на Радев за "Росенец" са доброволен отказ от суверенитет

Българският интерес е ключовите пристанища да се оперират от държавата
4 авг 2023 15:30, Стела Стоянова
275
ПП-ДБ: Твърденията на Радев за "Росенец" са доброволен отказ от суверенитет
Снимка БГНЕС, архив

"По повод на поредните изявления на президента Румен Радев, насочени към защита на интереси, различни от българския национален интерес, и с цел всяване на страх сред населението, ПП-ДБ припомнят на държавния глава, че България е европейска парламентарна, а не президентска република".

Това се казва в позиция на "Продължаваме Промяната – Демократична България". Тя е по повод на сезирането на Конституционния съд от президента Румен Радев във връзка с прекратяването на концесията на терминал "Росенец".

От коалицията подчертават, че българският интерес е ключовите пристанища да се оперират от държавата, като всеки който иска да ги ползва, следва да заплаща такса.

"Риск за националната сигурност представлява отдаването на стратегически пристанищни обекти на чужди частни компании, заради международни санкции. Твърденията на президента Радев, че държавата е неспособна да управлява именно пристанище Росенец, граничи с доброволен отказ от суверенитет и уронва доверието в държавните институции", подчертават от ПП-ДБ.

Според тях, като член на ЕС, България е длъжна да прилага мерките срещу режима на Путин, които включват забрана за отдаване под концесия на стратегически национални ресурси на лица, установени в Русия. "Припомняме, че именно служебното правителство, назначено от г-н Радев, отказа да се съобрази с тези мерки и без аргументи, тайно и експресно, остави в сила концесията в полза на Лукойл въпреки европейските санкции", добавят от ПП-ДБ.

Още по темата
"Няма как да става дума за прибързани действия на 49-ото НС, след като още през януари 2023 г. българският парламент след обстоен публичен дебат гласува законопроект със срок за прекратяване на концесията, който отново не бе спазен в продължение на месеци от служебните правителства, назначавани еднолично от президентството".

"Призоваваме президентството, ПП „Възраждане“ и БСП да не прибягват до поредните опити за създаване на обществено напрежение чрез разпространяване на неверни твърдения за евентуално повишаване на цени и прекъсване на доставките. Ако разполагаха с такива данни, същите следва да бъдат представени през компетентните институции и да се направи истински анализ, а не да се говори като на площада. Именно поставянето на пристанище Росенец под държавен контрол би позволило държавата да определя такси според пазарната ситуация и да се грижи за интересите на българските граждани, без да се нарушава нормалното функциониране на рафинерията", се казва в позицията на ПП-ДБ.

Припомняме, че по-рано днес президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за прибързаното прекратяване на концесията на терминал "Росенец".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 9 месеца
Дали ще е ПП,или ДБ,или ДБ,ПП,става дума за едни предали избирателите си,които ще се хапят дето не се стигат на следващите избори.Киро и Христо,обещали да вкарат милиардера от градчето до София в затвора за дълго време,взеха че се прегърнаха с него,дори му осигуриха охрана.Тези ли са хитри,или ние сме прости? Аз лично не се притеснявам за президента на България,защото милиони негови почитатели,си остават на позициите си.
251
0
 
1
 
! Отговори
Банкеръ преди 9 месеца
Другари преди да критикувате Президента погледнете цените на бензина,дизела и газта.Да са Ви честити,ще стават все по неприятни.Явно Вие сте готови да ги плащате.Заспалия народ ще излезе на протест,когато Бензина мине 3'50.Тогава коалицията ще се разпадне или ще раздават купони за евтин Бензин.
250
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
политическата класа става все по- нагла,по -продажна,по- жестока!Народите ни не са ви роби!те са ви работодатели!рЕшетников ще го уволни Народа на България като Национален предател!ЕС спи..удобно скрила се зад печатницата за евра!с който плаща на предаващия на путин мафиотски!ЕС се саморазрушава..Народите им вече не им вярват!Става страшно хора..не е въпрос на пари..и власт..вбесихте Народите си и ви очакват бури заради несправедливостите и жестокостите който им насаждате!нали путин плаща вебер
249
3
 
