САЩ тайно са доставили ракети с голям обсег АТАКМС на Украйна

Те са били включени във военната помощ, одобрена на 12 март
25 апр 2024 09:10, Петър Бойчев
188
САЩ тайно са доставили ракети с голям обсег АТАКМС на Украйна
Снимка БГНЕС

САЩ са изпратили тайно през последните седмици ракети с голям обсег на Украйна, а Киев ги е използвал в бойните действия два пъти, заяви днес американски служител, цитиран от Ройтерс.

Ракетите са били включени във военна помощ на стойност 300 млн. долара за Украйна, която президентът на САЩ Джо Байдън одобри на 12 март, заяви американският служител, пожелал да запази анонимност. Той не уточни колко ракети са били изпратени, предаде БТА.

Тези ракети са били използвани за първи път в ранните часове на 17 април, изстреляни срещу руско летище в Крим, което е било на около 165 км от фронтовата линия, съобщи американският служител.

Той добави, че Украйна е използвала оръжието за втори път снощи срещу руските сили в Югоизточна Украйна.

Въпросът дали да се изпратят на украинската армия ракети АТАКМС с обсег на действие до 300 км беше предмет на дебати в правителството на Байдън в продължение на месеци. Ракети АТАКМС със среден обсег на действие бяха доставени на Украйна през септември миналата година, посочва Ройтерс.

Първоначално Пентагонът се противопостави на изпращането на ракети с голям обсег на Киев, опасявайки се, че намаляването на американските запаси от тези оръжия ще навреди на военната готовност на САЩ. Имаше и опасения, че Украйна ще ги използва за атакуване на цели дълбоко в територията на Русия.

Използването от страна на Русия на доставени от Северна Корея балистични ракети с голям обсег срещу Украйна през декември и януари въпреки публичните и частни предупреждения на САЩ да не го прави, доведе до промяна в позицията, заяви американският служител.

Фактор при вземането на решение от страна на САЩ бяха и атаките на Русия срещу критичната инфраструктура на Украйна, каза служителят.

„Предупредихме Русия за тези неща, но те подновиха нападенията си“, посочи служителят.

В края на януари американските военни намериха начин да успокоят опасенията си относно военната готовност, което позволи на правителството да вземе решение. Те започнаха да придобиват нови ракети, слизащи от производствената линия на "Локхиийд Мартин".

Байдън се срещна с екипа си по национална сигурност в средата на февруари и се съгласи да приеме единодушната препоръка на своите съветниците да изпрати ракетите на Украйна. В обсъждането са участвали съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, министърът  на отбраната Лойд Остин, държавният секретар Антъни Блинкън и председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили Чарлз Браун.

Предизвикателството към онзи момент е било да се измисли как да се плати за ракетите. САЩ бяха изчерпали цялото си финансиране за Украйна заради блокажа в Конгреса.

Възможност се е появила през март, когато са се намерили неоползотворени средства в бюджета на Пентагона. Байдън е успял да използва това, за да изпрати 300 млн. долара помощ за Украйна.

Байдън е казал на екипа си да включи в тази помощ далекобойните ракети АТАКМС, но да го направи тайно, за да запази оперативната сигурност и елемента на изненада за Украйна, заяви анонимният служител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: УкрайнаСАЩтайноАТАКМС
Още от Страната
Над 1,8 млн. са регистрациите на туристи за изминалата зима
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
8
 
! Отговори
До 77 преди 3 седмици
Това е естествена стратегия на САЩ, въпроса е че САЩ не трябва да бъде пряко в конфликта а това е червената линия на САЩ.При условие , че намерят подходящите условия, веднага ще ги използват, имат отчаяна нужда от това.При малките държави работи безупречно с изключение Виетнам, но там объркаха червената линия, така че си взеха поука.
86
7
 
15
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Ти остави, ама естоския Тагаренко вчера заплаши Русия, че ще я атакува и унищожи 20000 руснаци срещу само 1000убити естонци. Тоя надмина и Тагаренков, хаха.
85
2
 
