Проф. Близнашки: По-добре Радев да беше подложен на импийчмънт

Той не можел да е пазител на Конституцията
Обновена: 9 яну 2024 21:16 | 9 яну 2024 20:51, Екип на Bulgaria On Air
30
Проф. Близнашки: По-добре Радев да беше подложен на импийчмънт
Снимка: БГНЕС

Президентът сезира Конституционния съд за промените в основния закон.

"Резон в мотивите на Радев има, но президентът не е публиката, с оглед на материята, която е подбрал, за да я оспори в Конституционния съд. Това е напът да превърне трагедията на конституционната реформа в трагикомедия. Отсъства централната тема - съдебната власт и най-вече онова, което направиха с Висшия съдебен съвет. Разфасоваха го на три органа, това е изцяло противоконституционно, откъдето и да се погледне", каза преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му никъде в Европа няма подобно нещо.

"Съветникът на президента - Крум Зарков, работи отблизо с "Демократична България", те са много близки с Христо Иванов, една и съща ехидна усмивка озарява техните физиономии. Те смятат, че са надхитрили всички. Дори видяхте, че Съюзът на съдиите, който трябва да бъде основният герб на промяната, се противопостави на разделянето на ВСС. Ако Румен Радев беше истински президент, той щеше да започне своите възражения именно от Висшия съдебен съвет", допълни проф. Близнашки в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че държавният глава не може да бъде пазител на Конституцията.

"Президентът не може да бъде коректив на управлението. През цялото време Радев говори като един евентуален лидер на опозицията. Това не е негова работа, по дефиниция той трябва да бъде арбитър на управлението и оттук пазител на Конституцията", категоричен е преподавателят по конституционно право.

Проф. Близнашки поясни, че двойното гражданство за депутати и министри по принцип се допуска само и единствено по изключение: "Има международна конвенция за избягване на двойното гражданство. Всяка държава, която приема нови граждани, изисква от тях да се откажат от старото си гражданство, за да получат новото. Двойно гражданство не се придобива просто ей така".

Той смята, че това се прави под чужда диктовка.
"Промените за служебния кабинет са изцяло "анти-Радев" заради поредицата от служебни правителства, които наблюдавахме, на него много му хареса. Там той вкара своите приятели. По-добре да бяха подложили Радев на импийчмънт, защото той постоянно нарушава Конституцията", подчерта проф. Георги Близнашки, като добави, че изоставаме изключително много в правната сфера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: Близнашки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 4 месеца
И тоя е професор с разголен гъъз наведен пред посолството. Рейтинга на Радев се определя от обикновени хора,а не от псевдополитици като този.
12
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е нужен импийчмънт. Най-добре е Радев да се екстрадира в родината си Русия.
11
2
 
6
 
! Отговори
Ангелина преди 4 месеца
Явно и ти си "приятел на Христо Иванов ",защото и твоето лице "озарява една и съща ехидна усмивка". По отношение на съдебната власт и ВСС съм съгласна с аргументите на Близнашки ,всъщност там се крият най- големите "демони " в промените на Конституцията.
10
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този професор открай време е като слънчогледите, следи управляващите, които и да са те.
9
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Близнашки, отиди и си яж кюфтетата и кебапчетата, не се бъркай в неща, които не са ти ясни.
8
4
 
14
 
! Отговори
КУРВОпакЛИтриеш ???? преди 4 месеца
просто киро ще нареже шипка и ще го подари жилязуту на окрайна :)))
7
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По- добре, наистина ! ще ни избави от мъките си!
6
5
 
18
 
! Отговори
До 1 преди 4 месеца
Не само турска, но и американска ! Ще ни управляват Чужденци - клели се в ДВЕ държави, към коя държава са почтени, чии интереди ще защитават - на първата или на втората??? Това ГО НЯМА НИКЪДЕ! ЧИСТО ПРЕДАТЕЛСТВО КЪМ ДЪРЖАВАТА , АМА КОЯ?:))))
5
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е късно!
4
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чалгаря и Африкански натискаха за двойно гражданство.
3
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ае професоре, не Радев е опозиция, а вие сте опозиция на България и налагате диктатура. Ай на бас, че няма да ви се получи!
2
6
 
33
 
! Отговори
Да преди 4 месеца
Тоз професор трябва да се казва Близашки,лиже *** на политиците.
1
9
 
26
 
! Отговори
Защо преди 4 месеца
Защо, защото защитава България от сглобката предатели ли?!