Убийството на Немцов е знаково

Той бе първият политик, поставил на руски магнати клеймото "олигарси"
Обновена: 3 мар 2015 21:47 | 3 мар 2015 20:03, Камелия Цветанова
149
Убийството на Немцов е знаково
Снимка: Ройтерс

"Немцов е национален предател! Разстреляйте предателя!", гласи коментар, написан преди няколко дни под интернет петиция за отстраняване на Борис Немцов от депутатското място в Ярославската областна дума. На страницата си Немцов отправи саркастична забележка: "Едно не разбирам. Събират подписка да ме разстрелят или да ме лишат от депутатските пълномощия?"

Отговорът дойде малко преди полунощ на 27 февруари, когато Немцов - харизматичен политик от опозицията, който ръководеше реформаторския процес, докато бе в правителството на Борис Елцин през 90-те, бе убит на мост, на две крачки от Кремъл, пише списание"Икономист".

Немцов бе застрелян с четири куршума от преминаваща кола.

Мястото гъмжи от видеокамери, полиция, служби за сигурност и тайни агенти, натоварени със задачата да пазят руския президент Владимир Путин. Предвид нивото на сигурност около Кремъл, е
трудно да си представим защо убийците на Немцов са избрали това място за стрелбата, освен ако не са имали причина да вярват, че ще могат да избягат. Убийците не опитаха да прикрият следите си, не застреляха жената, разхождала се с Немцов.

Това е най-знаковото политическо убийство в съвременната руска история.

Мнозина направиха паралел между това престъпление и съдбата на други неотдавнашни жертви, например Галина Старовойтова, демократ и реформатор, убита през 1998 година.

Обстановката в Русия все повече заприличва на тъмните години от едно по-далечно европейско минало.

Атмосфера, която самият Немцов описа преди 10 месеца, когато националистическата еуфория се надигаше върху плещите на анексията на Крим и разрастващата се война в Украйна.

"Не помня да е имало такова равнище на всеобща ненавист, като това в Москва сега", написа Немцов на стената си във "Фейсбук". "Нито през '91 г. по време на августовския пуч, нито дори през '93 г. след (конфликта между Елцин и парламента).

Агресия и жестокост се нагнетяват от телевизията, а ключовите определения произлизат от побеснелия господар на Кремъл.

"Национални предатели", "пета колона", "фашистка хунта" – всички тези термини идват от един и същ офис на Кремъл. Кремъл култивира и насърчава най-низките инстинкти в хората, което води до ненавист и кръвопролития. Хората се настройват един срещу друг. Този ад няма да свърши по мирен начин".

През изминалата година атмосферата на агресия и нетолерантност се нажежи. Преди седмица десетки хиляди добре облечени млади мъже и жени дефилираха в центъра на Москва, с плакати в ръце, изпълнени с омраза към либералите и кълнящи се, че няма да допуснат руска версия на киевския Майдан или каквото и да било връщане на либерализма от 90-те. Някои носеха снимки на Немцов с надпис: "организатор на Майдана".

Немцов бе фигура, която представляваше всичко, към което клептократският режим на Путин е алергичен.

Харизматичен и умен физик с къдрава черна коса и усмихнати очи, той се застъпва за Елцин, когато комунистите опитаха да организират преврат през август 1991 година. На 32-годишна възраст е назначен за губернатор на Нижни Новогород. Пазарните му реформи и прозрачен стил на управление му спечелиха признанието на Маргарет Тачър.

Елцин, който фаворизира Немцов като свой приемник, го убеждава да се присъедини към правителството в Москва през 1997 година.

Той бе първият политик, поставил на новите руски магнати клеймото "олигарси", виждайки в тях една от най-големите заплахи за руската демокрация. Той опитва да се пребори с тяхното влияние, но скоро губи поста си на заместник министър-председател.

Почти единствен по рода си сред руските политици, Немцов остава педантично честен и искрен през цялата си политическа кариера, през която не се облагодетелства финансово.

На 53-годишна възраст се връща да прави политика сред народа и печели депутатско място в Ярославската областна дума. Винаги в добра форма, той се самоизтъкваше като маратонец в политиката.

Немцов можеше с ръка на сърцето да каже, че е прекарал живота си, воден от ценности, а не от интереси или идеологии.

Патриотизмът му бе неоспорим. По едно време можеше да бъде президент на Русия; вместо това видя с очите си как страната му се впуска в грозен национализъм, което в крайна сметка му коства живота.