6
 
! Отговори
някой си преди 3 седмици
Ако беше тайно едва ли щеше да има статия в Днес БГ
84
4
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
АTAKMC е много старо поколение ракети, които имат лесна траектория за прихващане. Не знам какво предимство ще дадат на Киев. Ако целта им е 2-3 ракети да стигнат до крим ския мост, разбирам. Ще има много снимки.
83
8
 
11
 
! Отговори
абе преди 3 седмици
най-мощната ядрена сила в света-русия, щели укрофашистите да я унищожат с 2-3 келяви ракети....то бива, бива фантастика, ама чак толкоз...
82
6
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Шойгу-Много села превзехме тая седмица. Страх ни е от АTAKMC и отиваме до Киев, там няма да ни стрелят.
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Който цитира получава минуси за цитата дори и да има кавички.
80
9
 
9
 
! Отговори
Нищо де.... преди 3 седмици
....Русия пък ще достави ракети с голям обсег на Куба и нещата ще се оправят, въпреки че РС-28 си ги доставя само за някакви си смешни 28 минутки до най-крайните точки на САЩ! Така че все тая... А тези на обратната страна на Луната само довършват проблемът!
79
10
 
5
 
! Отговори
Мужик преди 3 седмици
Бой по каските на злите джуджета!
78
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колега сто хиляди човека но от къде. Макрон ли ще ги даде.Може ама не може .
77
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Че са доставени далекобойни ракети, не трябва да има съмнение, но с сигурност са под контрола на американците, ще ще бъдат ползвани само ако Байдън, се изложи на изборите в САЩ, Така ще може да промени рядко международната обстановка и да се задържи на власт.
76
6
 
24
 
! Отговори
Смех преди 3 седмици
Американските опити за ескалация на войната вървят с пълна сила. Целта е Европа да пламне както през ВСВ, а онези да продават оръжие наред.
75
7
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
То в Украйна дорде се стигне до Киев, всичко ще е равно поле- няма град, няма село. Всичко изравнено със земята. Скоро и харков ще е равно поле, каквото е било и софийското поле, преди да се преселят селяните в София и да станат евроатлантици
74
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Виждам, че Изреждане още тържествуват в коментарите за превземане на село от 14 къщи и няколко хамбара." - Не знам за ***, но военните експерти от Редит полудяват от кеф, когато Украйна си върне две от къщите и половин хамбар, а когато ги изгуби пак, ревът за нарушени човешки права. Ни тъй, ни иначе с тея хора.
73
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Някои западни суперхипер маркети в България са май пред затваряне. Това заслужават. *** народ слаба държава.
72
4
 
8
 
! Отговори
мдамм преди 3 седмици
хаха, как ги измислихте тези 300 млн долара? той боката в 2 чекмеджета има повече, колко ракети са това, един камион, за колко нападения ще стигнат? за 2-3 стрелби в парка и 1 до крим?
71
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 64 - В момента Украйна говори за атака над Крим. Идеята е, че ако уж Крим не е толкова добре защитен, а си е на Укрйана, то ако го ударят здраво, Русия ще им го предостъпи и това ще е значима победа. Проблемът е, че има поне стотина хиляди военни в тази посока, както и подобаваща техника. Дори и да поразят значимите цели в Крим, не виждам, как ще успят да накарат, армията на Русия да се изтегли или още по-лошо - да НЕ отвърне на удъра.
70
8
 
15
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 седмици
Две жалки крастави кучета америка и украйна!
69
8
 
12
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 3 седмици
да де, ама тези "доставки" са били известни, още когато нарко-нацисткия клоун-резидент пееше, че видите ли, няма снаряди, няма нищо, едва ли не, може би, укровермахтът е беззащитен, т.е.,, опитваше се да измами Руската Армия. Е, сега остава теа АТАКМС и подобните им, чисто и просто да бъдат нулирани...и най-добре в самите складове, каквито и да са те....за по-ефектно. Сигурно вече ФАБ-ите летят накъдето трябва...и с надпис "Поздрав до АТАКМС-Хамерика!"
68
9
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Напротив, C400 и С500 свалят цял набор от цели, за разлика от патриотите. Изстреляни 29 патриота срещу един Кинжал и кинжала нацели станцията на Патриот. Американска ефективност, хаха.

Спонсорирани публикации