Манолов: Зелената сделка отиде твърде далеч

ГЕРБ направи грешка, като не внесе в ЕК варианта на ПВУ
22 юни 2024 22:23, Инна Ангелова
29

Как ще се промени Зелената сделка в новия мандат на евроинституциите и какво трябва да отстоява България? Президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов коментира, че подходът към сделката е бил прекалено амбициозен.

“Целите, които се поставиха, без да разполагаме с възможности да ги постигнем, не могат да ни доведат до добър край и това вече се вижда, а какво ще стане - не знам, защото се направиха много заявки за промени. Това, което за нас е важно, е да се преосмисли тази търговия с квоти за емисии на парникови газове, която съсипва българската енергетика, трябва да се преразгледат всички документи, които касаят България, в този случай не само България, а целият Европейски съюз. Документите, които касаят България по отношение на енергетиката, са Планът за възстановяване и устойчивост и териториалните планове”, каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в студиото на "Брюксел 1".

Пред Bulgaria ON AIR той добави, че промяната на някои зелени политики ще бъде трудна. Освен това в Зелената сделка има много пари, които няма да се дадат лесно.

“Зелената сделка е задръстена със "Ще-та”. Ние говорим за някакви неща, които не са се появили, а ние разчитаме на тях да ни решат проблемите. Някой ден щели да се появят, те ще се появят, като например механизмите за съхранение на енергия", поясни той.

Манолов допълни, че по време на последното правителство на ГЕРБ синдикатите и правителството са преговаряли и са постигнали консенсус. По думите му обаче от този консенсус не е произлязъл резултат.

"Тогава договорихме параметрите на Плана за възстановяване и устойчивост и енергийните политики в него, които бяха договорени с Еврокомисията, но малко след това бяха променени. ГЕРБ направи чудовищна грешка, когато не внесе този вариант на Плана. Нека кажа за какво става въпрос. Тогава, когато започна да се говори за отпускане на такива средства за възстановяване след Ковид-кризата, ни събра ресорният вицепремиер Томислав Дончев. Тогава работихме над половин година и направихме най-добрия вариант на този План за възстановяване, но той не се случи" заяви Манолов.

Според госта ЕС трябва да си направи изводи след масираните земеделски протести навсякъде в Европа.  По думите на фермерите, зелените политики оскъпяват тяхната продукция, чиято цена е подбита от продукцията, внасяна от трети страни. "Ако започне нормален диалог, могат да се вземат и нормални решения, но не съм оптимист, предвид многото пари, които стоят зад Зелената сделка", коментира Димитър Манолов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: ЕСЗелена сделкаПВУ
Още от Политика
Рашидов: Няма нужда от театър, ще има правителство
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Интересно, ако в близко време се провали зелената сделка, а страните от ЕС са си унищожили енергетика/АЕЦ, ТЕЦ/, селско стопанство, промишленост и др., какво ще стане. Кой ще финансира връщането към нормалност или всичко остава на самотек, имало едно време и толкоз.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Е никой не може да накара Бг да е зелена/дори и договор/, ако тя не се набутва за дребни пари, защото после възстановяването ще е наистина много пари, особено енергетика и не само.:))
21
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Зелената сделка е добра, дано продължи. Българите не сте фактор, че да давате мнение. То, даже, българите и хора още не сте и едва ли ще станете. Зелената сделка продължава, неандерталци
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Който се набутал с електрички . Набутал се е. Сега ще им вкарват данък за утилизация на батериите.
19
1
 
8
 
! Отговори
Много хора преди 4 дни
предупреждаваха, че ПВУ е всичко друго, но не и възстановяване от Ковид. Зеленета сделка на Василев, 40% увеличаване на квоти удари държавната ТЕЦ, ток от 70 мегават стана 200 лева. Непродаваем, защото няма субсидии. С ресурси за 90 г. напред. Скъсяват живота на 5 блок с неподходящо гориво. В 6 е станала авария, теч и ще има прекъсвания. За десерт евтиният ток от Козлодуй го продаван навън, прибират печалби. Чаира го потрошиха. Наказвате Русия, наказахте България. Следва Зелен данък в касовите
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тая "сделка" е като да нарекат изнасилването на жена "полова сделка"! Едната страна няма никакво желание да участва, ама било "сделка". Само насилствена смърт за такива сделкаджии!
17
0
 
10
 
! Отговори
Или развиваме преди 5 дни
ядрена енергетика, или купуваме скъп ток от Турция(Ердоган строи АЕЦ с руски реактори) и от Румъния(мамалигите имат френски ядрени реактори)..................трети вариант няма!!Или схващате бавно, като албански реотани и още говорите за зелени сделки???
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Дърт комунист и пенция влачи и заплата влачи :)))
15
6
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 дни
Абсолютен некадърник.
14
1
 
14
 
! Отговори
ОЩЕ преди 5 дни
Президента Радев трябва да излезе и да каже защо Американците счупиха АЕЦ Козлодуй ?Цената на Тока хвръкна в Небесата .
13
1
 
14
 
! Отговори
Чужденец преди 5 дни
Тъй де, само дето българите нямат топки да се опънат.
12
26
 
3
 
! Отговори
Някой преди 5 дни
Зелената сделка си върви с пълна сила в нормалните страни! Само в България, комунистическото недоразумение Радев търчи да подписва дългосрочен договор, с който да изплащаме на турската Боташ по милион на ден, независимо внасяне или не внасяне газ? Рано или късно, Радев ще бъде разследван за този договор, затова и копейките започват да реват за "президентска" република, за да се оттърве от преследване! А дано, ама надали...Времето за преврати отмина!
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Зелената измама е най-тежкото криминално престъпление извършвано някога срещу човечеството! Участниците в него заслужават да бъдат драни живи!
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Докато зелените измамници не бъдат линчувани по площадите на Европа, заедно с целите им семейства, за нормалните хора няма да има нищо друго, освен обедняване, ограничения и мизерия!
9
0
 
29
 
! Отговори
Зевс преди 5 дни
Единственото зелено нещо в таз сделка са банкнотите, които потъват в правилните джобове.
8
14
 
1
 
! Отговори
Тия, преди 5 дни
...наш'те синдикати, тъй и се оказаха абсолютно импотентни! Зелената сделка му била виновна? Зелената сделка си вървеше чудесно , докато Путин не започна войната! Сега просто парите ще трябва да вървят в друга посока! Гърция вече 24% от енергията е от възобновяеми източници, и им е по изгодно да ни я продават евтино на нас, като няма как да я съхранят! А този още иска да рови въглища!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Защо не го предвидихте?
6
8
 
5
 
! Отговори
Стига бе, преди 5 дни
...ГЕРБ били направили грешка, че не внесли своя план за възстановяване, а не ПП-тата, които четвърта година се карат, коя фирма да ги окраде! 13 милиарда чакат в Брюксел, а нашите некадърници не могат да си направят проектите, и са готови с весело самочувствие и размах, да загубят тези пари!!! Абсолютни некадърници! Ако Борисов беше на власт , как мислите, щяха ли тия пари да стоят в Брюксел? Копейките не ги питаме! На тях не им е дадено да мислят!
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Французите ги имате за много прости а те не са . Правет се статистики и когато тези против членството станат повече ще има референдум . Сега люпен не може да говори щото ако е сега ще загубят референдума . Нещо като Англия . Чака се да дойде удобния момент .
4
2
 
21
 
! Отговори
Батя ви преди 5 дни
И ИСТИНАТА на края на статията! Зад зелената сделка стоят много пари!!! Няма политик който да му пука за друго, освен пари и власт!!!