Смърфовете живеят в сталинизъм?!

Френски учен се заигра с рисуваните дребосъци
Обновена: 10 юни 2011 10:14 | 10 юни 2011 07:45,
46
Смърфовете живеят в сталинизъм?!
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За своите фенове те са милички дребосъци, картина на идилията, симпатични палавници със специфичен начин на изразяване. За френския автор Антоан Буено напротив, те въплъщават най-лошите стереотипи и предразсъдъци. И двата лагера имат предвид смърфовете – онези сини същества, създадени от белгийския илюстратор Пейо през 1958 година, пише Spiegel.

Дребосъците живеят в хармония в малко село в гората. Единствената заплаха в техния приказен свят е подлият Гаргамел и проскубаната му котка Азраел. Но с чувство за хумор и под ръководството на татко Смърф те се справят с всички предизвикателства.

Комикси и анимационни филми разказват приключенията на смърфовете, допълнително малките сини дребосъци са правили реклама на шоколад, сладки, масло. Като се добавят пластмасовите фигурки, плюшените играчки и видео игрите, смърфовете се превръщат в доходен бизнес, който от смъртта на Пейо през 1992 година се управлява от сина му.

В тази търговска идилия обаче се появи една книга с ефекта на бомба. „Малка синя книга“ на Антоан Буено представя приказния свят на смърфовете като объркана, нездрава конструкция.

Обществото на смърфовете, обяснява ученият от парижкия Институт за политически науки в неговия „политико-критичен анализ“, бил „архетип на тоталитарна утопия, белязана от сталинизъм и националсоциализъм“.

Издържаната в най-добрия социологически жаргон теза на автора предизвика истински бунт сред феновете още преди излизането на книгата. В интернет авторът е залят от обиди, аргументите му са разпарчетосани до последната подробност, получавал дори за заплахи за физическа разправа, разказва сам пред френско радио.

При това социологът не обвинява Пейо в умишлени действия, най-вероятно стереотипите били репродуцирани несъзнателно.

Авторът прилага безброй доказателства. Смърфовете живеят в общество, което се самозадоволява, заедно строят мостове и къщи, частната собственост е непозната, както и средства за разплащане, а всички дребосъци са подчинени на татко Смърф.

И тук диагнозата е поставена -  става въпрос за прикрита възхвала на колективизма и съответно култа към лидера, както някога при Хитлер.

Идва и единствената жена – Смърфиета, която с русите си коси се превръща в обект на смърфските чувства – безспорно отражение на арийския идеал.

Други доказателства? Още първият комикс (“Черните смърфове”) конфронтира послушните дребосъци с една „расистка заплаха“. Те стават жертва на своите противници с цвят на туш, които общуват чрез малоумни звуци и с ухапване превръщат сините смърфове в подобни на себе си.

За Буено всичко е ясно – зад тези образи се крие постколониална идеология, ясен расизъм в одеждите на черно-синя класова борба. И архиврагът Гаргамел с котката му носи чертите на антисемитска карикатура.

Всичко това е наука или е виц? Или най-вече натоварена с PR спорна творба.

Антоан Буено е разностранен талант - телевизионен водещ, университетски преподавател и изследовател, работил както за дясната Съюз за народно движение, така и за президентския кандидет на либералите. Преди шест години вече опита да създаде вълнение с тезите си – тогава под формата на роман, но нещата отшумяха.

Затова пък „Малка синя книга“ може да стане пазарен хит. Оборотните скандали са гарантирани, макар междувременно Буено да обясни, че разбира анализа си като интелектуална игра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
13
 
! Отговори
преди 13 години
Антоан Буено вероятно е талант, но тук коментиращите са много по-оргинални и по-близо до истината заложена при смърфовете! Забавлявах се с всички коментари тук!
45
0
 
35
 
! Отговори
Валяяя Ив преди 13 години
И сега следва как Том и Джери стоят зад убийството на Кенеди, а Ну Пагади е препратка към избирането на Путин преди години
44
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига, бе!!! Тоя уби всичко детско в мен! Сега как ще седна да гледам анимация спокойно?
43
0
 
25
 
! Отговори
Темерут преди 13 години
А, мен пък повече ме кефеше "Мечето Ръкспин", с "ОЧЗ", с техния върховен тиранин, корабите въздухо-планери, Туиг, основен претендент за короната на върховния тиранин, неговия ординарец, Елби... Много готино детско си беше. И, пак лошите бяха вечно прецакани, както си му е реда :)
42
3
 
