Ще прерасне ли в президентската партия "Народно движение - Трети март"?

Идеята за движението е на Румен Радев
1 дек 2023 08:37, Петър Бойчев
196
Ще прерасне ли в президентската партия "Народно движение - Трети март"?
Снимка: БГНЕС

"Народно движение - Трети март" ще е името на новата партия, лидер на която ще бъде президентът Румен Радев. Това разкри неговият политически стратег проф. Александър Маринов пред агенция "Фокус".

Маринов дълго време беше председател на стратегическия съвет към президента, а после бе назначен за съветник в политическия кабинет на служебния премиер Гълъб Донев, припомня "Сега". Стратегическият съвет е консултативен орган, работещ на обществени начала при президента, и има за цел изготвянето на документи със стратегическо значение, позиции, становища, анализи.

"В момента събираме подписи за свикване на референдум за националния празник", обяви Маринов. Събрани са подписи от 500 000 човека, което може да послужи и като основа за учредяване на бъдеща партия, поясни той. "Ние се организираме, включително, за да сме сигурни, че този референдум няма да бъде смачкан, и предполагам, че в близките дни ще учредим едно гражданско сдружение, което така и ще се нарича, което ще си поставя подобни задачи. Но важното е, че има такава енергия, когато има енергия, ще се намери кой да я изрази. Аз смятам, че това е един възможен развой на събитията и не виждам в това нищо неестествено или неприемливо", каза още Маринов.
"Аз не смятам, че има някакъв проблем гражданските сдружения под определена форма да участват и сега в политиката", смята политологът.

"Прави се коалиция с участието на политическа партия, в нея могат да участват и граждански сдружения.  Аз не виждам проблем, гражданите винаги могат да намерят излаз в политиката, най-малкото, като си създадат съответната организация. Това не е невъзможно", добавя Маринов.

"Честността изисква да признаем, че идеята за "Народно движение 3 март", принадлежи на президента. Това беше негова идея. Ние превърнахме тази идея първо в подписка за референдум, но след това тя еволюира до някаква форма на самоорганизация",  обясни Маринов.

Той заяви, че след като бъдат внесени документите и стане известно кои са учредителите и кои са в органите на сдружението, нямало да се види там президента. "Така че никакви упреци към него, поне от формално правна гледна точка не са оправдани. Българският президент, както и всеки български гражданин има правото да изрази своето предпочитание, подкрепа или неодобрение за определена инициатива. Така че, ако трябва да намеря най-точната формулировка, това не е партия на президента, но това е, ако стане партия, това е партия подкрепяща, споделяща, принципите, целите и начина на правене на политика, които предлага президентът Румен Радев", обяви Маринов.

"Това не противоречи на Конституцията, не противоречи на законите. Оттам насетне, който не е доволен, който го е страх или има някакви други съображения, ние сме общо взето горе-долу свободна страна, нека да изразява своето мнение, ние нямаме притеснение от това, ние не се крием, ние не правим нещо апокрифно", смята един от най-близките сътрудници на Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Делян Беевски ли ще я ръководи тази партия?
148
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
правилно ще да е девети септември но без окупационна армия ще видят власт през крив макарон.
147
1
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 5 месеца
До Вътрешна Армия е МВР вътрешни войски си беха вътрешни войски. техния аналог в момента е т.нар. росгвардия. мелицията си имаше секви бобови и борба с масови безредици.
146
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Народно движение - 3ти Март"....само липсва крилатата фраза от манифестациите преди 1989 - КПСС -БКП, ВЕЧНА ДРУЖБА!
145
5
 
0
 
! Отговори
до 160 преди 5 месеца
Жандармерия през 1941година няма бе, сербезино! Създадена е на 26 януари 1944 година! От СССР през 1941 идват 8, а не 15 групи! Повечето са стари немощни старци и Сталин явно се е отървал от тях! Те бързо загиват или са изловени, а някои, попаднали след хубавия живот в СССР във враждебна среда се самоубиват и предават. Но младите здрави комунисти като Чочолу, Кирил Видински и Коста Лагадинов съсипаха фашизма и изградиха НРБ! Лагадинов почина на 98!
144
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен "Правете си извода на кое посолство ще служи новата фигурантска партия!" Хе хе, в България всички партии служат на Посолството. Дори и тези, които се правят, че служат на друго посолство. Нашите политици живеят за да служат на чуждо посолство. Единствената промяна през годините е, смяната на Посолството. Първо беше Немското, после беше Съветското, сега е Американското. Господарят се сменя, но Слугинажът е Вечен.
143
2
 
