Неделни шпаги: Управлява ли БФС от Разград?

Основателни ли са обвиненията за подкрепа на Лудогорец
Обновена: 13 мар 2015 09:57 | 8 мар 2015 13:28, Александър Попов
30

Не, нападките са оправдание за грандовете.Снимка: Булфото
Да, БФС винаги е със силните на деня. Снимка: Булфото

Общо гласували: 271
Не, нападките са оправдание за грандовете. Снимка: Булфото
29%
Да, БФС винаги е със силните на деня. Снимка: Булфото
71%

В "Неделни шпаги" всяка неделя представяме сблъсък на различни гледни точки по наболели въпроси от българския спорт.

И тази седмица фокусът е върху футбола, след като президентът на Левски Тодор Батков в прав текст обяви, че футболната централа управлява от Разград. Има ли основание? В "Неделни шпаги" се кръстосват мненията на редакторите в Dnes.bg Красимир Ангелов и Александър Попов.

Красимир Ангелов: Това е оправдание за неуспехите на родните грандове

През изминалата седмица собственикът на Левски Тодор Батков нападна БФС за решенията на Дисциплинарната комисия след мача от първенството между Литекс и Лудогорец. Гневът на адвоката стигна дотам, че той упрекна БФС, че централата се управлява от... Разград.

Всъщност, това е добро оправдание за неуспехите на родните ни грандове в последните години, но истината май не е съвсем такава.

Няма спор, че по традиция силните отбори се ползват с известен комфорт – както съдийски, така и от съответната футболна асоциация. Всъщност така е и в големите първенства в Европа. Дори грандове от ранга на Реал Мадрид, Барселона, Манчестър Юнайтед или Ювентус, често са обявявани за привелигировани. Но това по никакъв начин не значи, че въпросните големи клубове „командват“ във футболните асоциации на своите страни.

Ясно е, че в последните 3 сезона Лудогорец се превърна в явление в родния футбол, което обърка доста сметки, особено на водещите ни отбори, свикнали редовно да взимат титли и купи. Нещата обаче в последните години малко се промениха и Левски и ЦСКА не са тези хегемони, каквито са се изградили пред годините. И проблемът изобщо не е, че футболът се командвал от Разград. Защото преди 3 години Лудогорец го нямаше в А група, но път тогава шампион два поредни сезона стана Литекс. Или може би тогава БФС се е управлявал от Ловеч, кой знае?

Но да оставим първенството и да погледнем турнира за Купата на България, който се организира и провежда от Професионалната футболна лига. Ами и там двата ни гранда в последните 7 години имат 1 купа – тази за ЦСКА през 2011. Останалите 6 са разделени по 2 за Лудогорец, Берое и Литекс.

Разбира се, няма как да подминем и наказанието на Моци за средните му пръсти по време на мача с Литекс. И няма как да не признаем, че футболният съюз пощади румънската звезда на „милионерите“ за невъздържаната му и адски некултурна проява. Но е факт, че май всички този кръг минаха изненадващо или не метър – и ЦСКА за безредиците по трибуните на мача с Локомотив София, в който дори страничният съдия бе ударен с камък, както и Литекс за бомбичката, която избухна до Александър Барт от Лудогорец.

Е, ами ако БФС се управляваше наистина от Разград, то трябваше ЦСКА (и то между другото съвсем резонно!) да бъде наказан с лишаване от домакинство за важния мач срещу Берое тази събота. Ами мача с Литекс? Ако „оранжевите“ бяха наказани за бомбичката по Барт, то мачът за купата между Литекс и Лудогорец трябваше да се играе без публика в Ловеч. Е, не е ли това в интерес на Разград, който уж управлява БФС?!

Така че е крайно време президентите на клубовете да погледнат в собствената си градинка, а не само да търсят конспирации. Защото дори и Тодор Батков със сигурност е наясно, че Левски в момента не е този клуб, който трябва да бъде. Същото може да се каже и за ЦСКА, макар че „армейците“ все пак са в борбата за титлата и имат шанс в края на май да триумфират с нея. И ако това не стане, виновни ще са си те, а не „разградското“ БФС.

Александър Попов: БФС винаги е със силните на деня, сега е в Разград

Централата на УЕФА няма нищо общо с Разград, но хора и комисии в БФС създават впечатлението, че именно там е центъра на българския футбол. Дори е възможно в желанието да плонжират пред силния в момента човек във футбола - Кирил Домусчиев, да се престарават. Но обикновените привърженици се дразнят всекидневно от разнопосочните решения, които се взимат.

И в един момент Лудогорец от "Национална кауза" се превърна в мишена. На всичкото отгоре са на път да направят и немислимото - да обединят феновете на Левски и ЦСКА, на пловдивските Ботев и Локомотив в един фронт. Фронт, на който със сигурност няма да бъдат победители. Може да спечелят няколко битки, но не и войната.

Най-пресен е примерът с хулиганската проява на Моци, който бе пожален за червения си картон срещу Литекс с мач наказание и глоба от 3000 лева за средните пръсти, които раздаде за зрителите. И наказанието случайно или не изтече преди важния двубой срещу Левски. Сините естествено видяха конспирация, защото се мери с различен аршин. Защото за подобни провинения други футболисти са получавали далеч по-големи наказания. А защо в същия кръг се спряха правата на Платини-Соарес? При положение, че има нарисуван червен картон, има точки и алинеи за конкретно наказание. Има удар срещу противников играч, какво неясно има, че не беше наложено наказание веднага? Да не е убил човек?

