Обявиха етапите за влизането на България в Еврозоната

Важни идеи
19 окт 2023 21:35, Росен Стойчев
28
Обявиха етапите за влизането на България в Еврозоната
Снимка: БГНЕС

Координационният съвет за подготовка на Република България за членство в Еврозоната прие на свое заседание актуализираната Комуникационна стратегия за информация и публичност на присъединяването на страната към Еврозоната.

Още по темата
Новите текстове предвиждат в началото си кампанията да запознае гражданите с ползите и ефектите от членството в Еврозоната.

Поставена е и цел за предприемане на мерки за противодействие на всяка дезинформация, която заблуждава и насажда необосновани притеснения у гражданите от тази ключово важна стъпка за повишаване на стандарта на живот в България. Актуализацията планира фазите на кампанията, като отчита променената перспектива за членството на България за 1 януари 2025 година, добавят се редица нови комуникационни дейности и се променят такива, предвидени в предходната стратегия.

Документът предвижда провеждането на мащабна комуникационна и информационна кампания, която ще запознае гражданите с ползите от въвеждането единната европейска валута като официално разплащателно средство у нас, със средносрочните и дългосрочните ефекти за страната и с всички практически аспекти, важни за  протичане на процеса, чрез предоставянето на точна, достъпна и навременна информация.

Първата фаза ще е насочена към предоставяне на информация за ползите и възможностите за България от присъединяването към Еврозоната и за готовността на страната да покрие Маастрихтските критерии. Още на този етап целта е да се отговори на важните за хората въпроси и да се пресекат възможности за разпространяване на спекулации и неверни твърдения по темата.

Втората фаза ще е насочена най-вече към практическата информация по приемането на единната европейска валута. Тя цели информиране на заинтересованите страни за цялостния процес и техните ангажименти, както и как ще се отрази приемането на еврото във всички аспекти на живота на хората. Ще се разясни как ще се извършва превалутирането на кредити и депозити, административните стъпки, които трябва да предприемат на юридическите лица, промените в счетоводството, какви са защитните елементи на евро монетите и банкнотите, как ще се извършва двойното обозначение на цените в търговските обекти, къде и как да се подават сигнали при нередности.

Третата фаза  ще е много важна за утвърждаването на новата валута след официалното ѝ приемане, както и за повишаване на доверието на гражданите в институциите. Тя ще е насочена както към припомняне на ключова практическа информация, така и ще запознава гражданите с мерките, които държавата предприема за защита на правата на потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: еврозонаплан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ОТ ЕСЕНТА НА 1997Г БЪЛГАРИЯ Е ЗДРАВО ЗАВЪРЗАНА ЗА ГЕРМАНСКАТА МАРКА, А ПОСЛЕ И ЗА ЕВРОТО, А ЗАЩО Е ТАКА ЛИ АМИ ЗАЩОТО БСП СИ НАМЕРИ ЕДИН СКРОМЕН МЛАД МЪЖ КОГОТО СЛОЖИХА ДА ОБИРА НЕГАТИВИТЕ- ВИДЕНОВ ДОКАТО ЧЕРВЕНКИТЕ ОГРАБИХА БЪЛГАРИЯ, НА НАРОДА СЕ ПЛАЩАШЕ ЗАПЛАТА ОТ 2/3 ДЛ А ИНФЛАЦИЯТА 2.1995/2,1997- 2456%- НСИ КАЛКУЛАТОР ИНФЛАЦИЯ- ТА ЕТО НА КОГО ДА СЕ СЪРДИШ, НА ЧЕРВЕНИТЕ КРАДЦИ- ЗАПЛАТАТА МИ ЗА ЯНУАРИ ПО ТР КН 128 456 ЛВ, СЛЕД ДЕВАЛВАЦИЯ С ПИК НОИ- 12.84ЛВ- ЗДРАВО ЗА ЕВРОТО.
21
0
 
3
 
! Отговори
Joko преди 6 месеца
Важното е какво казва по въпросът ЕЦБ , а не какви ги дъвче нашия съвет.
20
2
 
6
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 6 месеца
"Новите текстове предвиждат в началото си кампанията да запознае гражданите с ползите и ефектите от членството в Еврозоната." - а вредите скромно ще бъдат премълчани. А иначе който държи да плаща евро винаги може да се премести в държава от ЕС в която плащат само с евро. Начело с политиците ни. Чувал съм, че в Моленбек в Белгия било хубаво.
19
5
 
8
 
! Отговори
До 19 преди 6 месеца
Стой си там където харчиш евро и така няма да превалотираш в левове
18
11
 
7
 
! Отговори
До 15 преди 6 месеца
Личи си на какви хора се промиват мозъците. Разлика между Шенген и приемане на Еврото правиш ли? И без това сме вързани към него, да го приемаме по-бързо, че в момента се създават сами излишни пречки и разходи свързани с постоянното превалутиране. Та аз на година харча толкова в евро, колкото и в левове...
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 10...Нали знаеш българите в чужбина колко са.Те , според тебе ,кажи за кои ще гласуват.За излизане ли...Ми нали те са излезли и очакват и ние влезем при тях.Или допускаш , че напук ще гласуват обратното.Я помисли , после ни се обади..
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Напъват се на аборт.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кой координационен съвет ?....На марсианците ли...ми пишете кой го е взел това решение .Щото ние отдавна сме решени Ама други го решават.
14
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нидерландия ни прави сечено, Унгария и тя ще ни покаже кон боб яде ли, тия пък план си направили за влизането. Отде ще е, през оградата? Само ни баламосват.
13
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Блokиpaт ни зa Шeнreн, a ни нanъвaт нeиcтoвo зa eвpoзoнaтa. Taм нямaмe ниkakъв шaнc в иkoнoмичeckaтa koнkypeнзия, noнeжe нe мoжeм ga тъpryвaмe и nътyвaмe cвoбogнo. He paзбиpaтe ли, чe ни oбpичaт нa poбcka зaвиcимocт и зaличaвaнe нa gъpжaвaтa ни?
12
4
 
19
 
! Отговори
Минка преди 6 месеца
В трифазната Еврозона,всичко ще поскъпне и за кого ли е това влизана? Можем да се радваме и на другата крайност,която си пробива път с газа,стандарта,горивата и АЕЦ-2! Пък и тези политици съвсем оплескаха пейзажа-Има рафинерия,Няма рафинерия.Сладури и смешници!
11
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз съм с Русия
10
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То ако беше хубаво , нямаше така панически да съставят правителство и да забранят референдума . Що го забранихте бе ? Нали знаете народа как ше гласува ! Предатели !
9
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ей ***, като пишете коментари срещу копейки поне мислете и правете разлика между шенген и еврозоната
8
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
България никога няма да приеме еврото . България ще бъде с Русия и то в най скоро време .Амин !
7
9
 
19
 
! Отговори
Ами,не вярвам преди 6 месеца
От днес към Австрия и Нидерландия се присъединява и....Унгария,за какви етапи ми пишете???
6
9
 
13
 
! Отговори
По-добре преди 6 месеца
Да приемем брикса.
5
8
 
19
 
! Отговори
Гробачов от АДА преди 6 месеца
ЕССР ще се разпадне като СССР!
4
3
 
10
 
! Отговори
НикЪФ ШанС! преди 6 месеца
ОЛЕ!
3
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
България ще остане ли в ЕС до 2025г или ще е преминала в русозоната?!