Въпреки това в Русия мнозина го смятат за "национален предател". Сред тях са частната милиция на чеченския президент Рамзан Кадиров, който се закле да брани Путин от нападения, членове на кремълските служби за сигурност; процъфтяващите радикални националистически мотоклубове и улични бандити; руски доброволци, биещи се в Източна Украйна и други. Първата реакция на Путин бе, че покушението срещу Немцов е "провокация" и неговите поддръжници намекнаха, че руските либерали сами са убили Немцов, за да опетнят името на президента. Часове след убийството на Немцов, колумнистът Дмитрий Олшански намекна, че Михаил Ходорковски - бившият олигарх, станал опозиционен активист - е виновен. С характерните за Путиновата епоха цинизъм и грубост, той нарича либералите, имащи склонност да подозират, че Путин е отговорен за убийството, "простодушни овце".

Кой бе отговорен за убийството на Немцов е само част от въпроса. Другата е как смъртта му ще бъде използвана от Кремъл.

Както специалистът по руска история Михаил Ямполски написа на страницата си във "Фейсбук", че "не трябва да изключваме възможността екзекуцията на Немцов да се превърне за Русия нещо подобно на убийството на Киров". Препратката е към Сергей Киров, харизматичен болшевишки лидер, убит през 1934 г. в кметството
на Ленинград. Сталин използва убийството на Киров като претекст за започване на терор и чистки.

Днешна Русия няма пропаганден или репресивен апарат с размера на тези от 30-те години. Немцов въобще не представляваше политическа заплаха. Но страната има в изобилие негодници, каквито са описани в "Бесове" - пророческия роман на Достоевски за морална деградация и политически тероризъм. "Но едно ли, или две поколения разюзданост са просто необходими. . .", обяснява героят от романа Пьотър Верховенски. "...хем нечувана, най-безогледна разюзданост, когато човек се превръща в гаден, страхлив, жесток, себелюбив плазмодий - ето какво ни трябва! Ще ги пуснем и да се накърняват малко, да свикват". /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: убийствоНемцов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
УБИЛИ СА ГО ЗАРАДИ ЖЕНА ! НЕМЦОВ Е БИЛ САДИСТ И СИ Е ПОРЪЧВАЛ ЕСКОРТИ КОИТО Е ПРЕБИВАЛ И ПОСЛЕДНАТА Я Е УДИШИЛ, АКО СЕ РАЗРОВАТ ЩЕ ОТКРИЯТ ! РЕШИЛИ СА ЧЕ Е ОПАСЕН И СА ГО ПОРАЧАЛИ! КОЙ ? АМИ, ПОКРИЛИ СА СЛУЧАЯ С УДУШЕНОТО МОМИЧЕ НО , ХОРА КОИТО СА ЗНАЕЛИ ЗА СЛУЧАЯ СА РЕШИЛИ ДА ГО АЛИМИНИРАТ ! ТОВА Е !
89
5
 
9
 
! Отговори
Дани преди 9 години
Бях забравил че Немцов беше заедно с Елцин, време на тотална разсипия и разруха за Русия. Така че явно не се е справил като политик на фона на сегашния по-добър живот на руснаците, спрямо тогава. Изглежда че сегашната му роля на опозиционер му изигра лоша шега в ръцете на тези които го жертваха. Очаквам скоро Обама да го обяви за мъченик, борещ се срещу империалистическото зло.
88
1
 
0
 
! Отговори
k2 преди 9 години
Ako se pointeresuva chovek malko, shte rqzbere che ne e ubit ot obkrujenieto na Putin zashtoto te nqmat izgoda .... nooo slushaite si cherniq petur ....
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Работническо дело напиши нещо ново ,не повтаряй едно и също като папагал.
86
7
 
7
 
! Отговори
РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО преди 9 години
Спокойно другари, снегорина е американски. # Tоваришчь Путин ще докаже, че ЦРУ е поръчител на убийството на Немцов; както доказа, че ЦРУ са убили: Анна Политковская, Александър Литвиненко, Борис Березовски, ген.Александър Лебед, Надежда Савченко, Лео Троцки и 22000 поляци в Катин . . .
85
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дори да е вярно всичко това , за мене този човек щом има 23годишна любовница а той е на 55години той няма морал , нямате право да го величаете.
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Толкова пропаганда не съм чел никъде! Велики политици, които дори не са в парламента - нямат подкрепа. Народът им даде оценка, по времето на Елцин се разграби и разруши всичко. Същото е и у нас, големите демократи от 90те ги няма, защото са оцапани.
83
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той бе първият политик, поставил на руски магнати клеймото "олигарси"Същото без разлика е и при българските, само че нашия "Немцов" се оказа ефенди-ага-паша. Както казват баба му била " мъжка".
82
0
 