6
 
! Отговори
Темерут преди 13 години
Смърфовете са гадни, сини****нца ;) Спомням си една модификация на знаменития "Castle Wolfenstein", oригиналът на играта от 1981 година, направена от едни руснаци, шегобийци, бяха я преименували на: "Castle Smurfenstein", и там вместо нацистите, трябваше да трепеш смърфове, голяма забава беше :))))
41
3
 
11
 
! Отговори
kurentzo lapas преди 13 години
това е комикс за деца ,едно време като гледах анимацията въобще не ми е дремело какво точно е устройството на управлението на смърфовете,така че на тоя френски господин може само да му кажа - Go F**k yourself !
40
0
 
9
 
! Отговори
crus преди 13 години
за нашите приказки няма ли коментар :)))) нещо хитър петър:)) самодивите,крали марко :)))
39
2
 
20
 
! Отговори
Bo преди 13 години
*** е тоя.Аз мисля че *** са много по-виновни за човешкото нешастие от смърфовете.И те водят подобен на техния живот.Пак живеят на стада имат си мешере не признават никакви закони освен законите които ги хранят безплатно.Самозадоволяват се напълно сами.Ни им трябва нито могат нито искат работа.По-добре да се краде и убива.Обаче никой не казва че *** са вредни-напротив хранят ги и ги насърчават да се размножават.
38
0
 
12
 
! Отговори
до 35 преди 13 години
В "Пепеляшка" си имаме и пластична операция.Една от сестрите нали си реже малкия пръст за да нахлузи пантовката? :)
37
0
 
9
 
! Отговори
до 35 преди 13 години
За Пепеляшка си има и виц:Идват джуджетата и се почва: Първото - Кой ми е сядал на столчето? Второто - Кой ми е пипал лъжичката? Третото - Кой ми е ял от паничката? и т.н. до последното, което викнало: Айде стига приказки, ами да си лягаме!:)))
36
0
 
14
 
! Отговори
до 35 преди 13 години
Не са мъже ве. Джуджета са. Нали за това са нужни седем.
35
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А Пепеляшка какво е? Според неговата логика е златотърсачка готова на всичко само и само да се промъкне неканена на баровски купон с цел да си намери спонсор. Да не говорим пък за Снежанка и джуджетата какви неща могат да се напишат. Само момиче със 7 мъже... сещате се на къде отиват нещата! И изобщо ако тръгнам по тая логика, то няма да остане приказка, за която да не измислим нещо.
34
0
 
11
 
! Отговори
:) преди 13 години
Той обича всички, независимо от вероизповеданието, цвета на кожата, расата и социалното положение. Оптимистите ще кажат, че е Буда, а песимистите - крокодил. На ей това ми заприлича първия абзац
33
0
 
29
 
! Отговори
KKK преди 13 години
Автора се е объркал, смърфовете са част от ККК (Ku Klux Klan).ККК са с бели качулки, смърфовете също.Главният при смърфовете е с червена качулка при ККК също.ККК и смърфовете обичат да палят огън в гората :), е вярно, че първите слагат в огъня и по някой цветнокож.Единсвената жена е олицетворение на арииския идеал за жена, при ККК не са се допускали кръвосмешения.Омразният враг Гаргамел е "типичният" евреин.
32
1
 
6
 
! Отговори
черноземски преди 13 години
тоя *** ми напомня на оня нашия да не му споменавам името дето писа за Васил Левски
31
0
 
18
 
! Отговори
crus преди 13 години
благодаря на повечето пишещи за доброто настроение:))))) много забавни коментари :)))) хвала :))))
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Когато са се появили приказките, тяхната цел не е била да забавляват децата, а да ги стряскат за да бъдат послушни! Знаете ли какво представлява Червената Шапчица преди братя Грим? По-добре е да не знаете! Ама няма ловци и тинтири минтири. Вълкът си я изяжда и толкоз! И ред подобни. Всичко е било с образователна цел, т.е. не ходи сам в гората, че стават лоши неща! Виж, модерните анимации са друго нещо и са създадени с цел забавление.
29
1
 
6
 
! Отговори
До 26 преди 13 години
Съвсем вярно. Ни си писал само, че глиганите са от Тел Авив а маймуните от Хайфа.
28
1
 
15
 
! Отговори
Stela преди 13 години
Ми те точно французите искаха да забранят Телетъбисите, защото Тинки - Уинки оставял впечатление в децата, че е гей, тъй като любимата му играчка била дамска чанта. хахахахха, а колко момченца бутат кукленски колички хахах.Винаги съм подозирала, че франсетата са си поне леко извратени.Идеята на книгата ми хареса, аккто и заглавието на статията, това очевидно си е забавна литература.
27
0
 
8
 
! Отговори
кура ми Янко преди 13 години
номер 26, голям бруталист си кефиш ме :))))))))