Експерти: Комуникацията остана на заден план, важно е хората да гласуват

Избори 2 в 1 ще са предизвикателство за всички
29 мар 2024 12:51, Инна Ангелова
34

За последните три години страната ни е на прага на шести поред парламентарни избори. Тази година те най-вероятно ще бъдат заедно с европейските. В предаването на Bulgari ON AIR политологът Лидия Даскалова и социологът Геновева Петрова коментраха случващото се в политиката и знае ли българинът защо отното отива на избори.

"У нас политиката е непредсказуема. Тя не се върти около това какво трябва да се направи в държавата в перспектива, не се гледа в бъдеще какво да се направи, което да е устойчиво. Гледа се как да има власт. Нашата държава заслужава повече. Тази политическа извадка не успя да каже на гражданите защо отиваме на избори в момента. Това е сериозен проблем. Смятам, че отиваме, защото ГЕРБ прецени, че при бъдещи избори ще имат по-голям шанс. Отново огорчени бяха най-много гражданите за това, което ни се представя", каза политологът Лидия Даскалова в студиото на "България сутрин".

Социологър Геновева Петрова каза, зе гражданите не знаят защо отиваме на избори. "Отговорност за това развитие на нещата имат и двете страни, участващи във формалните преговори. Те продължават да дължат отговор защо се случват тези неща. Така не си помагат с разширяването на общественото си признание. Тепърва ще страдат от това, че поеха риска да управляват заедно. Все пак беше добро решение за ситуацията, в която бяха поставени след миналите избори", заяви тя.

Според Лидия Даскалова за продължилия 9 месеца мандат на предишното правителство комуникацията е останала на заден план. 

"Важно е как ще се убедят хората, че трябва да гласуват. При ниска избирателна активност има много ниска легитимация. Какво ще се промени в комуникацията след вота не става ясно, ако не са се научили да комуникират за тези 9 месеца. Опитни политици се карат за постове и превръщат цялото пространство в престрелка за медиите. При следващата договорка няма ли отново да се отвори темата за постове? Нека преди всичко не забравят, че дължат уважение на хората", коментира тя.

Петрова смята, че предстоящите предизорните кампании и послания ще бъдат различни. Тя прогнозира, че ако изборите са 2 в 1, някои от партиите ще предпочетат да се фокусират върху европейските избори, а друго пък към тези за парламентарната власт.

Предстои да започнат и предизборните кампании. Геновева Петрова смята, че е от съществено значение дали изборите ще се проведат 2 в 1. “Изборни кампании 2 в 1 ще бъдат предизвикателство за всички", добави Петрова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от Политика
Доц. Христев: Не сме изправени пред конституционна криза
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
BG СМЕШКИ 2 преди 4 седмици
какаъвто народа такива му и управниците - ДЕМЕК НИКАКВИ !
28
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 4 седмици
изобщо пак няма да гласуваме ако същите му-цу-ни са пак в листите видяхмекакво сътвориха с промените в конституцията такова невежество не съм очаквала
27
0
 
0
 
! Отговори
до ъчко преди 4 седмици
и как няма да изнесе като "народа" не става за нищо на 80 % по един професор !
26
0
 
2
 
! Отговори
Ъчко преди 4 седмици
Мътириал нямо моме,мътириал,всичко читаво отдавна се изнесе от България! Тук останаха само луди,пияни и крадливите ни политици!
25
0
 
0
 
! Отговори
ааааааа преди 4 седмици
КАК не се сетих че комунстите са виновни за всичко !
24
1
 
3
 
! Отговори
Shark преди 4 седмици
До 19. Напротив, БКП я има, само дето не се нарича така. Нарича се БСП, ГЕРБ, СДС, ДПС, ДБ. Ето това е бившата БКП, затова няма да отлепим скоро дъното, затова в България има олигарси, корупция и кражби. Комунистите се пребоядисаха на демократи и заграбиха властта през 89та, съсипаха всичко и обучиха ново поколение комунисти, които сега се имат за най-големите демократи. Такива демократи, които врякат истерично срещу всеки с различно мнение,но не отказват топли партийни местенца и тлъсти заплати
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
То няма за 1 в 1 кой да гласува а те искат 2 в 1 или 2 в 2 . Никой няма да иде.
22
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
Много здраве ще имаш,ще гласуват тези на който им дадът ПАРИ,за това,идеалистите отдавна свършиха
21
0
 
1
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 4 седмици
мн про2ст народец има у БГ-то ! АМА МНОГО !
20
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
До 8 "5 пъти им гладувах миналата година и кво? Още по-зле става" - че той Тиквата ВИ каза на европеидните про'с'таци, че само за мачкане ставате, нали?
19
2
 
1
 
! Отговори
до 17 преди 4 седмици
БКП отдавна я няма ! приятел ...живееш в миналото
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Така стигаме за трети път до прoцепа. Всичко се крие в прoцепа, там е и Тайната на Сътворението. Тоя свят е еди прoцеп, пълен с мaкаци, черни yтки и една тайна. Тайната, караща мaкаците да искат, но да не могат да се върнат читави от yтките, след като са били в тях!
17
0
 
4
 
! Отговори
Като е важно преди 4 седмици
Накарайте ме да гласувам! За 34 години преход за когото и да гласувам получавах БКП. БСП и нейните олигарси и техните интереси! Забранете рекламите в електронните медии на хазарта и хранителните добавки наречени лекарства. Увеличете лихвите по ипотечните кредити и депозитите. Минимален облагаем доход, прогресивно данъчно и т.н. Стиска ли ви? Не! Е не очаквайте промени! Зависими сте! На вас не може да се разчита! За това и избирателната активности в полза на твърдите ядра!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тук обаче има едно противоречие - как да разкажеш за нещо на макаци със сбръчкани суpати и без кoсмърлаци по глaвите и епилирани *** на yтка, след като не са припарвали в черна дyпка. На останалите хич не е възможно - те просто не знаят кво е това, дет се всмуква, за да те изплюе.
15
1
 
3
 
! Отговори
Избирател преди 4 седмици
Ако изборите можеха да променят нещо, щяха да са забранени.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Има и други късметлии, в буквалния смисъл на понятието. Те са пипали винаги с пръсти, преди да бръкнат, или, ако е било необходимо, за да се изстрелят в избраната от тях придирчиво черна дупка. Те са оцелели и само те знаят, и са в състояние да разкажат на света за своя произход.
13
0
 
3
 
! Отговори
ааааааа преди 4 седмици
те държавата вече я разсипаха ! така че сте закъснели яко ...
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За който и да глсуваш, накрая плучаваш Бойко и Пеевски които управляват държавата. В това се убедих и затова повече няма да гласувам.
11
0
 
3
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 4 седмици
за КОЙ ще гласуваш като българските политици не стават за нищо ! само балъците гласуват не го ли разбрахте вече ...
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Чудните форми и геометрични цветови конфигурации се намират в сeмето. То, по произход, е бял прашец и се среша в мaка. А той пък от своя страна е червен, по подобие на гъъъъза на мaкака. Неслучайно в етера гъмжи от негови почитатаели.