Заков: НАТО няма да се намесва и не цели война с Русия

Русия е готова да води изтощителна война, каза бившият ни посланик в НАТО
29 мар 2024 11:01, Елка Василева
173
Заков: НАТО няма да се намесва и не цели война с Русия
Снимка: архив, БГНЕС

"НАТО още в началото на войната ясно заяви, че няма да бъде страна в конфликта, няма да се намесва директно и не цели по никакъв начин война с Русия. Можем да бъдем спокойни – решенията се взимат правилно и хладнокръвно, без излишни рискове, които могат да доведат до ескалация по отношение на страните членки". Това каза пред bTV Драгомир Заков, съветник на премиера по външната политика, бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО.

Още по темата
По думите е малко хипотетично натовски армии да се включат във войната срещу Русия.

"Макрон каза, че не е изключено да се наложи войски да бъдат разположени в Украйна, което е различно от започване на война. Много е различно в какъв контекст се говори и в кой момент ще се случи – дали по време на активна фаза на война или в един период, в който има резултат от някакви мирни преговори. НАТО няма как да води бойни действия по собствена инициатива. Това обикновено се случва в защитна фаза", допълни Заков.

Според Заков тази година България би трябвало да покрие критерия на НАТО от 2% разходи за отбрана за БВП.

"Важно е това да бъде продължителна политика, тъй като армията ни има нужда от ускорена модернизация на база на уроците и, разбира се, войната в Украйна. Не може да говорим за съюзниците ни като чужди войски. Самата българска армия е натовска армия. Като граждани трябва да търсим къде е истинската информация. Необходимо е критично мислене", каза бившият посланик в НАТО.

По думите му войната в Урайна ще бъде продължителна и изтощителна.

"Трудно е да се каже как ще се развие тази война в следващите месеци и години, но определено готовността на руското ръководство е да води изтощителна война. Всъщност Путин не води война срещу армии и някаква въображаеми натовски войски в Украйна, той води война срещу европейските демокрации и демократичния път на Украйна. Едно е да водиш война по чисто военни причини, а друго е да я водиш по идеологически. Тук вече говорим за хибридна война, дезинформация, разделение в западните общества, целта е много по-широка", коментира Драгомир Заков.

А заради войната в Украйна ролята на европейските съюзници в НАТО се увеличава.

"На източния фланг имаме седем бойни групи, някои от тях вече са до равнище бригада, други предстоят да станат както и в България. Само в една от тях има водеща роля на САЩ, във всички останали – на европейските съюзници. Една от дезинформациите в общественото пространство е как НАТО е доминирано от САЩ. Това не е вярно", обясни той.

Днес отбелязваме 20 години откакто страната ни стана член на НАТО. По думите на Драгомир Заков Алиансът ни дава сигурност.

"В ситуацията, в която се намираме около нас с една пълномащабна война, която се води срещу Украйна от страна на Русия на няколкостотин километра от България, как би изглеждала България, ако не е член на НАТО? Как бихме се чувствали ние като държава, която няма тези гаранции за сигурност, които имаме в момента, гаранции за суверенитет, териториална цялост и възпиране на който и да било агресор? Сигурността води до всичко останало", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
8
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Не само че Путин е военнопрестъпник но тези които го защитават и убиват украинци също са престъпници. Кат Русия няма друга,тъй коварна на света.НАТО и ЕС са нашата опора,гарант за нашата свобода. Смърт на путлерофашизмъ- свобода за народите.
30
1
 
