Кабинетът "Денков" остава засега, нямаше кой да го бутне

Липса на кворум и почивки белязаха заседанието
Обновена: 16 ное 2023 16:11 | 16 ное 2023 15:40, Камелия Цветанова
115
Кабинетът "Денков" остава засега, нямаше кой да го бутне
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вторият вот на недоверие към кабинета "Денков" очаквано претърпя провал. Вотът беше поискан от БСП, ИТН и „Възраждане“  за провал на кабинета в националната сигурност и отбраната.  

ГЕРБ-СДС и ДПС обаче не участваха в гласуването. В подкрепа на кабинета гласуваха 66 народни представители, а 61 бяха "против".

Георги Свиленски от БСП поиска прегласуване и почивка, за да бъдат поканени депутатите от ГЕРБ и ДПС да се върнат в пленарната зала. Шефът на НС Росен Желязков даде почивка, а след нея Иван Ченчев от БСП настоя за поименна проверка, която показа, че едва 63 са регистрираните депутатите.

Още по темата
"Вносителите на вота на недоверие не са в залата и със своето неучастие те не искат вотът да мине", коментира той и обяви, че след 10 минути ще възобнови заседанието. При тази проверка на кворума обаче в зала бяха 63 депутати. Не се регистрираха от ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“, ИТН. Така че и този опит за прегласуване претърпя провал и Желязков закри заседанието поради липса на кворум.
 
Дебатите по втория вот на недоверие вчера продължиха над четири часа. Опозицията обвини кабинета, че с даренията на боеприпаси на Украйна работят срещу националната сигурност и обслужват чужди интереси.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков пък отсече, че отбраната, на базата на стари руски машини, може да предизвиква носталгия у някои, но реално днешната им реализация и реална боеспособност е в пъти по-лоша от технологиите, които българското правителство придобива. Той отново настоя, че е нужна модернизация на армията, а правителството работи именно в тази посока.

"Провалите на правителство следват един след друг и ви призоваваме да сложим край на агонията и да дадете шанс на ново управление, което да реши проблемите, защото за България е далеч по-лошо не, ако правителството си отиде, а ако то остане“, заяви  депутатът от БСП Кристиан Вигенин.
Според него на фона на рисковата международно среда българското правителство и мнозинството зад него са избрали линия на действие и поведение, които вместо да ограничават въздействието върху България на засилващата се нестабилност и конфликти, оставят страната под нарастващи рискове за сигурността.

Премиерът Николай Денков коментира, че опозицията явно няма аргументи за вота на недоверие.

"Разбрахме, както и на предишния вот на недоверие, че истината няма никакво значение, а единствено пропагандата, лъжата и обидите са това, което може да използвате. Защо? Защото опозицията отново няма истински аргументи и зарази това трябва да използва измислици и лъжи", отсече премиерът.

Според него именно този подход на опозицията е най-вреден за националната сигурност.

"Трябва да търсим национален консенсус, който да е центриран върху модернизацията на армията и върху нашето пълноценно включване в евроатлантическите структури. Всички други действия отслабват националната ни сигурност в сложна и рискова външна среда", каза Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кой да го бутне и защо? Обърни внимание: в БГ има над 2 млн.леки коли, отделно товарните коли, автобусите и ТИР. Всички те пътуват с гориво, а единственият завод -производител е НХК. Оставяме настрана политиката, гледаме като производители и търговци: заводът е печеливш ако суровината е евтина и заводът работи с пълна мощност.Но минава Добрев и казва: Комбинатът трябва да работи само за БГ.Минава Пеевски и нарежда: спираме дерогацията! И НХК спира работа.Цената на бензина и дизела скача.После?
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Този кабинет мисли повече за Украйна отколкото за българите
72
0
 
