С всеки следващ мандат шансовете за кабинет намаляват

Компромисът в политиката струва тежко, смята Теодор Славев
24 юни 2024 12:38, Анисия Иванова
13

Започнаха консултациите при президента Румен Радев с представители с парламентарните групи, представени в 50-ото НС.

"Реториката от кампанията продължава, а всъщност вече е време за съвсем различни решения, защото изборите приключиха, а дали ще отидем на нови - зависи от тези хора в Народното събрание. Факт е, че Борисов отиде лично на консултациите при Радев, отдавна не е ходил. Борисов заяви в кампанията, че трябва да се стоплят отношенията с президентската институцията. Това е сериозна заявка на Борисов, че ще се опитат да направят с първия мандат правителство. С всеки следващ мандат шансовете за правителство намаляват. Претенциите на по-малки играчи за мандат трябва да бъдат премерени", коментира политологът Теодор Славев в "България сутрин".

По негови думи претенциите на ИТН не отговарят на това, което получават като подкрепа от избирателите.

"Управлението на г-н Трифонов имаше възможност, когато българският избирател го подреди първи, да предложи състав на кабинет. Компромисът в политиката струва тежко. Видяхме го при ПП-ДБ. Те изгубиха половината си избиратели заради компромиса на сглобката. Въпросът е защо Борисов не иска да управлява само с ДПС и Пеевски. Търси буфер в тази коалиция. "Величие" не е политическа партия, това е икономически проект, който цели да капитализира от властта. Партията обединява едни хора, събрани от общи ценности и интереси", допълни политологът за Bulgaria ON AIR.

Според Славев ПП-ДБ трябва да заеме ролята на опозиция в новото правителство.

"Аз съветвам ГЕРБ да си направят анализ защо развалиха ротационното правителство и защо в момента продължават да търсят ПП-ДБ. Ясно е, че те отидоха на избори, за да ги свалят. ПП-ДБ съвсем логично трябва да влезе в опозиция, за да стабилизира, защото още едно такова прегрешение пред техните избиратели много рискува съществуването им. Гръцкият модел бонифицира първата и втората политическа сила за по-устойчиви мнозинства. Много малки партии влизат и това прави сложно коалиционното управление, но това дава по-голяма легитимност на групи в нашето общество. На фона на толкова много кризи в света и в България е нелепо това държание на нашите политици", коментира гостът.

Не може да се очаква пълен мандат, но все пак могат да се свършат някакви задачи, смята Славев.

"По-голямата част от обществото може да гледа с недоверие на някакво правителство в този парламент, но по-голямата част от обществото искат някакво спокойствие, някаква посока, някакви линия на управление. Няма как в този кабинет да се търси стабилен 4-годишен мандат, но управление може да има. Важна е ролята на премиера, но в тази ситуация, в която се намираме след толкова много кризи, всички очакваме, че това ще е временен договор. Росен Желязков като председател на НС изглеждаше консенсусен. В тази ситуация, в която сме, трябва да се правят компромиси", посочи той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Политика
Политическият език се вулгаризира и опростачи до недопустима степен
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 3 дни
Еми какво се бавите, връщайте празни папки и да ходим на избори. То се е видяло, че дори и да сглобят нов интимен бардак пак ще е нелегитимен.
10
2
 
0
 
! Отговори
Бръснача на Окам преди 3 дни
Всяка партия след половината/ДБ/ на третата коалиция е евразийски ориентирана. Да си направят правителство с третия мандат и благословията на Pyндьо. Простото е най вероятно.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
По скоро ДПС ще отнесе ГЕРБ, отколкото обратното. ПОМНИТЕ ЛИ КАК СЕ ГОВОРЕШЕ НА ТУРСКИ В ОБЩИНИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ?
8
1
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 3 дни
ДА. ЗА ДА ДОЙДЕ НЕЧИЯ ДРУГА КОРУПЦИЯ. СЛЕЗТЕ ОТ ОБЛАЦИТЕ. КОРУПЦИЯ ВИНАГИ ЩЕ ИМА. ПРОСТО ХОРАТА СА ТАКИВА - МАТЕРИАЛНИ СЪЩЕСТВА. ВЪПРОСЪТ Е КОЛКО?
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Докато се вихри корупцията на Пеевски и Борисов, държава няна да има!
6
6
 
3
 
! Отговори
Public enemies преди 3 дни
Основната причина да намаляват шансовете за кабинет е огромният процент който етническа партия взема поради негласуване на българите и се превръща във фактор без който сформиране на кабинет е трудно, на следващите избори Кирил ще надхвърли 20 % и ще се приближи до Бойко, а и Величие ще хване доста по-сериозен процент и възможностите за кабинет ще са доста повече.
5
0
 
0
 
! Отговори
Ze nigmar преди 3 дни
Днес каката е оранжева...:)))
4
2
 
12
 
! Отговори
ИСТИНА Е преди 4 дни
Докато банският мушингер е на свобода , никога няма да стане бяла нашата територия.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Не е възможно коалиция щото са противоположни партии. Едните са антиес и няма как.
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Основна вина е на Лойко е че не ще да отстъпи. Възраждане казаха условията за излизане от ЕС и НАТО и двете се провалени но Лойко точи пара и се дърпа.
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
дойде ГРОБ на власт и престъпниците сами почнаха да се предават