Михайлова: След ротацията правителството може да има много по-голяма подкрепа

ДПС участват в управлението, заяви тя
14 яну 2024 21:00, Нели Христова
22
Михайлова: След ротацията правителството може да има много по-голяма подкрепа
Снимка: БГНЕС

"ДПС участват в управлението. Дори очаквам след ротацията правителството да има много по-голяма подкрепа. Те застанаха зад властта още в началото, когато Карадайъ и Пеевски гласуваха "за". Още следващите месеци ще видим какви сделки са постигнати". Това каза пред NOVA юристът Екатерина Михайлова.

По думите ѝ ротацията ще се случи без сътресения. "Явно се постига съгласие между участниците в управлението. Председателят на парламента по всяка вероятност ще бъде човек от средите на ПП–ДБ. Имаме по-различно коалиционно правителство. Няма споразумение, но има изначална договорка. Не всичко е изчистено и решено, появяват се и нови неща, които трябва да бъдат изговаряни. Когато си в управление и имаш собствено мнозинство, по-лесно се вземат решения", подчерта експертът.

"Един конституционен съдия трябва да има 15 години юридически стаж и високи морални и професионални качества. Въпросът е какво разбираме под тези определения и дали избраните отговарят на критериите. Преценката е на излъчващите. Добре е да има друг ред на избор - предложения от професионални съсловни организации. Има поне няколко авторитетни, които са заявявали желание. Да се предложи набор от хора, които да се прегледат според биографиите им и накрая да се избере. И да има няколкостепенен избор", коментира тя.

Според нея е крайно време да се попълни съставът на Конституционния съд ."12 души не са много. Решенията се вземат с мнозинство от 7 души. В момента са 10 - той е на ръба на възможностите да функционира. КС се формира от НС, президент и съдебна власт. Идеята да има смяна в състава на този орган на всеки три години е, за да бъде попълван от трите части, така че да няма мнозинство от нито една от излъчващите институции", посочи Михайлова.

Тя е работила и с двамата кандидати за конституционни съдии - Белазелков и Атанасова, но отказа да им даде оценка. "Преценката ще бъде на депутатите след изслушване на двамата. Едно е писаната биография, друго е когато останеш очи в очи с човека. Изборът изглежда предрешен", смята юристът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 4 месеца
До 4: моля, моля гроб са младежкото БКП, от малки откърмени с ДНК на видни партийни членове. Все пак в Боко тиквата има толкова много директно инжектирано бай тошово ДНК, че ако му се направи тест ще се окаже, че е с повече бай тошово ДНК в устата отколкото негово лично! Все пак се издигна като беше лично креватно забавление на бившият първи в партията! Останалите от гроб са червенокнижко и другия до него и така до края на редицата!
16
2
 
3
 
! Отговори
Ултраизвратеняк преди 4 месеца
Доста секси снимка...
15
0
 
8
 
! Отговори
Рендету преди 4 месеца
ДПС управлява Бг, а Герб и ПП-ДБ вземат участие в управлението, доколкото им го позволи ДПС!!!!! Така е било винаги, когато партията ДПС е част от Коалиция при управлението на държавата - със СДС, с БСП или с НДСВ, така е и днес!!!! Резултата винаги е бил един и същ - Мафията процъвтява!
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А такива, които са мечтали да са конситуционн съдии и дядо Бойко/ Мраз/ им сбъдва мечтите, без да отговарят с образование и опит, а само с ала-бала?
13
2
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
това не е правителство а събрани от кол и въже оставка и нови избори снови лица
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Дядката Фашизмът на Бойко едва ли ще се забрави в близките години...
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е възможно да скача ако населението спада. Тая или лъже или е неграмотна.
10
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
35 години се играе мач и резултатът е един и същ. Нямаме право да сме наивни. Голямата власт никой не изпуска и това ще е и след 5, и след 10, и след 30 века.
9
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
Никакви сътресения не очаквам; просто няма как да има. Тези хора няма да изпуснат властта и парите. Да го разберем това най-после. Кой е виждал принципни политици. В политиката кой е виждал принципни хора. Ако някой ми покаже такъв, от три банки ще изтегля милиони, за да му дам награда и оскар с паричната награда. Кирил и Асен в записа казаха ли, че ще изперат Борисов. Изпраха го, заедно с него и Пеевски. Кирил Петков в записа: На нас Борисов ни е само маркетингов враг. Пораснете.
8
1
 
16
 
! Отговори
Накратко преди 4 месеца
Бля бля
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 7 и двете са вече стари Седесарски чанти!-:)) Вземи едната удари другата!-:)
6
5
 
9
 
! Отговори
Браво преди 4 месеца
Кате, много по-добре изглеждаш от Надето!
5
7
 
15
 
! Отговори
Помнещ преди 4 месеца
Тази Железна " мома" от партията на Гусин Драгалевски Иван Костов,е една прислуга на Костов,каквато е Деса Дуловската в момента както на Борисов сега! Та тънката ми мисъл е,че Борисов ще се забрави,но тази Дуловската,ще се Пенсионира в тази гилдия! Е не се чудете защо тъпчем с години на едно място! Защото се търсят хора,за да слушат и изпълняват поръченията на " партията"! А не работа да вършат!-:(
4
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
СДС са крадливи ФАШИСТИ, ГЕРБ също
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чакайте вот на недоверие заради несправяне с вътрешната сигурност и канала за наркотици с Холандия и Италия наречен NL, Кьовеши иска жертви...
2
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Къде е тая поткрепа като на избори народа спада. НС и КС си имат техни интереси да останат по-дълго заради пари.
1
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами влез и стани вицепремиер и ти... виж, колко желаещи има!