Картофопроизводителите ще продължат с протестите

Готвят пътни блокади през седмицата, а в края и в София
Обновена: 12 фев 2024 11:38 | 12 фев 2024 11:13, Анисия Иванова
17
Картофопроизводителите ще продължат с протестите
Снимка: Bulgaria ON AIR

Земеделските производители са на крачка от подписване на споразумение с управляващите. Постигнатото съгласие е повод за спиране на протестите, но само на една част от земеделците. Браншът отново е разделен.

"Продължаваме да протестираме. Един от мотивите да напуснем преговорите и да не участваме съвместно с Българската аграрна камара е, че игнорираха нашите искания. За нас фундаментът е ревизия на стратегическия план. Фокусът му трябва да бъде върху малките и средни производители, върху планинските и околопланинските райони, върху доставянето на вода. Не може през 6 месеца само да искаме пари", заяви в "България сутрин" Тодор Джиков от Националната асоциация на картофопроизводителите.

По думите му никъде не е коментиран натискът на търговските вериги у нас за ниските изкупни цени, които предлагат на производителите, както и "огромните надценки, с които продават храните на потребителите".

В срещите в МС Джиков не е разбрал ясната позиция на управляващите за това как ще защитят интереса на земеделците, ни в Брюксел от вноса от Украйна и трети страни, както и каква промяна на "Зелената сделка" ще поискат, стана ясно от изказването му пред Bulgaria ON AIR.

По думите му Националната асоциация на картофопроизводителите в нито един момент не искала оставка на министър Вътев.

"Нямаме политически искания, искаме политики. Защо ръководителите на Българската аграрна камара извадиха от подпомагането производителите на черупкови плодове? Та те също са зле. Защо игнорират производителите на винени сортове?", каза още събеседникът.

Според него министърът раздели бранша, игнорира своята камара и води преговори само с Българската аграрна камара, която не представлява и 50% от земеделците. Той продължава да сее раздори. Защо не каза: "Искам да се обедините, елате, аз ще бъде ментор", настоя Джиков.

Той съобщи, че пътни блокади ще има през цялата седмица, а в края ѝ ще има протест в София.

Те настояват за срещи с премиера, с Мария Габриел и с политическите лидери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 3 месеца
Oчаквайте протести на производителите на дини и пъпеши , а след тях на производителите на тиквени семки.
16
2
 
4
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Тея за какви се мислят? Всеки ще блокирал пътищата, да си карат скъпите коли и да си мълчат. Това ако беше при Тошево време, вече щяха да носят камъни в Белене. Не купувайте вече българско, има достатъчно качестен внос, нека никой не им купува скапаната продукция
15
1
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 3 месеца
Тиквата е шеф на тиквопроизводителите. Те, за това и не протестират.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едрите земеделци са просто криминални изнудвачи на Държавата. Първо от времето на ГЕРБ се наГушика с много пари. Накупиха техника и с продажбите от продукцията . От земята на частни собственици пълниха касите на партийните функционери на БСП , ГЕРБ, ДПС, които играеха заедно. Малкия собственик от 0. 6 хек. на горе бе смазан унищожен . За него нито въздух нито вода. Сега е време тия " фараони" с чужда собственост да бъдат лишени от субсидии. Модела трябва да е като в ЕС
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За пореден път някакви нехранимайковци ще блокират пътища?!?!?!? Тази държава къде е изобщо? Ако някой го заболи корема може да блокира път? Ами ако се *** пак ли? До кога това ще им се разминава? Това трябва да се води заплаха за останалите! Като искат да протестират да ходят в София пред министерствата! Не да пречат на останалите! Писва това ненормално поведение!
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Картофарите? Хайде юруш на безплатните пари. Комунизъм за всички.
11
1
 
2
 
! Отговори
До Иван преди 3 месеца
А и казвахме да не те събира от земята с вилицата...
10
8
 
8
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Я изкарайте полицията с водни оръдия, нека да ги видим тея селяни как ще протестират
9
9
 
7
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Вносните картофи са много по-хубави и сладки, повече от тея няма да си купя ...
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе ще ядем украински картофи с обеднен уран, дето ингилизите го пратиха на фашагите. Това искат нашите "управляващи". Някой ако не вярва на това, да се запита какво стана с тия снаряди или да потърси информация. Поляците не "току така" обявиха пълен бойкот на украинските земеделци веднага след като братушките им взривиха складовете. Не е съвпадение.
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А защо картофените глави са решили че магистралите са техни и имат право да ги блокират? И какво чака правителството, че още не им е начупило канчетата???
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Успех, протестирайте до дупка и не се поддавайте на натиска на правителството!
5
3
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Браво, аз ги подкрепям, нищо че визя половин час в блокади, а ако не вися, заобикалям 15 км. В тая държава трябва да се върнем към дребното и средно производство на зеленчуци и плодове, да дадем червен картон на произвеждащите рапица и фотоволтаици в чернозема ни!
4
5
 
2
 
! Отговори
Компиро преди 3 месеца
Да режат компирете на чипс!
3
5
 
5
 
! Отговори
КАРТОФ преди 3 месеца
Джиков бе зам.министър при Гълъб Донев. Връзката е с преZидента и копринките.
2
7
 
9
 
! Отговори
Супер Селтак преди 3 месеца
Фчера беа зърнарите, днес са картофарите, аман вече бе, стига толкоз.
1
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тиквата е шеф на картофопроизводителите :)))