Единственото сигурно в България е, че няма нищо сигурно

Политолозите Първан Симеонов, Димитър Ганев и Борис Попиванов пред Dnes.bg
28 дек 2013 20:10,
229
Единственото сигурно в България е, че няма нищо сигурно
Ще запази ли Пламен Орешарски усмивката си през следващата година? Снимка: архив, Булфото

Много въпросителни виждат политолозите в политическата 2014 година. Стабилността на правителството ще зависи от евроизборите и от това дали ще има масови социални протести през зимата. Малко преди края на една много динамична година, Dnes.bg потърси трима анализатори, за да кажат какво очакват да се случи през следващите дванадесет месеца.

В очакванията за политическите събития за 2014 година има много неизвестни, смята политологът Първан Симеонов. Според него трябва да се отговори на няколко основни въпроса, за да стане уравнението по-ясно.

Ситуацията в страната зависи от това, ще има ли опит за големи социални протести през зимата. Ключово значение за изхода от тях ще има масовостта им. През последните две години почти постоянно българите протестират. Масовостта на евентуални социални протести зависи как са подействали на хората тези постоянни прояви - дали обезкуражаващо, защото нищо не се променя, или са им създали усещане за сила. Друг основен въпрос, според Симеонов, е какво предпочита БСП – да се задържи на власт с цената на загуби за имиджа и печалби от друг тип или да се опита сама да слезе от властта, запазвайки някакъв политически капитал.

Ключова роля за развоя на събитията пред 2014 година ще има и резултатът на евроизборите. Ако БСП победи на този вот, пред левицата застават два варианта, смята Симеонов. Единият е партията да излезе сама на избори, възползвайки се от инерцията. Вторият е да използва евентуалния добър резултат, за да удължи мандата на правителството на Пламен Орешарски. Ако ГЕРБ победи на евровота, ще има и парламентарни избори.
По-ясни прогнози, според политолога, ще могат да бъдат направени след зимата.

Колегата му Димитър Ганев също намира политическите прогнози за следващата година за изключително трудно начинание. Както сме се убедили, единственото сигурно нещо в България е, че няма нищо сигурно. Тук всичко може да промени своята посока на 180 градуса за 180 секунди, казва той.

Според Ганев налице са всички предпоставки за социални протести в началото на 2014 г. Най-сериозните въпроси, които стоят пред българина, са все в социалната сфера – безработица, доходи, бедност и т.н. Нито един от въпросите, заради които излязоха през февруари протестиращите, не е решен – налице са същите ЕРП-та, същите монополи, цената на тока беше намалена с нищожни стойности, т.нар. олигархия не е помръднала от мястото си и имаме същите партии на терена като през февруари, обобщава той.

Ганев също смята, че ключовото събитие през следващата година ще са изборите за Европейски парламент. Дали управляващото мнозинство ще успее да се прелегитимира на евровота, или натискът върху правителството ще тежи с още по-голяма мощ след евентуална загуба, ще е ключовият въпрос на 2014 г., смята Ганев.

Разочарование, скептицизъм в обществото и трайно голяма дистанция между гражданите и политическия елит прогнозира Борис Попиванов.

Политологът, подобно на двамата си колеги, също смята, че евровотът ще бъда ключово събитие през 2014 година. Попиванов обаче не вижда голям шанс за нови масови протестни вълни.

Умората и претръпването съкращават шанса за възпроизвеждане на протестните вълни от 2013. Протести ще има, и то постоянно, но без появата на нов голям и значим политически субект едва ли ще стигнат предишната масовост и ефективност, смята той. Според него голямото събитие в политиката ще бъдат изборите за Европейски парламент. Те ще доминират промените в политическия пейзаж.

