Радев: Във време на войни не можем да свикнем с неглижирането на армията

Процесите по модернизация вървели твърде мудно
Обновена: 6 май 2024 13:03 | 6 май 2024 11:30, Камелия Цветанова
113

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Войската ни винаги е била стожер на държавността и на народа ни в най-тежки изпитания. Днес българите отдават заслужена почит на своите воини. На всички мъже и жени в пагони желая  здраве и сили в тяхната високоотговорна мисия“. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев.

Той честити Гергьовден на всички българи и пожела здраве на имениците.

„Започнахме да свикваме с честата смяна на правителства, на парламенти, но точно в днешното време на кризи, войни и несигурност, не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на българската армия. Процесите по модернизация и грижа за личния състав вървят твърде мудно“, заяви държавният глава.

„Помните, че ми отне свикването на няколко последователни Консултативни съвета за национална сигурност, за да се задвижи най-сетне процесът по модернизация“, посочи още той, цитиран от bTV.

Румен Радев поздрави Народното събрание, че е взело решение за повишаване на заплатите в армията, но определи мярката като закъсняла и недостатъчна.

"Необходим е цялостен пакет от мерки за връщане на привлекателността на военната професия. 2% от БВП за разходи за отбрана вече не са достатъчни. Повечето натовски държави се ориентират към над 2%, трябва по-голяма гъвкавост в разходването на ресурсите, хората да виждат в българската армия надежден щит за своята сигурност в рамките на колективна отбрана", допълни президентът.

"Имах сериозен разговор с г-н Главчев по време на назначаването му и честните избори са водещ критерий за работата на служебния кабинет. Очаквам правителството и ЦИК да организират честни избори, в това число и пресичане на купения и корпоративен вот", заяви още държавният глава.

"Бързото законодателство не винаги води до желания резултат" - така Румен Радев коментира промените в Закона за хазарта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: армиярадев
Още от Политика
Главчев на Гергьовден: Армията ни помни славни битки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
2
 
! Отговори
Следващите преди 3 седмици
A бе, следващите, а кажете тука сега бе, нали сте следващите, всички и Борел, и Урсула, и Столтенберг казват че сте следващите, Русия като ви нападне и ви превърне за няколко минути в пепел, щото на вас следващите няма да провежда никакво СВО, тогава САЩ ще задействат ли петата да започнат 3св да умрат и 360 милиона американци и 560 милиона европейци и те да станат на пепел защото вие следващите сте станали на пепел? Или нещо ще се разберат с Русия?
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До при Тодор Живков - Така е, за това ни разсипаха последните 30 години, били сме им трън в очите. За това платиха на пияндето Тошко Колев да ни пее "как ще ги стигнем" американците, при положение че те още не могат да ни стигнат
14
1
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
До при Тодор Живковпри тодор живков на просто киро баща му е учил шестаците на айкидо.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ние вече свикнахме. Нали сме колония.
12
5
 
7
 
! Отговори
при Тодор Живков преди 3 седмици
При Тодор Живков пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна.
11
3
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
До при Тодор Живков тия официални данни са от работническо дело и нямат нищо общо нито с оон нито с цру. номера ще мине пред некоя сервитутка набор 2к+. а колко е струвало осемдесетарското въоръжение на варшавския договор, особено експортните образци, виждаме в момента в украйна.
10
6
 
6
 
! Отговори
при Тодор Живков преди 3 седмици
При Тодор Живков Народна Република България имаше една от най-модерните и силни армиии в Европа. По официални данни на ООН и ЦРУ България преди 89та беше на 26 място в света по качество на стандарта на живот, 6-то място по качество на здравеопазване, 2-ро място за образовение.
9
6
 
2
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 3 седмици
До Анонимен8 татарче, нали ти е ясно че в момента, в който напуснеме нато и спрат парите за 15000 шапкари, ще те продадат на сърбите на секундата.
8
1
 
6
 
! Отговори
Българска армия преди 3 седмици
Смях
7
0
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
на страната и трябва нова отбранителна доктрина а не да се наливат шапки с пари на окопали се зад бюрата на гщ тумбаци и клатикypци. необходимо е час по скоро да се намалят класиците с зелени чорапи и геометричен камуфлаж, както и кафе командосите, и да се реорганизира войската за мироопазващи мисии, издирване/спасяване и ограничаване на щети при извънредни ситуации втч природни бедствия и техногенни катастрофи.
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Къде се е чуло окупирана държава със армия?Под турско не сме имали армия и сега под натовско пак нямаме.Когато дай боже ,изгоним натовските окупатори и марионетките им тогава ще има армия.
5
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Герои на Чалгария, за славата на Големия Чалгарийски Райх! Зиг Зеленски Викинг и Зиг Зиг Кирчо и Кокорчо истински арийци! Хайл чист Чалгариец Сунак!
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тагарката, Сапуня и Псто Кирката пратиха цялата техника в Украйна и сега няма да има парат,
3
0
 
5
 
! Отговори
Василев преди 3 седмици
Армия се прави за да пази държава,икономика и народ и се издържа от тези субекти!Какво имаме от трите , за да имаме и армия???Агент Родж Патерсън!ЦРУ!!!
2
2
 
4
 
! Отговори
Tik Tak преди 3 седмици
За какво ни е армия нали нато щяло да ни пази. Това постоянно го чувам като мнение на хората. На българина нищо не му трябва той си има ракия.Военните нищо не били правили по цял ден ползват много привилегии пък недостига е над 6000 души. Как става това. Май мозъчния капацитет на народа е силно намален щом разсъждава толко неадекватно.Дайте парите за армията за пенсии така всеки пенсионер ще взима по 5 лева на месец повече и с тези 5 лева ще стане здрав и богат.
1
1
 
3
 
! Отговори
Василев преди 3 седмици
Армията се подготвя и тренира в мирно време, та когато дойде размирното да е готова и подготвена!Сетила се Мара да се побара че сега има войни и никой не е направил да инвестира!Агент Бенджи Галахар!ЦРУ!!!