Политическият език се вулгаризира и опростачи до недопустима степен

Твърдо трябва да има курсове по езикова култура
24 юни 2024 20:30, Инна Ангелова
60

И в новия парламент ставаме свидетели на колоритен начин на изразяване на депутатите. Думи като “шарлатани” и “некадърници” често се чуват от парламентарната трибуна.

"Йордан Йовков казва: "Думата е страшно нещо, в нея са затворени изразните средства на всички изкуства - бои, линии, форми, звукове. Всичко това, стига да можеш да  боравиш с тези нейни богатства". Езикът на политиците не е такъв, какъвто трябва да бъде. Езикът на българската политика загрубя. Той се вулгаризира, опростачи се до една недопустима степен", каза доц. Кристияна Симеонова от Института по български език към БАН в "България сутрин".

Според експерта, една от причините за новия изказ на депутатите, е, че след 10-ти ноември са премахнати строгите граници, очертаващи официално и неофициално общувне. Доц. Симеонова допълни, че в областта на политиката има два вида вербална комуникация.

“Единият е комуникацията между самите политически субекти. Другият е комуникацията между тях и обществото. При втория тип комуникация се цели не само даване на информация, но и въздействие. Политиците нас нито ни търсят, нито ни чуват", коментира доц. Симеонова пред Bulgaria ON AIR.

Експертът допълни, че в политическия език все по-често се използват жаргони, турцизми, диалектизми, вулгаризми и цинизми, благодарение на което езикът на политиката "е изключително груб”.

"Политиците не спазват никакви езикови норми. Твърдо трябва да има курсове по езикова култура за политиците. Понякога политиците си измислят някакъв свой език. Например политик с инициали Б.Б., който употребява глагола "страхувам се" не като възвратен - "Аз няма да позволя на главния прокурор да ме страхува". Няма глагол "ротира", има ротация. Един съвременен български политик едва ли знае повече от 500-600 думи", смята пример доц. Симеонова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от Избори 2024
Близнашки: Правителство на малцинството ще се провали
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
.... преди 3 дни
taka e
40
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Сега пък политическият език.. а когато Радев ви затваряше като пилци си мълчахте нали? Тогава не се беше "вулгаризирал"?
39
2
 
1
 
! Отговори
Курва България преди 3 дни
Доган Пеевски Итн Бойко си завират националния флаг в а носите!!!!
38
0
 
7
 
! Отговори
То е подигравка преди 3 дни
Всичко в България като започнем е с заплащането значи немат пари чорбаджиите да платят нормална заплата на работника и да си пращат данъци към държавата а имат пари за палати хотели майбаси?!!!Ееее Ай Сиктир!БАСТА!!!!!БеГе Из мет содомитска!!!!Содом и говор за нос само!!!!Анатема!!!!!
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
ИТН паразитира на политическата сцена. Не им е там мястото. Неадекватни са. И говоренето им е за селска кръчма, не за парламент. Б.Б. поне се опитва да си слага някакви граници, макар и не много успешно.
36
2
 
4
 
! Отговори
До 25 преди 3 дни
Тодор Живков щото имаше 5 висши! Айде, малко реализъм!
35
1
 
4
 
! Отговори
Ако не беше преди 3 дни
Семейството ми нямаше да живея в България!!!!Най щастливи са хората на които семействата и близките им са ум р ели.Нема кой да им пречи!
34
2
 
3
 
! Отговори
ТЕAM SRETAN преди 3 дни
От про с ти фат маци чИнгета ДС содомити и мутри толкова !
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Какво му е лошото на "Мале какъв толуп си станал" и "От къде ги намерихте тея сини тръби дее ба", или пък да се качи нависоко и да крещи "Цецооо", това са автентични реплики на червения дръндарец, меси от банкя
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Материала е лош.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимна преди 3 дни
Тошко Йорданов е завършил Националната гимназия за древни езици и култури и История в Софийския университет. Справка в Уикипедия.
30
0
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 3 дни
Пратете депутатите на обмяна на опит за 1 седмица в германския парламент да се цивилизоват малко! Такива неуки, посредствени и невъзпитани политици като тези от ИТН нява никъде по света!!!!
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимна преди 3 дни
Имахме учебник по Етика в училище.
28
1
 
8
 
! Отговори
Очевидно преди 3 дни
Откакто простааците на Слави влязоха в Парламента , нивото на културата стигна дъното! Кой гласува за тези просташки, хейтърски и деструктивни хора от ИТН, инсталирани там само да губят ценното време за простотии и ценизми!
27
2
 
6
 
! Отговори
Съвет преди 3 дни
Пратете депутатите на курс по морал и етика, и най-вече дивия овчар от Ямбол Тошко Йорданов!!! Обяснете му, че Парламента НЕ е вулгарното просташко шоу на Слави Трифонов, а място за ингелигентни и образовони хора, които коват закони!
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Бойко Рашков, освен беден речник има склонност към Дамаджаната и бие журналисти.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Образованието - Бъркаш природна интелигентност със знания. така че, образованието си има голямо значение.
24
0
 
3
 
! Отговори
БеГето Психиятрия преди 3 дни
21 Очевидно е ниско
23
2
 
4
 
! Отговори
Образованието преди 3 дни
Няма абсолютно никакво значение!Човек като е интелигентен може да не е имал възможност да си праща на мафията за диплома за каквато са имали възможност тай голямата у та ка на обществото да си платят и сега на тема образование неможеш да ги барнеш но на практика на действия са НУЛА!
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
ами от простаци какво да се очаква .....