Ще запомним НС с перманентна предизборна кампания

Хронично негласуващите са хора с успешен бизнес
30 апр 2024 16:52, Инна Ангелова
4

Днес следобеда Народното събрание се събира за извънредно заседание. В дневния ред на второ четене ще бъдат обсъдени промените в Закона за хазарта.
 
"Ще запомним това Народно събрание с това, че бяхме в перманентна предизборна кампания. Тя не започва сега, не започва и с разглобяването на сглобката. Тя е текла през цялото време, явно всяка една от силите с идеята да излезе с по-добра позиция", каза PR експертът доц. Александър Христов.

Психологът Пламен Димитров добави, че за последните 20 години в Европа доверието в публичните институции е рекордно ниско. "Да, нямаше масивни протести по време на това Народно събрание, но продължава формата на отчуждение и оттегляне, която ни преследва. Това беше събранието, което най-малко се вслушваше в нямото мнозинство на България, което е огромно. Политическите играчи не осъзнават как го правят, но го правят изключително успешно", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

По думите на доц. Христов има надприказване между политици. “Оттам се пораждат и тези метафори, като тази за пуделите и т.н. Това няма спиране, докато не излезе някой и не каже: "Стига, започваме истинските дебати". Към този момент такъв човек няма, може би няма и изгода да се появи. Няма идеи, които да издържат дългосрочно на времето и благодарение на истински политики да бъдат наложени в обществото. Имаме чувството, че това са като деца на пясъчник - единият е приятел с другия за 15 минути, а след това той се скарва и вече е приятел с другия", коментира още PR експертът.

Пламен Димитров посочи, че има хора, които хронично не гласуват. Пред телевизията той допълни, че тези, които системно не гласуват са хора с успешни бизнеси. “Това са 25% от тези 2/3 негласуващи. Имат идеи, имат организираност, но знаят, че мръсната вода не е изтекла и не е дошло времето ѝ. Това как гласуват хората не е просто плод на това, което се вижда на повърхността", подчерта психологът.

Доц. Александър Христов е на мнение, че трябва мобилизация на тези, които все още се колебаят да гласуват. "Тези, които са дългосрочно негласуващи, са загубени и с тях трябва много продължителна работа. Не смятам, че е нещо лошо да има процент хора, който не е толкова голям, който не гласува. Когато говорим за избирателна активност, за насърчаване на избиратели - винаги говорим на макрониво колко е хубаво избирателната активност да бъде висока, но когато слезем до всеки един от тези, който не гласува - изведнъж се сблъскваме с конкретни причини. Аз имам огромен проблем с новите лица, които навлизат в политиката", призна той.

Проф. Христов смята, че новите лица са изключително опасни. "Имахме рекорден брой "Не подкрепям никого" - 100 000, може би ще дойдат още на предстоящите избори. Но ние знаем с много ясни данни какъв е профилът на гласуващите. Той не е многолитен, има най-малко 12 линии. Важни са тези процеси, върху които има рефлексия в политическите играчи, такава в момента не се наблюдава", категоричен е Пламен Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от Политика
Богдан Богданов: ГЕРБ-СДС правят промени в последния момент
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Далай Лама преди 2 седмици
Кампания на провалените фалшиви полУтически елити !!! Ще запомним и как сме обеднели 2 пъти повече за последните 3 години управление на харвардските некадърници ! Честита промяна , бедняци българи !
3
1
 
2
 
! Отговори
Смях преди 2 седмици
Цитат ...хронично нагласуващите са хора с успешен бизнес.... Я да видим кой в България има успешен бизнес.....Бойко,лойко ,*** и сие.....само мутри и техните приближени...а те гласуват за себе си...така,че този анализ да си го сложите. Където слънце няма...
2
2
 
0
 
! Отговори
Тоз пък, как преди 2 седмици
не го досрамя да каже, че тепърва ще виждаме плюсовете от Шенген?! Бизнеса пръв се оплака от тоя 3% Шенген, а ако правилно чух втория анализатор, именно успешния бизнес не ходи на избори. Вместо това, той си намира други начини да си оправи неговите проблеми. Така, това би следвало да ужасява господата народни представители, защото също така според не гласуващото мнозинство, същите тия НП, са не легитимни. Демек, тепърва започват убийствата и рокадите във властта - аз така го разбрах това.
1
1
 
0
 
! Отговори
Крьстьо преди 2 седмици
Не си загубил най важното