Помощ – магнезиев дефицит! Какво да направим?

Спонсорирано съдържание | Обновена: 20 юни 2022 15:24 | 20 юни 2022 15:24, Александър Попов
Помощ – магнезиев дефицит! Какво да направим?

Усещате ли постоянна умора, отпадналост, раздразнителност или проблеми със съня? Често свързваме тези симптоми с различни състояния, свързани със стрес и преумора, те обаче могат да бъдат знак за магнезиев дефицит, който може да бъде изключително опасен и да доведе до сериозни последствия.

Симптомите на магнезиев дефицит (или хипомагнезиемия) често могат да бъдат подминати и да не вземем навременни мерки. Затова е важно да знаем как да разберем дали имаме недостиг на магнезий в организма и как можем  си набавим оптимални дози от този жизненоважен елемент.

Защо недостъгът на магнезий може да бъде опасен?

Освен вече споменатите умора, тревожност и проблеми със съня, магнезиевият дефицит може да бъде причина и за изключително болезнени мускулни крампи. Обикновено това е моментът, в който повечето хора допускат, че страдат именно от недостиг на магнезий.

По-сериозният дефицит на този важен минерал може да доведе и до много по-сериозни последствия като припадъци и дори нарушения в сърдечния ритъм. Ако състоянието се задълбочи във времето, то може да доведе до дългосрочни негативни последствия  върху здравето като хипертония, остеопороза, диабет и сърдечносъдови заболявания.

Каква е оптималната доза магнезий?

Обикновено за нормално се счита стойностите на  магнезий в организма да са между 0,6 до 1,05 милимола на литър (mmol/L). Важно е да отбележим, че дневните нужди се увеличават с възрастта. За магнезиев дефицит можем да говорим, когато стойностите му са под 0,5 mmol/L.

Както вече споменахме, това състояние се  нарича хипомагнезиемия  и се характеризира с ниски магнезиеви нива. Сред най-разпространените източниците на магнезий са храни като зеленолистни зеленчуци, риба, месо, пълнозърнестите храни, както и повечето ядки и др. За съжалениет обаче магнезият, който приемаме се усвоява едва на 50%.

Как да си набавим необходимата дневна доза магнезий?

Специалистите съветват освен с храната да подсигурим приема си на магнезии и чрез прием на подходящи хранителни добави, за да осигурим максимална подкрепа на организма.

Такъв е Магнезий + В комплекс от Абофарма. Продукт със съдържание на оптимално количество магнезий, който спомага  за запълването на липсите в тялото на този важен минерал.

Какво отличава Магнезий + В Комплекс от Абофарма от останалите магнезиеви продукти на пазара?



 
На първо място,  това е високата доза магнезиеви йони в продукта. Основен комппонент в състава на продукта е най- висококачествената магнезиева сол под формата на магнезиев карбонат с изцяло органичен произход.

Формулата на Магнезий + В комплекс от Абофарма е резлултат от дългогодишни проучвания и съчетава в състава си най-усвоимата форма магнезий с витамини от група В за максимален ефект. Магнезий + B Комплекс е произведен в Германия, а оформянето на крайния продукт е завършено в една от базите на Абофарма в Холандия - всяка таблетка съдържа най-висок фармацевтичен клас магнезиев карбонат.

За разлика от Магнезий + В комплекс от Абофарма при повечето магнезиеври продукти на пазара технологичният процес не дава възможност магнезиевата сол да се таблетира успешно, особено когато качеството е ниско. Затова най-честата практика е да се капсулира или таблетката да се обвива в специален филм. От една страна той пречи на бързото разтваряне в организма, а от друга страна този филм най-често съдържа вредното за организма вещество титаниев диоксид.

Друго важно предимство на продукта е наличието на витамини от група В в състава му. Формулата на продукта съдържа и витамин В2, познат с антиоксидантното си действие и изключително важен за превръщането на храната в енергия.

Витамините от група В подпомагат значително усвояването на магнезия в организма и същевремененно повишават активността му, което прави Магнезий + В Комплекс на Абофарма незаменим помощник в борбата с магнезиев дефицит.

Една таблетка Магнезий + В Комплекс от Абофарма осигурява 10.3 mmol магнезиеви йони и е напълно достатъчна, за да осигури оптималния дневен прием на един възрастен за деня.
Нашето предложение:

КУПИ МАГНЕЗИЙ + В КОМПЛЕКС С НАМАЛЕНИЕ – ТУК!

МНЕНИЕТО НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ

За връзката между магнезия и сърдечно-съдовата система и как да си набавяме оптимални дози магнезий, потърсихме мнението на проф. Диaна Трендафилова, специалист по кардиология и началник на клиника по кардиология в УМБАЛ Св. Екатерина.

Проф. Трендафилова, каква е връзката между магнезия и сърдечно-съдовата система?

Магнезият е необходим минерал, който предпазва от увреждания на мускулната тъкан на сърцето, т.е свързва се с ритмичното и правилно съкращаване и отпускане. Ролята му е свързана с над 300 ензимни реакции в организма, като тези, отговорни за регулирането на кръвното налягане, гликемичният контрол и липидната пероксидация. Следователно е от решаващо значение и за сърдечно-съдовата система.

Защо трябва да следим нивата на магнезий в организма?

Магнезият е водоразтворим, затова прекомерното изпотяване или увеличеното уриноотделяне засилват риска от развитие на дефицит. В кардиологията проследяването на нивата на магнезий е особено важно при пациенти със сърдечна недостатъчност, тъй като те приемат тиазидни диуретици, които водят до засилено уриноотделяне и респективно до намаляване нивата на магнезий и калий в организма. Това от своя страна увеличава риска от аритмии. Магнезият и калият взаимно влияят на концентрациите си. Доказано е, че нивото на калий в мускулите няма да се нормализира, ако магнезият също не достигне нужните нива.

Какво е хипомагнезиемия и какви опасности крие?

Хипомагнезиемията е магнезиев дефицит. Тежкият недостиг на магнезий е опасно състояние, което провокира ускорено стареене на сърдечния мускул. Липсата на магнезий води и до насищане с калций, което може да предизвика хиперконтракция на клетките на сърдечния мускул – състояние, способно да причини сърдечен удар. Допълнителният прием на магнезий подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система и ускорява възстановяването на страдащите от сърдечно заболяване. Снабдяването на организма с необходимото дневно количество от минерала значително намалява и риска от внезапна сърдечна смърт при жените.

Как да си набавим необходимото количество магнезий и да се предпазим от сърдечно-съдов инцидент?

Магнезий + В комплекс от Абофарма е продукт, който съдържа оптимално количество магнезий, така че да попълни липсите  в тялото на този важен минерал и се различава от останалите продукти с високата си доза магнезиеви йони. Витамините от група Б от своя страна подобряват усвояването на магнезия и повишават неговата активност. Таблетката не е филмирана, което е доказателство за използването на най-висококачествена магнезиева сол под формата на магнезиев карбонат. Ако качеството на солта е лошо, спояването в таблетка на практика е невъзможно. Една таблетка задоволява дневните потребности на възрастен индивид.

Прилагайки на пациентите дневен прием на Магнезий+В комплекс на Абофарма, ние повлияваме в две направления едновременно - подпомагаме нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система и подобряваме мускулната и неврологична дейност. В комбинация с медикаментите, които изписваме, Магнезий+В комплекс на Абофарма води до адитивен или допълващ ефект, без никакви странични действия.

КУПИ МАГНЕЗИЙ + В КОМПЛЕКС С НАМАЛЕНИЕ – ТУК!


Спонсорирани публикации