Антон Станков: Конституционен апокалипсис не бих казал, но има недомислици

Според него президентът е с вързани ръце
31 мар 2024 18:15, Нели Христова
23
Антон Станков: Конституционен апокалипсис не бих казал, но има недомислици
Снимка: БГНЕС

"Президентът е с вързани ръце. Той трябва да избере един измежду тези кандидати". Така бившият правосъден министър Антон Станков коментира пред NOVA избора на президента Радев да посочи председателя на Сметната палата за кандидат за служебен премиер.  

Още преди решението на президента, Станков изрази мнение, че е най-нелогично именно шефът на Сметната палата да бъде посочен за служебен премиер.  

Относно обвинения на ПП-ДБ, че има сделка между президента и ГЕРБ, Станков коментира, че и председателят на НС Росен Желязков да беше избран, пак можеше да има същите упреци.

"Листата с тези лица беше ясен, когато са правили промените в Конституцията", припомни Станков.

Той обясни и проблемите в този списък.

При председателя на НС има две ситуации. В класическата, той е с изтекъл мандат на НС, той ще бъде от същата партия, която до момента е управлявала. Ако правителството е изгубило с вот на недоверие, тогава пак най-логично е председателят на НС да е от управляващата до момента партия.

"Той винаги остава в политическата си сянка. Не можем да твърдим, че е независим”, коментира Станков.

Втората група кандидати са от БНБ.  "Много ясно стана вече, че това противоречи и на европейските правила и на правилата на ЕЦБ", каза Станков.

Третата група кандидати са от Сметната палата.

"Конфликтът на интереси формално е преодолян с този спешен законопроект в петък. Преодолян е на законово равнище, но така или иначе си стои. Изискване за да станеш шеф на Сметната палата е 3 години да не си заемал държавна длъжност", обясни Станков. По думите му донякъде проблемът е преодолян с член от Закона за Сметната палата.

"Конституционен апокалипсис не бих казал, но има недомислици", каза Станков.

"Президентът сега трябва да проведе консултации с парламентарно представените сили”, обясни още той. Ключов въпрос било кой ще носи отговорността за служебното правителство сега. „Досега я носеше президентът. Сега има лимитиран списък от служебни премиери, той трябва да избере измежду тях, ще му бъде предложен списък от министри, който явно ще бъде съставен след консултации с парламентарните сили", обясни юристът.

По думите му това, че ще има действащ парламенто донякъде е добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Тенгри КанБе не знам, *** за сега всяко нещо дето е докарано от Христо и ПП е толкова неграмотно правно, че няма накъде. И вечно се приемат негови текстове и все накрая не било , *** баш как иска. Време е да разберем, че тези са абсолютни калинки в ПП-ДБ
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Антон Станков да си ходи в Путинска Русия.
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РУСКИЯТ РЕЗИДЕНТ РАДЕВ ТРЯБВА ДА Е С ВЪРЗАНИ РЪЦЕ И С БЕЛЕЗНИЦИ
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много големи и много груби недомислици, г-н Станков, типично в стила ПП-ДБ & Шиши Пеевски.
11
5
 
1
 
! Отговори
а преди 1 месец
с какво тези промени в конституцията са по-добри от предишната конституция? да вържем ръцете на руската играчка радев? ми по-добре направо го съдете за държавно предателство като *** на русия, доживотен затвор и така...
10
0
 
2
 
! Отговори
БКП УКРИВАТ преди 1 месец
Холивудският актьр КЪРК ДЪГЛАС изиграл СПАРТАК в може би НАЙ-КУЛТОВИЯТ правен филм засега за него толкова силно мразил римляните че доживя чак до 120 години ли беше.........КЪРВАВИЯТ РИМСКИ ГЕНОЦИД извършен в днешна Румъния по техните писания е в далеч по-грандиозни размери от този извършен пак от тях върху юдеоевреите като мотивът е ГРАБЕЖ без да им трябва територията и населението......То ест Римляните са ВИНОВНИКА за унищожението на всичките ТРАКИ защото ДАКИТЕ са ТРАКИ!...ЗАЩО ГО УКРИВАТЕ
9
0
 