1
 
! Отговори
Км преди 9 месеца
Подготвят Росенец за американска военноморска база.За българския туризъм,,или добро или нищо,,Адиос,хотелски комплекси,Адиос плажове.
248
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
като Румчо Далавератаго помнят летците и останалите служещи от Военно Въздушните Сили
247
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Импийчмънт сега, докато не ни е вкарал по-голямо дермо.
246
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
инпичмънт за радев
245
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С какъв акъл ПП-ДБ говорят за суверенитет, след като министрите им са назначени от чуждо посолство?
244
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
шоросоидните лакеи действат като шпиц команда:))) иначе няма да си получат паричките от нпо-тата
243
6
 
5
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 9 месеца
До Анонимен (6): Що не? Руска ли да остане (каквато е)? Заличаване на руските военни бази "Камчия" и "Росенец" от НАТО-вска България! русия - разпад!
242
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е доброволен. На Рублю Радев му е платено.
241
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кой в България са Комунистите - Цингурелите - Куманите напридошли в Европа от жълтата река на Китай, под командата на Кулай Хан - внукът на Чингис Хан в 12 век Настаняват се в Унгария, Чехия, Молдавия, Русия, Румъния, Османската империя. Имайте на в предвид, че именно КУМАНИТЕ - от СССР ни измениха историята и нарекоха нашите Царе, че са биле ХАНове - Примерно ХАН КУБРАТ??? Той не е ХАН а е КАНАСОБИГИ КУБРАТ - КНЯЗ КУБРАТ думата Княз произлиза от Канасобиги!
240
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След 1944г. СССР дойде на Българска земя. Направи Колхозите - ТКЗС. Иззе земите на Българските Ковбои. Натика ги да работят на не своя земя в ТКЗС. Иззе оръжието на хората. Ковбоите, които не се съгласяваха ги нарекоха Кулаци и заедно с цялата Българска Аристокрация ги избиха по концлагерите. И комунистите от петилетка на петилетка подскачаха със Съветски знамена по площадите. Въведоха НАФТАТА ! Унищожиха "Райската Градина България" Станаха Бизнесмени! Сега всичко по морето е тяхно!
239
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези руски опорки за повишение на цената на бензина след разваляне на концесията и за обедняване с приемане на еврото целят единствено да докарат стандарт като в Русия $400 заплата
238
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
развалете концесията и бензинът ще стане 7 лева за литър...................тогава недейте да ревете...............ще забравите за колите!
237
7
 
5
 
! Отговори
100 % е прав преди 9 месеца
президента Румен Радев..............................ПП, ГЕРБ и ДПС и сателитите им СДС и ДБ водят България към нова национална катастрофа ...............все някой трябва да ги спре!!!
236
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Ако прехвърлим над потока дъска, водата изглежда разделена на две части. А те са едно! Тъй и неделимото ни се струва разделено на две от временните образи на майя" "АЗ" А всъщност има само ЕДЕМ! Ето правилата: "АЗ" съм онова - "Те" съществуването "АЗ" съм със име още като съм се родил. "Той" съм "АЗ". Има и други, които не познавам, но те са в "Мен" (Бог)(Цар)(Отечество)(Наука)(Знание)(Мъдрост)(Вяра)(Надежда) и (Любов)!
235
7
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 9 месеца
Шарлатаните са юридически неграмотни.Прекратяването на концесията е незаконно и България ще бъде осъдена на огромна неустойка.Концесията беше сключена от коалиционният им партньор-ГЕРБ.Шарлатаните ще си набият камшика от властта,а неустойката ще я плащаме всички ние.Президентът много правилно сезира КС.
234
7
 
10
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 9 месеца
Горепосочената тройка-президент,бсп,възраждане винаги са поставяли руските интереси пред тези на България.Те работят по всякакъв начин за връщането ни под ботуша на русия-сиреч за упадъка на България и невъзможност да се измъкне от тинята,в която комунистите-социалисти успяха да ни натикат.
233
1
 
4
 
! Отговори
виж преди 9 месеца
му ,,ЖЕНАТА,,-пък за него не питай