Некоалиция, сглобка – кой ни управлява и какво се случи в политиката?

Въпреки напрежението властта изглежда стабилна
114
Некоалиция, сглобка – кой ни управлява и какво се случи в политиката?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предсрочни избори, сглобка, джентълменско споразумение, подкрепяща опозиция, компромиси, промени в Конституцията. Какво се случи през 2023 година в родната политика?

След поредния провал за съставяне на правителство отново отидохме до урните на 2 април. Резултатите не очертаваха по-различна обстановка. ГЕРБ отново беше първа политическа сила, но не с достатъчно депутатите, за да имам мнозинство. ПП-ДБ бяха втора сила, но категорично отказваха да подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ.

49-ото Народно събрание започна като предишното – с блокаж и невъзможност да си избере председател. Този път първото заседание продължи не три, а седем дни. В крайна сметка се стигна до избор с „джентълменско споразумение“ - да има двама председатели, които да се сменят на поста, или иначе казано да има ротационни шефове на парламента – първо да е Росен Желязков от ГЕРБ, а после да е Никола Минчев от ПП-ДБ.

Още по темата

Постигнатото между ПП-ДБ и ГЕРБ съгласие за ротация в парламента се превърна в основа на разговори между двете партии за подкрепа за правителство.

През май месец ГЕРБ и ПП-ДБ обявиха, че ще направят редовно правителство с планирана ротация през 9 месеца.

Така след дълги преговори и компромиси се стигна до първото в историята ни правителство с премиер на ротация.

Основните политически противници сформираха общо управление като ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха, че първият премиер ще е на ПП – Николай Денков, а следващия ще е от партията на Бойко Борисов – Мария Габриел, която трява да стане министър-председател през март.  

Така след десетмесечно прекъсване България отново имаше редовен кабинет. Народното събрание одобри правителството с гласовете на двете най-големи групи, към които се присъединиха и две знакови фигури от ДПС – бившият вече лидер на ДПС Мустафа Карадайъ и тогавашният редови депутат и настоящ председател на ПГ Делян Пеевски. По този начин ДПС се превърна в подкрепяща опозиция.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи управленското мнозинство като „некоалиция“. След това Лена Бориславова от ПП пък го нарече „сглобка“ и така управлението става популярно не като коалиция, ами като некоалиция и сглобка.

Очаквано работата на правителството, подкрепяно от сглобка върви трудно.

 За краткия си живот кабинетът „Денков“ превижя два вота на недоверие, внесени от опозицията. Единият заради провал на политиката в сектор енергетика на фона на скандалите с териториалните планове за преминаването към по-чиста енергия, а другият - в областта на отбраната и националната сигурност.
 
ДПС открито гласува в подкрепа на кабинета и с мнозинството по законодателните промени.

Към края на годината с гласовете на депутатите от движението станаха факт и промените в Конституцията, които бяха в основата на споразумението за управление между ГЕРБ и ПП-ДБ, към което неофициално се числи и ДПС.
 
Основните промени в Конституцията засягат съдебната система. Висшият съдебен съвет се разделя на две - съдийски и прокурорски. Мандатът на главния прокурор се намалява от 7 на 5 години. Освен това се ограниават правомощията на президента по отношение на служебното правителство, а депутатите и министри вече ще могат да има двойно гражданство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: парламентправителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Hegoвepиe...
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Управляват" ни най-некаръдрните и алчните от най най най безскруполните !!!
68
0
 
1
 
! Отговори
да те кой те фане преди 4 месеца
До ЙорданНе е убаво това братчет , Новата година с глупости да я отпечатваш .
67
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До КОНСТАНТИНОВ- ПРАВ СИ САЩ И ЕВРОПА СА ФАЛИРАЛИ- ЗАТОВА СИ ИЗБИРАМЕ ЕВРАЗИЯ И БРИКС- КАЗВАТ ТАМ БИЛО МНОГО ХУБАВО ОЩЕ НИКОЙ НЕ Е РАБОТИЛ ТАМ АМА КАЗВАТ ЗАПЛАТИТЕ В РУСИЯ БИЛЕ 340/670 ЛВ- Е ДОБРЕ КЪДЕ СА 4/5000 ЕВРО В ЕВРОПА АМА КАКТО КАЗА БАЩИЦАТА ЕВРОТО БИЛО ИЗМИСЛЕНА ВАЛУТА ТА ДАВАЙТЕ ДА МИНЕМ НА РУБЛИ....
66
11
 