1
 
! Отговори
Вътрешна Армия е МВР преди 5 месеца
Тодор Живков наричаше Милицията ВЪТРЕШНИТЕ ВОЙСКИ............Иван Костов наричаше общо Армия и Полиция СИЛОВИ СТРУКТУРИ.............Лапнишараните само вярват че тези структури са в някакъв конфликт освен обичайните за пари и прочие.................ДЕМОГРАФСКИ КАДРИ НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ НА ТРОЦКИ СА ПОДАРЕНИ ПРЕЗ 1918 НА ПОЛЯКА ДЗЕРЖИНСКИ ДА СИ СЪЗДАВА КГБ И СИЕ
142
4
 
6
 
! Отговори
Дядо Соци преди 5 месеца
До Анонимен 140 Аз въпроси към Путин нямам , а към руските майки. Защо позволихте на Путин да убие синовете и мъжете ви ? Само вие можехте да спрете лу-ди.я. Защо на го направихте ? Сега да не ревете .
141
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До ДедиАбе ей аланкоолу, България не е имало, но образовани и интелигентни българи е имало. А чрез този договор всъщност се създава новата българска държава. Как така няма да присъстват българи там? Опълченците на Шипка марсианци ли са били? Какво излиза, че свободата ни е подарена, а България е създадена заради интересите на чужди сили.
140
3
 
2
 
! Отговори
Деди преди 5 месеца
До Анонимен 133:/Ало, анонимния ти от Марс ли се шриземи? Как да присъства българин, като е нямало държава БГ
139
5
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 месеца
Ако се очертава избор между военни и милиционери, аз съм за военните! На милиционерите 30 г. им сърбаме попарата.
138
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Народно движение- "Фигурант"
137
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много партии се нароиха, все патриоти.
136
2
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 5 месеца
то, на второ четене няма нужда да е партия. като нпо, държавата ще е длъжна да осигури офис издръжка и мека баница на всички службаши след като изтече мандата. например офис сграда в центъра на софето. един вид партийната субсидия ще им е чиста печалба, ако решат.
135
9
 
23
 
! Отговори
Бах мама му. преди 5 месеца
Само това остава. Най слабия президент с най слаба партия. И този ли ще ни мъчи ?1
134
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Русофилите са като хамелеони От 35 години радлични произлизащи от тях шарлатани Изчисляваха нови и нови партии с нови и нови имена. Няма да ми стигне тук местото да ги изброя всичките до сега Но ще изброя актуалните БСП ВЪЗРАЖДАНЕ ИТН ЛЕВИЦА БГ ВЪЗХОД и сега чисто новата ТРЕТИ МАРТ.всички тези ги свързва едно Първо личен финансов интерес И след това руския интерес в бг. Борят се за около 30% избиратели които са руски симпатизанти и бкп пенсионери .
133
6
 
13
 
! Отговори
обединител-резидент преди 5 месеца
Очевидно е,че копейкин не става за рупор на руското влияние, същото се отнася за григорова,сидеров, в. симеонов и нинова--остава резидента гумен крадев.Затова другарко мутрофанова настоятелно ви моля--обединете със заказ всички проводници на путинизма в България в строй и да бранят джуджето --зад тях е само москва! Рапорт положен-рапорт приет.
132
2
 
12
 
! Отговори
дузпа преди 5 месеца
Факта, че ще се прави подписка за референдум, когато 3 март е все още национален празник показва несигурност и страх пред фактите. За какво ще е референдума? Допитване се прави, когато се иска промяна на статукво.
131
3
 
8
 
! Отговори
RED-ПЕНИСА на Сталин преди 5 месеца
ДЕМОГРАФСКИЯТ БУМ НА СВРЪХВИСОКА РАЖДАЕМОСТ НА РУСКИЯТ ЕТНОС ЕДИН ОТ ВИСОКИЯ ПРИРАСТ В АБСОЛЮТНО ЦЕЛИЯТ СВЯТ е приключил още 1917 червен чалгар Радев..............***,***,червен ЧАЛГАР ***..............Някой си там говорел за секс и забременяване по времето на Сталин та имало демографски бум при Сталин му се привижда на червената чалгарщина...... Доказано е имало грандиозен бум на раждаемост на руснаци само преди 1917
130
1
 
11
 
! Отговори
Дър Дорко преди 5 месеца
Прецедента ще направи добре да смени надписа на НС,който е неверен с думите на Левски-Дела трябват,а не думи.Това важи и за него.