20
 
! Отговори
реалист преди 9 години
99% oт хората, които денонощно обсъждат темата, не са и чували за Немцов преди да го разстрелят..и фили и фоби
81
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
--ЦИТАТ------Той бе първият политик, поставил на руски магнати клеймото "олигарси".....хмммм та той е същият като тези "олигарси"...тъмни и непрозрачни действия и сделки.Начин на живот,който е бил обезпечен с много пари,моделки,више общество,частен самолет с който е обикалял на предизборни срещи и т.н. Всъщност няма значение дали са "олигарси" или "корпорпции"--няма никаква разлика м/у тях........Просто Немцов е употребен и захвърлен-стара испитана схема на англосаксонците......
80
3
 
16
 
! Отговори
Илко преди 9 години
До 115Питай господарите ти от ФАЩ!
79
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НеоНемцов не е никакъв фактор в политиката с по малко от 5 % одобрение.-------Ми що го убиха тогава ?
78
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПОКАЗНО Е ЧЕ ВСЕКИ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЛИКВИДИРАН, КАТО НАПРИМЕР КОМУНИСТИТЕ В БГ , КОМУНИСТИ Е ПРОЗВИЩЕ НА МАФИЯТА В БГ КОИТО СА ОГРАБВАЛИ НАРОДА ПО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ВРЕМЕ И ПРОДЪЛЖАВАТ И ДО ДНЕС ! С ТОВА УБИЙСТВО СЕ ВИДЯ КАК ЩЕ БЪДАТ АЛИМИНИРАНИ ! ЧЕСТИТО *** !
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Aaaa
76
3
 
11
 
! Отговори
две любовници преди 9 години
Освен украинската манекенка, Немцов е имал още една любовница. 31-годишната Замира Дугужева от Карачаево-Черкесия.
75
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Търсете жената"-казват франсетата,а българите:"За каквото и да ви приказват,винаги става дума за пари".Ясно е девойчето,стана ясна и цената й -50 000 евро,ясно е, че момъкът и да "ч.ка правилно" вече не може- "късно го е извадил",ясно е и че грешката е поправена в Швейцария- "дано мама и тати да не разберат".Извод :Големия Политик не е доплатил навреме и на когото трябва...
74
2
 
14
 
! Отговори
Русофил преди 9 години
Жалко, че го убиха. Путин трябваше да го охранява. Евреин, свързан с обкръжението на Елцин, поддържан от Запада, конфликтуващ с Русия, политик, действащ, както считат много хора, във вреда на Русия. Опозиционер, който подкрепя всички действия на враговете, напълно устройва всеки един режим. Всички негови изявления само увеличаваха ненавистта на болшинството руснаци към опозицията.
73
2
 
6
 
! Отговори
Негодника и ку..вата преди 9 години
Се разхождали.Той и разказвал за ценностите си.Тя била толкова проста украинка, че не го разбирала.Той си рекъл:Боже,по-добре мъртъв, отколкото...И станало.Отишъл в РАЯ(Руски Ад за Ядосани(на Путин,не на Елцин)).Там го попитали за първия му милион($).Усмихнат се позовал на "българската поправка" в конституцията.Сега се отваря втори фронт срещу Русия.Първия - икономическия ще погуби Европа,а втория идеологическия ще бъде като бумеранг за злото.То и у нас поубиха бизнесмени,но незаменими няма.
72
6
 
4
 
! Отговори
мисля си преди 9 години
Не са застреляли главния свидетел. Стреляли са на особено охранявано място и са изчезнали без следа. Имаше една приказка: Куче влачи - диря няма. Ако бяха го застреляли със дрон през деня, нямаше да се усъмня в Путин, но сега . . .
71
3
 
9
 
! Отговори
по поръчка преди 9 години
Убийството на Немцов е било организирано от Адам Осмаев, главатар на чеченския фашисткия батальон "Дудаев", биещ се на страната на режима на Пороченко. Бандитите са искали да си отмъстят за ликвидирането, от опълченците, на своя бивш главатар Иса Мунаев и да изпълнят поръчка на украинската тайна служба СБУ. Сбу е на директно ръководство от Цру.