Държавата вече си прибирала дивидента от енергетиката, а преди бил краден

Според Асен Василев обаче не може да се говори за никаква декапилизация
Обновена: 29 мар 2024 14:17 | 29 мар 2024 14:16, Камелия Цветанова
199
Държавата вече си прибирала дивидента от енергетиката, а преди бил краден
Снимка: архив, БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев коментира, че има едни частни интереси в енергетика, които получават много средства и сега са притеснени да не би да не си получат парите.

Той дойде в НС, за да участва в дебатите по решението, предложено от ГЕРБ, с което се задължава БЕХ да не разпределя дивиденти от печалбата си за 2023 година.

Още по темата
От ГЕРБ посочиха, че през последните 3 години се е установила трайна практика държавната енергетика и Фонд сигурност на електроенергийната система да бъдат използвани за покриване на дефицити в различни сектори. За периода от втората половина на 2021 година до настоящия момент от държавната енергетика бяха иззети 5,4 млрд. лева и насочени към държавния бюджет с цел неговото балансиране, мотивираха се те.
 
Според Асен Василев обаче не може да се говори за никаква декапилизация.

"В последните години държавата започва да си прибира дивидента от енергетиката, вместо да бъде краден и този дивидент не отива в джоба на финансовия министър, а за пенсии, за училища, за детски градини и единственият въпрос е защо тези пари от енергетиката не са отивали за тези цели, преди аз да бъда финансов министър“, коментира Василев.

"Едни 3 милиарда лева в „Турски поток“ са отишли вместо за пенсии, заплати, образование и здравеопазване" добави той.

Красимир Вълчев от ГЕРБ разкритикува водената от Василев финансова политика и го обвини, че увеличава дефицита и взима пари от енергетиката. Според него с тази финансова политика Василев е отдалечил България от членството ни в еврозоната.

"Няма друг човек, който да е направил повече срещу влизането ни в еврозоната от г-н Асен Василев",обвини Вълчев.

"Г-н Вълчев, не използвайте толкова често името ми, ще го измърсите", отговори му Василев и добави, че когато бъде изпълнен критерият за инфлацията, България може да се присъедини към еврозоната.

"През 2021 година, годината, към която вие реферирате, точно аз публикувах Плана за приемането на еврото, в служебен кабинет на президента Румен Радев, оглавяван от Стефан Янев. След това вторият служебен кабинет така и не придвижи въпросния план. Въпросният план, въпреки съпротивата на колегите от ИТН, беше приет с десет на осем гласа през 2022 г., май месец", посочи Василев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
7
 
! Отговори
УКРАИНКА преди 1 месец
АСЕН НЯМА НИЩО ОБЩО С УКРАЙНА, ДЕМОКРАЦИЯТА И ПОЧТЕНОСТТА...
37
6
 
1
 
! Отговори
Юлия преди 1 месец
Който не вярва на Асен Василев е убиец, педофил и обича Путин.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
от 60 лв ток миналата година по същото време този месец ми е 110 лв. Тези здравата стрижат народа. Бойко падна заради скока на тока, а сега всичко се вдигна двойно и си управляват спокойно заедно. Заплатат ми не я индексират, като техните на всчко тримесечие
35
0
 
4
 
! Отговори
БЪРЗИ КРЕДИТИ.. АСЕН преди 1 месец
ТАКА ВСЕКИ МОЖЕ ДА РАЗДАВА ПАРИ, АМА КОЙ ЩЕ ПЛАЩА ЛИХВИТЕ?
34
6
 
2
 
! Отговори
Българка преди 1 месец
Който не вярва на Асен Василев мрази свободата, демокрацията и Украйна.
33
0
 
3
 
! Отговори
Борко преди 1 месец
От 27.12.2024 вече няма да ползвам нищо "държавно" в България!Няма да плащам и нищо!Сменям мафията у нас, с държава, наблизо е ! Разгеле!
32
0
 
1
 
! Отговори
Путин. преди 1 месец
Ати. Е. Тази. Евро. Зона. И. Ебания. Шенген. Цялата. Ти. Шайка. От. Един. Файтон. Хора. Сте. За. Затвора
31
0
 
7
 
! Отговори
карачанаков преди 1 месец
Стой не мигай!!Аве *** стига сте го показвали тоя ококорения децата се плашат. От друга страна пък така по малко стоят пред компютъра и телефоните.
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, от 25 лв на месец вода, вече плащам 60! Откъде, никой не ти казва! Ще кажеш, че имам градина в апартамента си и всеки ден я поливам.
29
2
 
7
 
! Отговори
Халил преди 1 месец
Ококорен крадец издирван за кражби на милиони по света,а у нас-министър на финансите!Дянков,писната пица, Горанчо,квартиранта,са китка от Нови пазар пред този Харвардски шарлатанин!Да живее Румбата!
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 25- и в Германия, Нидерландия- 4000 лв мин заплата доведоха до инфлация- не нали?
27
0
 
9
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 месец
Ако вярвате на това нещо значи сте многУ проЗти...
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Източи ТЕЦ-овете с милиарди, не им позволи да изнасят ток, ами внасяте по-скъп от ваши хора, с което ощетявате с милиарди, покавате изсмукани от пръсите си статистики, да ни лъжете, как тока от панелките стигал, не защитаваш родния интерес и после викаш, че икономиката ни не била рентабилна ...
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе тоя винаги ли е така опулен?Все едни някой му е набил нещо отзад, честно.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как ги прибира? Продължавайки да подпомага ресторантьорите с помощи за ток и намалено ДДС, което уж беше само, докато имаше извънредно положение при ковид ли?
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До YordanИ знаеш ли от къде са парите за пенсии? От заеми. Само пълен .... може да взема заеми за пенсии и заплати. Инвестиции като Турски/Балкански поток носят пари за пенсии и не натоварват задлъжнялостта. Другото безумие минималната заплата. Само да светна, че цените растата винаги с по-голям темп при безпричинно увеличение на заплатите. Маркс и Енгел отдавна са го казали. Стойността на произведените стоки и услуги трябва да са равни на парите в обръщение. Парите в повече водят до инфлация!
22
1
 
4
 
! Отговори
Асен Чаталджа Бей преди 1 месец
Тамън да образувам дело за тая кражба и ме махнаха
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой вярва на лъжите на този?
20
1
 
13
 
! Отговори
Хах преди 1 месец
Много моля редакторите на днес. бг да се намесят и да свалят тая снимка. Всички знаем, че Василев е топ кокорът в територията, но това вече е прекалено брутално. Вие сте избрали снимка от филм на ужасите, а все пак в статията се говори за прибиране на дивиденти от енергетика. Ще излезе, че този прибира дълговете по ужасяващ и стресиращ всички начин.
19
4
 
6
 
! Отговори
Бай Кор преди 1 месец
До YordanА цените на всичко с колко вдигна ? С тези вдигнатите пенсии и минимална заплата, купуваш по-малко неща, отколкото при управлението на ГЕРБ ! Я си спомни колко струваше литър бензин или нафтата ?