0
 
! Отговори
РУМЪНЕЦА ЖИВКОВ преди 1 месец
САЩ Сенатор ДЖОН МАККЕЙН дойде във БЪЛГАРИЯ в комплект с музикантите ПУТИНИСТИ още и марксисти и комунисти и от ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ публично ВИ заяви:"ИЗМИРАЙТЕ РУМЪНЦИ,АЗ сенатор Джон МакКейн съм съгласен да защитавам БЪЛГАРИТЕ но цялото населбение на тази фалшива България е от РУМЪНЦИ"..........КОЗЯК посолството на САЩ е до СПАРТАК София към Левски София.....Друг от САЩ каза:"СПАРТАК е ПЪТЯТ за ПРИЯТЕЛСТВО със САЩ като ВРАГ НОМЕР ЕДНО НА РИМ" а НЕ кърваво геноцидните Ватикана,Рим,Румъния,Молдова
8
0
 
1
 
! Отговори
ВЕРСИЯ ШОК преди 1 месец
Древните Римляни пишат:"ИЗТРЕБИХМЕ АБСОЛЮТНО ВСИЧКИТЕ ДАКИ И ДОРИ ЕДИН ЕДИНСТВЕН ЧОВЕК ОТ ТЕХНИЯТ ЕТНОС НЕ УСПЯ ДА ОЖИВЕЕ СЛЕД НАШИЯТ РИМСКИ КЪРВАВ ГЕНОЦИД"!И всичко това ЗАРАДИ ГРАБЕЖ НА ЗЛАТО,СРЕБРО и прочие от ТРАКИЙСКИЯТ Цар Декабал когато Римската Империя е ФАЛИРАЛА и поголовно сече ФАЛШИВИ златни и сребърни монети то ест НИКОГА НЕ ИМ Е ТРЯБВАЛА територията още по-малко населението на днешни Румъния и Молдова!РУМЪНЕЦА Тодор Живков смятал да го УКРИЕ чрез Българския НАЦИОНАЛИЗЪМ след 632 г.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Конституционният съд трябва да се самосезира, може ли Главчев изобщо да сформира правителство, ако е сбъркана Конституцията? И как така президентът го е "посочил"?
6
0
 
1
 
! Отговори
НЯМА ДА ИМА БЪЛГАРИ преди 1 месец
ФАЛИРАЛАТА Римска Империя сечала ФАЛШИВИ златни и сребърни монети и точно тогава организират КЪРВАВ ГЕНОЦИД над тракийското племе ДАКИ с единствената цел ГРАБЕЖ без изобщо да им трябва територията на днешните Румъния и Молдова!Римляните вероятно изтребват повечето ТРАКИ а геноцидът им над ДАКИТЕ по техните писания задминава този над евреите!РУМЪНСКИЯТ НАЦИОНАЛИСТ Тодор Христов Живков чрез БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛИЗЪМ и ИМПЕРИАЛИЗЪМ от 632 до минимум 1396 е ОХРАНИТЕЛ на Румъния и румънците
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А през това време Конституционният съд спи.
4
0
 
7
 
! Отговори
колега преди 1 месец
Колега,стига с това неше възпитание и дипломатичност.Реалността изисква да сме с точен изказ-дивотия сътвория с конституцията.ПП от омраза към президента,се хванаха на въдицата на разбойниците,и всичко стана каша.Не ми го побира умът,как сега ще се възстанови нормална конституция.
3
1
 
7
 
! Отговори
НЕ ДУМАЙ преди 1 месец
Не думай. Ристьо само "умни" неща предлага, докато пие МАЗНО ТУРСКО КАФЕ
2
0
 
7
 
! Отговори
ze nigmar преди 1 месец
Матрицата се задвижи...:)))
1
1
 
8
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
Зле е положението, какво им пестим истината , след като и бойкикиев е хванал деменция е дооста зле.