Министър Милошев във Варна: Очаквам добър летен сезон

Дивото къмпингуване е голям проблем за Северното Черноморие
26 апр 2024 16:00, Красимир Ангелов
14
Министър Милошев във Варна: Очаквам добър летен сезон
Снимка: БГНЕС

Дивото къмпингуване е един от големите проблеми на Северното Черноморие, заяви във Варна служебният министър на туризма Евтим Милошев. Преди старта на сезона, той се срещна с представители на сектора и на контролните органи, а домакин на разговора бе кметът на морската столица Благомир Коцев.

Като проблем министърът посочи и водоснабдяването в Добричкия регион. Той уточни, че браншът е повдигнал и въпроса за изпълнението на наредбата за водното спасяване, която влезе в сила в началото на април.

Новите изисквания заварват сектора неподготвен, обясни Милошев. По думите му исканията това лято да се работи по старите правила води до правен казус и ще бъде реализирана спешно междуведомствена среща, за да се търси решение. Милошев пое ангажимент и за разговор между министерствата по проблемите на дивото къмпингуване и контрола върху него. Браншът повдига темата за въвеждане на туристическа полиция, но това изисква задълбочен анализ и разработване на цялостна концепция, обясни министърът, но припомни, че големите туристически държави имат такъв орган.

Като проблем Милошев посочи и състоянието на ГКПП „Дуранкулак“, който се превръща във важен портал за гостите от Румъния. Капацитетът на граничния пункт, особено в активния сезон, не е особено голям и това създава напрежение сред туристите от Румъния, аргументира се министърът.

За проблема с кадрите той коментира, че с промените в закона за чужденците у нас секторът ще бъде облекчен. Той посочи, че 90-дневната виза вече ще може да се подновява на територията на България, без да се налага работникът да се връща в страната, където е издадена. Освен това се въвежда механизъм за удължаване на престоя на наетите чужденци. Има промени и за виза Д, която е 9-месечна, допълни Милошев.

Очаквам устойчив и добър сезон, прогнозира министърът. Според него вероятно ръстът на летовниците у нас ще бъде в рамките на 5 до 10 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от Избори 2024
Доц. Киселова: След 9 юни НС ще е с изтекъл мандат
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Ушеф преди 1 седмица
...........Комсомолски Порив у една Мишка. Албания чака 14 млн. туристи. П.С. Всеки знае, че истинското име на Черно море е Кафево........И каква е тази Шопска салата за 25 лева!?
10
2
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 1 седмица
Даже ще е супер. Селяяците и червенокожите от ямбол и сливен ще напъплят, тези с доходите ще са отново в гърция, а които търсят компромис ще са в турция. Ще бъде супер.
9
2
 
5
 
! Отговори
Йован преди 1 седмица
Как така очаквате,пак и отново... добър летен сезон?Какво променихте,какво пипнахте и къде.. се почесах те?Там,за където се сещам,сезона е на няколко десетилетия!Гърция ни очаква!
8
2
 
4
 
! Отговори
Рендето преди 1 седмица
Само дето не каза - Кои и окъде шъ съ тези летовници дето шъ ни докарат ръст на летовници от 5% до 10%???
7
1
 
7
 
! Отговори
Велин преди 1 седмица
Дежурните кухи фрази на Ангелковците.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Турция няма здраавеопазване както и в Бг, и който твърди обратното да ми каже как като не ядат свинско, наркотици и цигари почти не вземат в Турция, уж добро здравеопазване, как имаме едн и съша продължителност на живота около 74 г, в Бг и Турция. Просто Турция е една лицемерна и лъжлива държава
5
1
 
3
 
! Отговори
мив преди 1 седмица
не, няма да е добър, ***!
4
0
 
5
 
! Отговори
морски преди 1 седмица
Който има собствен обект - колкото изкара. Който ще плаща наем висок - на-късмет. Много от наемателите фалирват всеки Сезон!
3
0
 
4
 
! Отговори
всеки снася кеш преди 1 седмица
освен път , спане, ядене и по 40 кинта на ден за 2,5 седмици - 650-680 лева . Да . Много е общия оборот на морето . Кметовете изнемогват от веселби . катаджиите с пълни джобове , мигранти за софия по 60 на ден . хахахахаха
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Голям проблем ами. Калпазаните не искат да плащат за хотел на мутрите. Къде има такова нещо? Ние в каква държава живеем?
1
0
 
2
 
! Отговори
то сега е 26.04 рано преди 1 седмица
от 06-10 са 4 месеца . прехвърлят едни пари. всеки : пътува , яде, спи и се къпе в морето , разхожда се, спортува , пие . Няма мъж , няма жена . Едно и също . Добър или лош няма . какъвто е сезона такъв . идат 4-5 милиона и висат 2 и половина седмици . всеки дава по 40 на ден . това е . добър сезон .