3
 
! Отговори
Ганьо преди 1 месец
"Не може да говорим за съюзниците ни като чужди войски.Самата българска армия е натовска армия. Като граждани трябва да търсим къде е истинската информация. Необходимо е критично мислене", каза бившият посланик в НАТО. По същата логика - българската войска бше варшавска армия, а руските(съветски) войски - съюзнически. Е, де - най-накрая да си дойдем на думата и сами да оборим тезата за чужди (окупационни) руски войски в България.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До НАТО е Сигурност Ти и гърците така мислеха, докато Турция не им взе половин Кипър!
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ава ей, туй Ицето искача повече от га риташе у Барса срещу Атлетико, а?
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рюте: Китай трябва да окаже натиск върху Москва. "Китай трябва да окаже натиск върху Русия, за да тласне войната в Украйна в правилната посока". Това заяви нидерландският премиер в оставка Марк Рюте по време на срещата си с китайския президент Си Дзинпин в Пекин, предаде Националната новинарска агенция на Нидерландия (АНП). В хода на разговорите Рюте обясни на Си, че евентуален руски успех в Украйна би представлявал заплаха за сигурността на цяла Европа.
26
1
 
9
 
! Отговори
Зрител преди 1 месец
Преди дни на екскурзия в Украйна няколко натовски генерали са починали от неестествена смърт.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама хич, затова в последните дни полските медии са гръмнали с новини за умрели полски вийници и бригадни генерали при странни обстоятелства
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европа заложи на Украйна много, най-важното - БЪДЕЩЕТО си. Накратко - Европа няма бъдеще, няма ресурс да има бъдеще. Няма човешки ресурс, няма материален ресурс (енергия, суровини), няма морален ресурс, няма интелектуален ресурс. Няма да е сгромолясване, както беше Хитлеровият райх, няма да е вълнуващо и феерично. Ще бъде досадно и дементно, непрекъснато ще заемат менторски пози: "Вий знайте ли кои сме ний" и ще издуват бузи. И ще ядат насекоми. И толкоз. Нямат нито кураж, нито акъл да направят нещо изненадващо позитивно в своя полза.
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС ще се разпадне като СССР, но ЕС е точно обратното на СССР. СССР се разпадна от вътре защото беше подкопано доверието в системата, въпреки че самата система беше стабилна икономически. Докато ЕС умира икономически и политически, но населението упорито продължава да вярва в зелени сделки, ЛГТБ и джендъраски извращения, и всеки момент очаква рухването на Русия под санкции и меката сила на ЕС и победа над Русия в Украйна.
22
1
 
9
 
! Отговори
Бел прашец натовски преди 1 месец
Намери ли НАТО оръжията за масово поражение в Ирак? 21 г. не стигнаха ли, за да ги намерят?
21
2
 
4
 
! Отговори
Еврофашисти преди 1 месец
България 20 г. участва в окупацията на НАТО в Афганистан.
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Войната ще свърши до края на годината. Критичната маса от събития(липса на снаряди, липса на войници, липса на пари, липса на морал) за украинската армия вече се е натрупала и от тук ще последва бърза верижна реакция със загуба на доста територии. Русия няма да спре сега, логично, защото иска да си вземе печалбата. Може би всичко от източния бряг на Днепър + Одеса.
19
13
 
4
 
! Отговори
НАТО е Сигурност преди 1 месец
Варварска русия доказа нуждата от НАТО !
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно на теб ще каже НАТО какво възнамерява!
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А как бандеровците ще си върнат Крим и вече четирите области, без участието на НАТО? Или наистина брутално излъгаха глупавите хохли, че могат да се справят с Русия, и когато неизбежната война избухна, си седят отстрани и хвърлят оръжия като съчки в огън.
16
10
 
4
 
! Отговори
of 15 преди 1 месец
До Христо Христов Терористична росия не може да смачка никой! Корупцията е обхванала цялата държава и оръжията и са допотопни! Слава на НАТО закрилник на слабите!
15
1
 
16
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
НАТО не иска да води война съд по силен противник,виж с арабите може.Нато не иска да води война ,с Русия НАТО иска да папка ресурси ...
14
1
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Па виждали сме лъжливи неща, *** тука няма ни една истина! Е може би все пак, че България трябва да се въоръжава и подготвя за защита от врага си, който впрочем е член на НАТО. А поуката да е не от войната в Украйна, а от тая в Армения, за да не изпаднем в същото положение,което е твърде вероятно.
13
1
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Дано Русия успее да смачка НАТО-то и про'с'таците, които гласуват за него, та подобни нагли създания да изчезнат от обществото!
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западът губи войната с Русия.