Ще набират сила дискусиите за промяна на политическата система, а не просто за смяна на настоящия парламент. Сблъсъците на икономическите лагери и оценките за изпълнимост на бюджета в началото на второто полугодие ще определят в голяма степен и перспективата на правителството, смята анализаторът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Ха,ха,ха и тримата няма да познаят!!!!!
78
2
 
0
 
! Отговори
nexussss преди 10 години
Да *** съм според българските критерии, защото си гоня интереса моя и на семейството ми и не понасям и даже МРАЗЯ чалгарията в която съм имал нещастието да се родя... И знаеш ли кое ще ме зарадва? НАПУСНА ЛИ ВЕДНЪЖ ТАЗИ ЖАЛКА ТЕРИТОРИЯ ДА НЯМАМ НИКАКВА ДОПИРНА ТОЧКА С ХУМАНОИДИ ОТ ЧАЛГАРИСТАН! Тази *** заслужава да изчезне заради уродливото си възприемане на света изобщо, и се радвам, че ТОЧНО НАТАМ ВЪРВЯТ НЕЩАТА :))) Лека нощ "патриоти", че утре трябва да пълните касичките на господарите
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нексус, и 10 бона да ти дават, пак *** ще си останеш.
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пламката има малко бело на перчемчето. :)
75
4
 
0
 
! Отговори
nexussss преди 10 години
До ognyanzО да тъкмо това смятам и да направя в скоро време....да ви оставя всички "патриоти" да ВЕГЕТИРАТЕ с 350 лева заплата, да ви водят като овце на паша по избори и да легитимирате за пред света ВЛАСТТА на овчарите си и за награда да ви хранят със соеви кебапчета и т.н. и т.н..... Само, че пусто да остане все още ми е изгодно да съм в ***, щото заплатата ми е около 3 хилки и си събирам кеш-а :)))) А сега ми ши*ай минуси колкото ти душа сака....БЪЛГАРИНО ВЕЛИКИ!!! хихихи
74
0
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
До nexussss: Щом като считаш хората (без себе си очевидно) за оглупели, направи нещо добро за България като минеш границата с еднопосочен билет. За да се отлепим от дъното първо трябва да се изчистят ***.
73
0
 
2
 
! Отговори
Зевзек преди 10 години
До Държавна сигурностСкъпи ми другарю,Омръзна ми да чета за дядо ти и баща ти вече няколко седмици! Ти какво си направил за тази страна? Какво си постигнал като личност и как? С помощта на дядо и тати, или сам със собствените си възможности?Хайде със здраве!
72
0
 
1
 
! Отговори
Tihomir1488 преди 10 години
Вижте в интернет снимката на този *** с еврейска шапчица от тази година . И той се закле във вярност на *** , както това направиха агент Виктор, Гоце , Плевнята , Боко .... и няма да ми стигнат символите
71
1
 
2
 
! Отговори
nexussss преди 10 години
Ей Държавната Сигурност, недей да се прехласваш толкова по комунизЪма... Единствените неща, които бяха добри са че престъпността беше минимална и хората имаха работа и не се притесняваха за живота си (колкото и мижав да е бил тогава) и дотам се изчерпва всичко.... Всичко останало беше само за ВАС, БОГОИЗБРАНИТЕ ФАМИЛИИ ОТ ПАРТИЯТА. Все пак и ние помним как е било тогава и не сме късопаметни както на много хора им се иска :)
70
2
 
0
 
! Отговори
Държавна сигурност преди 10 години
До СпонгиНикола Петков е Предтел и БЗНС стана съюзник на БКП 1948 Няма и как да бъда агент на ДС роден съм 1982г но на Дядо ми Алекси Иванов ДС му козируваше в кабинета като беше министър на земеделието и горите и Секретар на ПП на казионното БЗНС по Живково време до 1989г. и той никога не е крил разказваше за това нещо а и Владо Тодоров му бе приятел и често ходеше в кабинета на дядо ми . Баща ми Иван Алексиев Иванов бе години наред офицер от ДС Икономическо разузнаване и дипломат във Франция и си приказва нагоре надолу и сега за това той го смята за геройство и сам си разсекрети досието
69
2
 