4
 
! Отговори
Далай Лама преди 5 месеца
Ами, няма ! Пожарникаря от Банкя държи маркуча , ама нема вода в него и виси мек! Горко и на България - присвоиха я неокомунистите и мошениците ! А суверенът си бърка в носа и пърди шумно , но не взема нещата в свои ръце от мързел. Е, така ще се оформим като обществото около кофите за отпадъци.Честита промяна , овце български!
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами те сами трябва да се бутнат, пълен провал, София в кръг, вътрешния министър на кино в работен график, неадекватен за това което е станало, а кмета новак допринесъл за този погром.Сега се оправдават. Не поемат отговорност. Чакат Габриел да им каже какво да правят.
70
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най *** партия си остава БСП.
69
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На слабия кабинет за последните 30 г.,тия надминаха Борисов по лъжи)
68
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Фъфлещия ром от Филиповци КирчУУУ дето даже не е ходил в казарма изведнъж много започна да (разбира)от въоръжение????Такова жалко,смешно и продажно на краварите и хазарите правителство като това на пл*ъх@ Денков България не помни в цялата си история
67
0
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 месеца
Нещо не разбрах:..-ВНОСИТЕЛИТЕ-бсп,възраждане и итн,както и герп и дпс,което е естествено,НЕ ВЛЕЗЛИ в залата да гласуват ?!?!...Вероятно въпрос на вишочайша политика е това,да искаш и настояваш за нещо,но да не го потвърдиш в парламента ...Ама що ли са тръшкам?..-Той братчеда им го каза:..-"Исках да гласувам,ама немах желание"...Въртоглавщината на родните ни "политици" стана неконтролируема..Тиквата повлече крак и след него *** избуя..
66
6
 
8
 
! Отговори
Вьзмутен преди 5 месеца
Дано падне в най скоро време измамата на - пп , че няма никога да направят кабинет с гербТрябва да бьде разтурена никога повече глас за - пп от менОказаха се шарлатани
65
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най ме изкефи вчера Костадинов как го заби на Киро като каза, че пребиваването на 8000 метра височина без кислород води до мозъчни увреди. Ха-ха-ха! Сече му пипето де!
64
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аре стига сте ни занимавали с тоя кабинет Денков...вече чакаме да видим кой ще замести шарлатанините в сглобката.
63
3
 
6
 
! Отговори
стрела преди 5 месеца
Бочко Дебелио пожарникар извика ШИЩО ОТ ДПС ДА помага хахахаха крадем здраво,прокурора техен нема власт България е Украйна навеждат се на ШЕФА
62
1
 
2
 
! Отговори
александр морозов преди 5 месеца
До Анонимен 70. Референдума беше на парламентарните избори. Сега ще чакате до другите.
61
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ключовата дума е "засега". Комунизмът падна. Те ли няма да паднат! Дължат ни референдума против еврото!
60
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Айде един референдум ЗА или ПРОТИВ правителството!
59
2
 
4
 
! Отговори
Маг Минчо преди 5 месеца
Ако беше кабинет "Габриел",имаше къде да се бутне,даже и мястото на бутане се знае..
58
0
 
7
 
! Отговори
Васко Н. преди 5 месеца
Кой, кой, кой ще го бутнеее....
57
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз Денков нямам проблем да го бутна и да му бия чембери докато му омекне кратуната.
56
0
 
8
 
! Отговори
Ром"с преди 5 месеца
Мисля чЕ, по -правилно щеше да е, Никой не посмя да го бутне,вместо нямаше кой да го бутне .. кабинета Денков !
55
3
 
7
 
! Отговори
Малко за политика преди 5 месеца
В ЕС и НАТО представителите на България от край време се държат като наблюдатели. Нашите евродепутати просто повтарят чужди мнения. И, що се отнася за войната в Украйна резултатът се вижда. В наш интерес е войната да приключи колкото се може по-скоро, а гласуваме решения в ЕС, с които се помага войната да продължи колкото се може по-дълго. А това всъщност е в интерес на САЩ, а не на ЕС.