"Експериментът в Dnes.bg": Недомислица в метрото

Майки и инвалиди се мъчат на метростанция "Сердика"
Обновена: 4 май 2016 15:38 | 19 юни 2015 08:15, Александър Попов
157
"Експериментът в Dnes.bg": Недомислица в метрото
Снимка: Dnes.bg

Тази седмица в "Експериментът в Dnes.bg" ще се спрем на една недомислица на метростанция "Сердика" в София. За нея ни сигнализира Ирена Милошева.

"Обръщам се към Вас с молба да отразите една голяма недомислица на метростанция Сердика - няма предвиден асансьор за инвалиди и детски колички. Ако човек, който е в инвалидна количка, слезе на тази метростанция и желае да излезе в посока Витошка, няма възможност. Аз съм с бебе и вече два пъти се налага да търся полицията, за да вдигнат количката по стълбите.

А полицаите, съчувствайки, ме съветват да слизам на метростанция НДК. Станция "Сердика" е най-голямата и най-натоварена станция, недопустимо е да не е достъпна за хора в неравностойно положение. Количка с бебе тежи около 15-20 кг, но как се повдига човек в инвалидна количка, който тежи 70-80 кг? Смятам, че проблемът има изключително социално значение, особено за инвалидите, а от друга страна ми се струва, че е лесно разрешим, стига да се отрази медийно", пише читателката ни.

Ние отидохме на мястото и наистина установихме, че съществува подобен проблем. Асансьор има само от страната на "Княз Борис I" и "Мария Луиза". Към булевард "Витоша" има само ескалатор, което възпрепятства качването на бебешки и инвалидни колички. Което означава неравнопоставеност за определена група хора. Темата за достъпна среда обаче е "бодлива" от десетки години и всички мерки, които се вземат са половинчати или недостатъчни.

За метрото може да се каже един вид - радвайте се, че има асансьори. Но така ли трябва да бъде?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо трябва да е недомилица? Защо не предложение по някакъв начин да се направи и да е по-добре? Шок няма да има ли?
99
5
 
3
 
! Отговори
шоп преди 8 години
Епа ша слушате полицаите, пожарникарите и учителките на коя станция да слизате!
98
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ако нямаше метро от какво щяхме да се оплакваме и какво щеше да се коментира
97
7
 
19
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Само който няма деца или живее в планината може да пусне такъв глупав коментар, че майки с деца няма какво да правят в метрото.---------Това са онези същите, на които им пречи кърменето на обществени места. Те са се появили чрез пъпкуване и са ги поливали в саксия затова не разбират потрбностите на нормалните хора!
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 113 - кошчета за *** умишлено не се слагат от съображения за сигурност. Това е норматив, за съжаление...
95
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига глупости! Спирката си има асансьор, само че е в единия край на перона. 20-30 метра пеша проблем ли са? Дайте асансьори през 5 метра. По-добре пишете, че няма тоалетни, кошчета за ***....
94
1
 
14
 
! Отговори
Оня преди 8 години
Мда за хората с бебешки колички е супер трудно ... нямам идея инвалидите как се оправят... наистина не знам.
93
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За съжаление проблема с достъпа е решен отчасти и безмислено на много места. Незнам какво биха казали хора, които се придвижват трудно, дали има улеснения, но аз мисля, че цялата инфраструктура има много за оправяне. В адм. сграда която работя, поставиха ескалатор за инвалиди преди 10 години. До ден днешен не съм виждал да се ползва. Или хора в неравностойно положение не идват (почти невъзможно), или просто не могат да стигнат и до асансьора.
92
3
 
2
 
! Отговори
Оня преди 8 години
А лелка/чичко на 20 по-добре ли е? После защо сме в застаряваща държава... еми всички ти пречат да си гледаш детето и са душевни дъртаци ... супер ;) живейте си в помията апък нормалните хора ще се оправим ;) но на всеки му идва зора... не забравяйте какво сте говорили и мислили, че ще се отмятате ако ви стиска
91
3
 
4
 
! Отговори
Оня преди 8 години
До незнамкойвечеАми на работа съм маце, гледам си го като не съм на работа;) До Хахото..Е да така е ... ще поискат но защо да няма ДВА, на ДВАТА изхода на НАЙОСНОВНАТА станция в СТОЛИЦАТА за да е ПОУДОБНО ? Света се е побъркал леле мале
90
6
 
11
 
! Отговори
Хахото преди 8 години
До ОняЕ чакай бе, приятел! Ето това е! Като ти сложат два, някой ще поиска три! После четири, пет и десет! Удобството е да имаш асансьор, с който да слезеш. Ама това, че ще походиш 50м. повече - толкова голям проблем ли е? Казвам ти го - навсякъде е така! За такъв размер метро станции като в СФ, един асансьор се слагат. Станцията трябва да е някаква мега-голяма на 2-3 етажа, за да сложат повече. Хайде стига! Пак казвам: още малко и телепортиране ще поискате!
89
0
 
3
 
! Отговори
Оня преди 8 години
До ХахотоАми асансьор от тази страна щеше мнооооооого да улесни нещата ... ясно е че има от другата страна и тн... но това е най най баш централната спирка .. не можеха ли два асансьора да сложат а не да се заобикаля, пресича ...
88
4
 
14
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Само който няма деца или живее в планината може да пусне такъв глупав коментар, че майки с деца няма какво да правят в метрото.Има самотни майки, понякога не става въпрос за разходки, а за отиване за документи, отиване до лекар, отиване на пазар и т.н.Няма метро без асансьор, това е пълен абсурд.
87
4
 
5
 
! Отговори
нимоа преди 8 години
Бахахахаха, в Лондонското метро майки с колички, бахахаха, по-голям виц не е бил казван.
86
0
 
0
 
! Отговори
Оня преди 8 години
До Ми неАми не виждаш, но това не значи че няма. Не ми се обяснява ;) ще разбереш живот и здраве
85
3
 
0
 
! Отговори
Оня преди 8 години
До ЕпикМацка не съм наричал никого, тъжно изглеждаш ти отстрани повярвай ;) особено заради разсъжденията си ;) .. брат ;)
84
3
 
2
 
! Отговори
Хахото преди 8 години
До Ми неОтново казвам: ако излизаш в час-пик с бебешката количка ще е така. Но аз никъде не съм виждал такива мазохисти, които да се гъчкат наред с работещите хора. Винаги излизат след 10ч., когато по рейсовете я има 10 човека в рейса, я няма! Ако се спазват обозначените специални места за майки с деца, не виждам проблем!?
83
1
 
2
 
! Отговори
Ми не преди 8 години
До ОняГоворим за малко бебе в количка, не просто за дете. Не виждам каква спешна причина може да е.
82
1
 
2
 
! Отговори
Оня преди 8 години
До Ми неАми не винаги имаш избор... както вече казах никой не си вози детето в градския транспорт за кеф. Явно има причина
81
0
 
3
 
! Отговори
Епик фейл преди 8 години
До ОняЩом твърдиш, че имаш дете, може би е време да спреш да говориш на "брат", "мацка". Отстрани изглежда доста тъжно. :'(