4
 
! Отговори
nexussss преди 10 години
Единственото сигурно нещо в България е.......ЧЕ ТОВА Е НАЙ - ПРОКЛЕТОТО И ОТВРАТИТЕЛНО МЯСТО ЗА ЖИВОТ ПО ТЕЗИ ГЕОГРАФСКИ ШИРИНИ И С МАЛОУМНОТО СИ ОГЛУПЯЛО ОТ ГЛАД НАСЕЛЕНИЕ ИЛИ ПО ТОЧНО ***,СИТУАЦИЯТА ЩЕ СТАВА ОЩЕ ПО ЗЛЕ!!! Много от хората с акъл в главата вече не живеят в *** България, и осталите в най скоро време ще напуснем и ще ми бъде приятно да гледам отдалеко как тука се самоизяждате за трохичките остали от господарите ВИ.... Жалка картинка направо!
68
0
 
1
 
! Отговори
Kalev преди 10 години
bg se napalnila s divi minzuhari i politicheski narcisi! :-) na svetovnata borsa imat prekrasna cena.:-) predi sesona na laleto i zumbula. :-)
67
9
 
4
 
! Отговори
Държавна сигурност преди 10 години
До Спонги Аз съм внук а баща ми син на бившия министър на земеделието Алекси Иванов. Аз пиша тук под името Държавна сигурност а баща ми под името ченге. *** и даните които ти цитирах за земеделието са истински , но такива като теб сдс *** сте предатели а аз съм ляв земеделец и тъй като сме под крилото на БКП и БСП нормално е да сме и комунисти гордо е това
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никога,никъде,нищо не може да бъде сигурно.Ако мислите,че ще заминете в чужбина и там ще намерите сигурност,грешите.Първо започва търсене на работа,после пробен период (доста дълъг),после борба за да си запазите мястото (което предполага непрекъснато повишаване на образованието,при перфектно владеене на език).И тук и в чужбина не може да намерите нещо,дадено завинаги и то да ви е изгодно.Трябва да се борите непрекъснато.
65
3
 
8
 
! Отговори
Стар Краставичар преди 10 години
....,а най-сигурно е, че орех и костелив да е, също ще си подаде ОСТАВКАТА !
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Държавна сигурностАми то и сега пшеница се произвежда и изнася. И се печели неприлично - доста повече отколкото през 1988г. Това, че се живее зле сега не се дължи на икономически причини, а на тъпотията на българина, който вместо да се замисли за доходите си се интересува от това дали някой е бил член на БКП или не.Алчността на предприемача е естествена и не се дължи на партийна принадлежност или на националност. Немецът ще плаща същите мизерни доходи ако може - ама в Германия не му дават.
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Минчо демократаЕстествено, че имаме полза от ЕС. Сега като си избирам работа си избирам на трудов пазар от 500млн. човека. Имам възможност да живея в различни страни, да обикалям. Нещо ми се върти в главата Австрия - малко планинки, спокойствие. Само немския да си възстановя и да си легализирам квалификацията и заминавам. Като се пооправи Испания и там ми се живее за някоя и друга година. Там с английски ще се пробвам.
62
10
 
7
 
! Отговори
Държавна сигурност преди 10 години
До Спонги Абе не ние комунистите а вие антикомунистите сте ***. С идиотската си кампания да си отмъщавате вие разгромихте икономиката . Необходимо ли е да ти припомня че през 1988 г когато дядо ми Алекси Иванов беше министър на земеделието и горите България произведе 450кг от декар годишен добив пшеница а пазара на селскостопанска продукция само в Ирак бе 480 млн долара от общо 800млн долара стокообмен с Ирак за 1988. А да не говорим 3а др страни ***
61
6
 
7
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Политолозите Първан Симеонов, Димитър Ганев и Борис Попиванов...преди няколко години ни убеждаваха как ще достигнем щастието при НАТО и ЕС. Нямате си представа, какво благодентствие ни чакаше...Както и през 1989 г., когато същите *** изпращаха пенсионерите на почивка в Бахамите....Е.ах мама му!
60
2
 
14
 
! Отговори
George1 преди 10 години
Боже слез и си прибери вересиите.