Георгиева: Важното е през 2025 г. България да влезе в еврозоната

Това е реалистично според управляващия директор на МВФ
12 мар 2024 11:30, Елка Василева
65
Георгиева: Важното е през 2025 г. България да влезе в еврозоната
Снимка: БГНЕС

Не бих се фиксирала на датата, според мен важното е през 2025 г. България да бъде в еврозоната и това е реалистично. Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на брифинг в София в отговор на журналистически въпрос реалистично ли е България да влезе в еврозоната от 1 януари 2025 г.

Още по темата
Знаем, че за България влизането в еврозоната е приоритет, основателно, тъй като това е начин, по който можем да подобрим конкурентоспособността на българската икономика, да намалим разходите по транзакции в търговията и във финансовата сфера, за някои отрасли на икономиката да увеличим привлекателността на България и да сме по-привлекателни за прилив на инвестиции в страната, каза Георгиева.

По думите й всичко се прави, за да може България до края на тази година да посрещне всички показатели за членство в еврозоната. Според мен има добри условия страната да ги покрие до края на годината, което ще рече, че догодина по някое време тя може да бъде в еврозоната, каза още Кристалина Георгиева.

Ние препоръчваме българското правителство да бъде особено внимателно за тези инструменти, които са в техните ръце и оказват влияние на движението на цените не само за влизането в еврозоната, а защото, всички знаем, инфлацията е като данък върху доходите на хората и особено тежко се отразява на по-бедното население тук и навсякъде по света, каза управляващият директор на МВФ.

В отговор на въпрос как изглежда икономиката на страната, Кристалина Георгиева коментира, че на фона на света България изглежда добре. България съумя да задържи растежа в позитивна територия и миналата година, и тази година. За тази година прогнозите са около 2,7 процента, посочи тя и добави, че повече подробности по темата ще има на 19 март при приключването на експертната мисия на МВФ, която е на посещение у нас. В същото време инфлацията също слезе надолу. Очакваме до към края на годината да падне до към под 4 процента, каза още Георгиева.

България стои много добре, с изключение на инфлацията, което не  е наш проблем, не ние създадохме тази инфлация, отбеляза Георгиева и добави, че тя дойде от двата последователни шока - пандемията, която удари по движението на стоки и функционирането на световната икономика, и войната в Украйна, която за Европа, включително за България, остава значителен фактор, тъй като много силно повлия на цените на енергоносителите. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
13
 
! Отговори
Баба Ванга преди 2 месеца
Сталинка ще умре на голям световен празник! Когато и да се случи - голям празник ще бъде!
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма механизъм, който да ви накара да се присъедините към еврозоната. Напротив, ако го направите, ще трябва да се откажете от вашия паричен суверенитет."
36
1
 
14
 
! Отговори
ъ преди 2 месеца
Продажниците напират неистово. Усещат, че нещата не се развиват по план и бързат да гепят колкото може повече. Преди да са литнали към островите. Пък нашенските центаджии припяват с надеждата да опазят надника още някой месец. Много жалка история.
35
1
 
8
 
! Отговори
Шаши преди 2 месеца
Легена изплиска яко.
34
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Същата тази да иде да агитира поляците и чехите да приемат еврото...ще види един голям среден пръст!
33
1
 
14
 
! Отговори
Абе преди 2 месеца
Тази, защо не си смени името на Сталинка СОРОСПИЕВА? Самото име ще я описва най-точно.
32
1
 
9
 
! Отговори
Мдааа... преди 2 месеца
Но по-важното е преди това да увиснеш на въжето.
31
1
 
9
 
! Отговори
30 милиарда преди 2 месеца
има за крадене, как да не е важно?! :D
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички пари отиват за сащ , а всички бежанци , ИДВАТ в Бг !Някой вижда ли нещо друго ?
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На Запад , медиите ДРУГО ГОВОРЯТ !
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо не погледнете и кажете ИСТИНАТА ?Ще има ново разглеждане за влизането НИ , НО ПРЕЗ 2027 година ... , и след още 1.5г. , ще бъде решено , НО ПАК НЕ Е СИГУРНО , ЗА Бг и РУМЪНИЯ ...Някой нещо да не е разбрал ????
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аман и от тази! Когато й да включиш телевизора, телефона, компютъра гледаш пак тая евродоносничка и призивите й! Съгласен съм да приемем еврото, но госпожа Кристалина да ни подсигури, ако евентуално кризата ни удари, да си бръкне в собствения джоб и да ни компенсира за щетите!
26
1
 
7
 
! Отговори
Българка преди 2 месеца
Тази обича да се гизди. Все е или с дебели златни ланци или перли...
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази е статия копи пейст от 2022, отнасяща се за 2023
24
1
 
15
 
! Отговори
Референдум преди 2 месеца
За вас може да е важно да за нас да си запазим лева.
23
1
 
17
 
! Отговори
Сандо преди 2 месеца
къде е официалният доклад на БНБ които трябваше да излезе официално миналата есен?
22
1
 
22
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Сталин ви трябва на вас, не еврозона.
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ние сега сме на командно дишане, а ако влезем в тая прословута еврозона, вече може да ни изключат апарата.
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А пък западните икономисти точно обратното казват, че България в близките 15 години няма да види ни Шенген, ни Еврозоната.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Важно е да поемем частично дълговете на банкрутирали западни страни , приемането на еврото в България ни прави част от тази чудесна традиция . Ще теглим заеми без да се гледа българския лев . Всичко вевро -заеми и заеми на заемите и така докато се пукне балона .Клаус Шваб го каза , СЛЕДВАЩАТА ПАНДЕМИЯ ЩЕ Е ДИГИТАЛНА !Имате ли нет имате пари, нямателинет нямате пари.Иде времето когатонямада притежавате нищо но ще сте глуповато щастливи.