От Лудогорец правилно възроптаха, че няма наказания за агитките на Литекс и ЦСКА. Фенове на първите взривиха бомба до защитника Барт, но от комисията реагираха, сякаш са го замеряли с рози. За подобно провинение с бомбичка, но гръмнала доста по-далеч от оператор на телевизия Левски отнесе мач с празни трибуни. Левски отнесе солидни глоби за расизъм, но в същото време маймунските звуци на мача Локомотив София - ЦСКА се подминават сякаш е звучал химна на страната. Какво да кажем за "червения" камък, който уцели страничния съдия? Ами такъв инцидент има само по телевизията, за длъжностните лица не съществува...

Феновете на ЦСКА плюха по Петричев, по-късно за радост не успяха да уцелят с камъни футболисти на Лудогорец, а на последния мач счупиха оградата и част от тях слязоха на пистата. За подобни провинения Левски отнесе четири мача пред празни трибуни, но смятанато за "синьо" БФС гали с перце ЦСКА. А това е само последния кръг.

А защо няма наказания? Ами страх... А и ако бяха наложени нужните санкции и Моци трябваше да отнесе няколко срещи от трибуните. Но според Домусчиев той е легенда, а легендите са нужни на отбора му срещу Левски.

Не, БФС не е синьо. То е безпринципно и се кланя на силните. През годините са се навеждали и пред Левски, и пред ЦСКА, и пред Литекс. Сега централата е в Разград. И се подминават мачове, които напомнят на народната песен "Полегнала е Тодора", съдийски вечери се считат за нещо нормално, а когато е нужно Лудогорец излизат и срещу юноши.

За феновете обаче циркът по върховете вече е платен и по телевизията. За порнографията трябва да се дават по 4 лева месечно...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
9
 
! Отговори
Ben Gan преди 9 години
Закрийте ФУТБОЛА в България! Стига сте ни срамили. А и агитките само трошат. Футбол - нямаме от 20 години. Наливайте пари в гимнастика, лека атлетика, щанги, волейбол, тенис, борба.... да изброявам ли още? Където сме в първите в света.
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Толкова ли е трудно да се види че Лудогорец са добри защото са един много добре управляван отбор? Ще кажете имат богат собственик. Да парите са важен фактор във всеки спорт. Просто наблюдавайте внимателно и безпристрастно и ще се просветлите как би трябвало да се раководи един съвременен футболен отбор. От необразовани хора добри директори не става! Не става и с фенове които определят треньорите по арогантен начин.
14
3
 
7
 
! Отговори
ХоХо преди 9 години
Какво БФС в Разград, кви 5 лева !?!?! Тези от Вас, които не са ходили в Разград, да отидат и ще видят цели 10 човека на кръст на т.н. "Ларго". Да не говорим събота и неделя. Те затова хората се радват на Лудогорец там нищо не се случва.Един мач си е цяло събитие и се говори по 2 седмици за него....
13
2
 
6
 
! Отговори
пеле преди 9 години
Нищо чудно в заглавието! Кой иска да плащаме по 4 лева на месец за да гледаме мачове по една телевизия която работи само 15 часа в денонощието а през останалото време се върти една топка. Каналите щяха да са два а е само един.И всичко това е под давлението на домуса от Разград.
12
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кой на кого е помагал е доказано исторически с това че двата софийски гранда никога не са изпадали от А група
11
4
 
3
 
! Отговори
СВЕТ преди 9 години
Каквото и да се случи днес, на свинете ще им е кофти! Това е успокояващо и за сини и за зелени!
10
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лупи до каквото се докосне, фалира и изчезва. Батков никой няма идея как точно взе ,,Левски,, и чии капитали управлява. Един отбор се движи добре ине участвува в много уговорки засега. И какъв футбол имаме, че да имаме централа. И много важно къде ще е тогава.
9
2
 
7
 
! Отговори
SD преди 9 години
Хайде де , журналисти ?Скриптори .
8
0
 
12
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
За слагачи и подмазвачи почивен ден няма.Още повече у нас това стана естествен начин за оправяне в живота.Така че Домусчиеви дори да не се натискат ще се намерят хора да се самопредлагат за да бъдат забелязани
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 4Берое когато взе купата през 2009, пак ли беше държавен отбор...я по-спокойно
6
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не е Домуз ага ще е някой друг. Раята е свикнала някой да я управлява. Тя сама е неспособна, пък и така и е по-лесно!
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да! Домуз ага управлява цялата държава, не само футбола !
4
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До само БотевБлажени са вярващите. Викаш в други ден ще е Ботев. Може, ама в коя група? И с какво Литекс е успял повече от Грандовете? А Берое добре, че стана държавно отборче, та да се върне в А група, но и то е до време.
3
3
 
5
 
! Отговори
знайко преди 9 години
ще видиме след три часа и половина.
2
4
 
17
 
! Отговори
Киро преди 9 години
Не че нещо, ама си чешете езиците, момчета. Занимавайте се с по-значими неща.
1
12
 
19
 
! Отговори
само Ботев преди 9 години
Когато двата бивши гранда не са на върха или не командват те,винаги се нападат успелите.Ловеч,Разград,утре ще е Берое,в други ден Ботев.Неуспехите и неудачите се прехвърлят върху другите.Но се вижда че делиорманци ив Европа се представиха добре,докато разчитащите постоянно за подкрепа от държават галеници се излагат сле като добия участие в ЕКТ.