2
 
! Отговори
Йордан преди 4 месеца
Ясно е: от почти 3 години ни управлява Радев и неговите радевчета. Основна цел - да се завземе властта и парите на държавата като се унищожи всичко, което пречи на Радев и на радевчетата. Работи се по метода "разделяй и владей" - народа се разделя на групи и те се насъскват една срещу друга, като само Радев и радевчетата са спасителите на България.
65
0
 
9
 
! Отговори
До 91 преди 4 месеца
До АнонименНапротив, сглобката е най- катастрофалната алтернатива в момента. Бързаха да променят конституцията преди Коледа, като въведоха двойното гражданство за министри. Дали осъзнават колко е вредно и адекватно това. Последва и втората,предновогодишна порция. набутване на мигрантите от запад по официален начин, превръщайки ни в резервоар/ гето. При това фанфарно се декларира тази цена за влизане в ненужния въздушен полушенген. Тези сглобка е неадекватна и си играе с огъня.
64
0
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
нищо не е стабилно в българия при 35 процента изб активност каква стабилностможе ли парапетът геят и паряс............ да осигурят стабилност оставка и новиизбори с нови лица това е позор в 21 век
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как кой бре. Посолството ни управлява. Ей тия там в правителството то ги инсталира.Политиците ни го слушат каквото каже това правят вероятно срещу тлъсти възнаграждения в долари.
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До бългаски боклуциЗа съжаление такава е действителността. Чрез главния месинжер Габриел се свеждат до действия антинационалните инструкциите на ЕК. Първата стъпка е да се набутат при нас нежеланите мигранти от запад, и превръщането ни в буферна зона. Втората крачка е набутване във войната с жива сила. И нашите псевдополитици се старият толкова много, първи отличници. Отчитат дори полушенгена по въздух за успех, без да са уговорили същественото- преговори за сухоземния Шенген. Пълен провал.
61
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Слава Богу, че се сглобиха - единственото възможно правителсство в момента. Защото алтвернативата е наистина катастрофална.
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тези май ги венчаха в самоковския метох, за да осквернят божия храм.
59
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
КОЙ НИ УПРАВЛЯВА?? ЩО ЗА ВЪПРОС??! И НА КУЧЕТАТА Е ЯСНО, ЧЕ УПРАВЛЯВАТ БАНДИТЕ НА ХАРВАРДСКИЯТ КРАДЕЦ И БАНКЯНСКИЯТ БОС ПЛЮС ШОПАРА!!!...
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тагарев дискутирал с неизвестно кой как да ни вкара във войната на Израел, но неговите американски идоли нещо се офлянкват. Обявиха едва ли не свещена война на Йемен, а после се скатаха. Явно са имали предвид нас да пуснат по пистата. САЩ никога не воюват сами, искат други да се цапат с кръв. Освен, може би във Виетнам, но то се видя какво мазало се случи.
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Натресоха ни ги с ала бала,а в някакъв манастир са избрали откачалки за постовете в Манастирски съвет.Тези никой нормален български гражданин няма да сложи там.Готови са по заповед от вън да ни вкарат в първата възможна война и после да избягат на някой остров.
56
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Управляват ни национални предатели, безгръбначни мекотели. Всичко това ще се промени през 2024 обаче и ще има възмездие, макар с цената на сътресения. Стягай, коланите, народе!
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нищо не се е случило. Един паметник демонтираха и дотук са. Що ли в Бразилия никой не се сети да демонтира паметника на Исус Христос? А нашия беше по-хубав.
54
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тази статия сте я натикали с един рептил с инициали ББ.
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Статията, която скрихте беше интересна, тази не е!
52
2
 
20
 
! Отговори
как кой преди 4 месеца
Соросоишдни рептилници .
51
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да се надяваме през Новата 2024 година да се освободим от простоидиотите, които по наша вина са в управлението. Некадърни, небългари, нехристияни, истински сатанисти са яхнали българския народ!!