Държавата вече си прибирала дивидента от енергетиката, а преди бил краден

Според Асен Василев обаче не може да се говори за никаква декапилизация
Обновена: 29 мар 2024 14:17 | 29 мар 2024 14:16, Камелия Цветанова
199
Държавата вече си прибирала дивидента от енергетиката, а преди бил краден
Снимка: архив, БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев коментира, че има едни частни интереси в енергетика, които получават много средства и сега са притеснени да не би да не си получат парите.

Той дойде в НС, за да участва в дебатите по решението, предложено от ГЕРБ, с което се задължава БЕХ да не разпределя дивиденти от печалбата си за 2023 година.

Още по темата
От ГЕРБ посочиха, че през последните 3 години се е установила трайна практика държавната енергетика и Фонд сигурност на електроенергийната система да бъдат използвани за покриване на дефицити в различни сектори. За периода от втората половина на 2021 година до настоящия момент от държавната енергетика бяха иззети 5,4 млрд. лева и насочени към държавния бюджет с цел неговото балансиране, мотивираха се те.
 
Според Асен Василев обаче не може да се говори за никаква декапилизация.

"В последните години държавата започва да си прибира дивидента от енергетиката, вместо да бъде краден и този дивидент не отива в джоба на финансовия министър, а за пенсии, за училища, за детски градини и единственият въпрос е защо тези пари от енергетиката не са отивали за тези цели, преди аз да бъда финансов министър“, коментира Василев.

"Едни 3 милиарда лева в „Турски поток“ са отишли вместо за пенсии, заплати, образование и здравеопазване" добави той.

Красимир Вълчев от ГЕРБ разкритикува водената от Василев финансова политика и го обвини, че увеличава дефицита и взима пари от енергетиката. Според него с тази финансова политика Василев е отдалечил България от членството ни в еврозоната.

"Няма друг човек, който да е направил повече срещу влизането ни в еврозоната от г-н Асен Василев",обвини Вълчев.

"Г-н Вълчев, не използвайте толкова често името ми, ще го измърсите", отговори му Василев и добави, че когато бъде изпълнен критерият за инфлацията, България може да се присъедини към еврозоната.

"През 2021 година, годината, към която вие реферирате, точно аз публикувах Плана за приемането на еврото, в служебен кабинет на президента Румен Радев, оглавяван от Стефан Янев. След това вторият служебен кабинет така и не придвижи въпросния план. Въпросният план, въпреки съпротивата на колегите от ИТН, беше приет с десет на осем гласа през 2022 г., май месец", посочи Василев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
4
 
11
 
! Отговори
ТКО преди 1 месец
Ха ха нашио само прехвърля пари от едно място на друго и така навсякъде е пълно...хохо.....ха ха ха стар кокорчов обичай...
77
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според британските медии А. Василев е измамник
76
2
 
0
 
! Отговори
Независим преди 1 месец
До Анонимен 72. Ще ви кажа, защото знам, министерството на финансите не събира пари от никаде, единствено му се определя бюджет от НС и парите идват от данъкоплатеца. И да конкретно по тази тема, не мисля, че има смисъл да се говори, предвид последните 2 години и кризи, бяха вдигнати с по 20-40 % заплатите на над 15 сектораи сфери. Според вас тези пари откъде са дошли, зашото всяка една от тези инститиции излезе с официално изказване, че те пари нямат, следователно искат от държавата - фин.мин.
75
3
 
9
 
! Отговори
Курсове Асен,Кирил преди 1 месец
Какви курсове са водили? Как се шмърка ли?
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди го крадяха едни, сега други. На средностатистическия бай Иван само му поскъпва всичко.
73
6
 
6
 
! Отговори
КАКВО БЕШЕ ПРЕДИ ПП? преди 1 месец
ГЕРБ КРАДЯХА ПО 8 МЛД. ГОДИШНО? ЗА ТРИ ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ НА ПП И РАДЕВ - 24 МИЛИАРДА, КЪДЕ СА? А ЗАЕМИТЕ НАПРАВЕНИ ОТ АСЕН , ОЩЕ 15 МИЛИАРДА. А ЗАГУБИТЕ ОТ ИНФЛАЦИЯТА, КРАСТАВИЦИТЕ ОТ 3 ЛВ. СТИГНАХА 8 ЛВ? ТОК, ВОДА, ПАРНО, БЕНЗИН...?
72
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Асен Василев спря кражбите в енергетиката и навсякъде. Крадливите герберасти и техните сателити чалгари и копейки реват, че кранчето им спря и бутнаха правителството. Браво на Асен Василев. Най - добрия финансов министър от освобождението до сега.
71
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До НАРОДА. Не мога да кажа дали е крадял или не, за момента има повече инфорамция и доказателства за всяка една друга партия и депутат, НО съм посещавал курсовете на Асенчо и Кирил, и смело мога да потвърдя, че със сигурност са доста начетени и интелигентни - тука отпадат 40 % от коментарите. Пак казвам, страня от политика и не мога да кажа, кой какво е крал, но мога да потвърдя смело, че е и двамата са по-интелигентни от 90% от всеки един депутат.
70
1
 
11
 
! Отговори
АСЕН...БЪРЗИ КРЕДИТИ преди 1 месец
ТАКА ЗА 9 МЕСЕЦА И АЗ МОГА ДА СЪМ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР
69
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако малко повече се ококори и очите му ще паднат
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цъклю върна ли милиарда?
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ВАРУФАКИС...Ти за какво ''Правителство'' говориш ???Сглобка от ненавиждащи се противници , които се преследват , лъжат , гаврят с народа който ги е избрал !
66
1
 
6
 
! Отговори
L. преди 1 месец
Ко рйечи тоя?
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Независим от партии.66 А според вас от къде има пари Министерството на финансите?А/ ОТ данъциБ/ОТ заемиВ/ОТ Акцизи.
64
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До НИМРОД селинджър, подразбира се "Винаги" да има пари за пенсии, нещо си се объркал много сериозно. или бабичките по селията требва да са горди, че на целото тва крадене още има пари за ток? я да си легаш
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Тук..''....ОТИВАТ за нуждите на обществото..'' ..На ''кое общество'' , на украинското ли ?
62
1
 
11
 
! Отговори
ВАРУФАКИС преди 1 месец
TОЗИ БУТНА ПРАВИТЕЛСТВОТО.....
61
0
 
8
 
! Отговори
Ти да ВИДИШ преди 1 месец
Какаво ли гледа така окОрено?
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СТИГА ЛЪЖЕТЕ НАЕТИТЕ ЦЕЛИЯТ БЪЛГАРСКИ ПАРЛАМЕНТ НЕ Е ГЕРБ АСЕН ВЭН СЪЗДАДЕ НЕВИЖДАНА ИНФЛАЦИЯ РАЗСЛЕДВАНЕ
59
5
 
9
 
! Отговори
Тук преди 1 месец
Ококорения е прав. Тия пари, за които риве ГЕРБ, риве точно за това, че не ги взимат сега едни техни хора, а отиват за нужди на обществото. Последното е много чуждо на ГЕРБ и ДПС. Те се грижат само за техните.