Неочакваните събития, които могат да променят 2016-а

Инвеститорите се подготвят за много интересна и непредвидима година
2 яну 2016 20:45,
10
Неочакваните събития, които могат да променят 2016-а
Снимка: Reuters, архив

Динамиката на световните пазари не позволява особено акуратни прогнози. Глобалната икономика все още не се възстановява с очакваните темпове след кризата от 2008-ма и е силно зависима от редица фактори, посочва сп. “Икономист”.

Така, например, от изданието изтъкват, че е възможно доларът да отслаби позициите си, вместо да ги заздрави. Има предположения, че Федералният резерв ще продължи с покачването на основната лихва и това ще даде на инвеститорите тласък за купуването на долари. Още повече, че Европейската и Японската централни банки задържат лихвата почти до нулата.

Но трябва да се има предвид, че доларът вече изкара един много силен, продължителен период. Период, в който може би дори са “зачислени” очакваните покачвания на лихвата. Така че е вероятно да се стигне до сериозна изненада и доларът да “застине” и дори да отслабне, въпреки качването на лихвата.

Икономиката винаги е била зависима от политическите събития, а новата година ще ни предложи доста интересни такива, особено в Съединените щати, където ще избират нов президент.

В началото на 2015-та година инвеститорите очакваха династичен сблъсък между Джеб Буш и Хилари Клинтън за мястото на Барак Обама в Белия дом. По всичко личи обаче, че републиканският кандидат ще бъде Доналд Тръмп или Тед Круз. Първият говори за забрана за влизане на американска територия на мюсюлмани, вторият предлага плосък данък и монетарна система, вързана към златото.

Г-жа Клинтън може и да е фаворит в битката срещу който и да е от двамата републиканци, но тя не се ползва с особено доверие от голяма част от избирателите. Перспективата Тръмп или Круз да заемат президентския пост ще доведе до сериозна несигурност на пазарите. Тук отново се появява вероятността доларът да пострада.

Риск по политически причини ще има и за британската икономика. На Острова предстои референдум за напускане на Европейския съюз през 2016-та година. Прогнозите са, че британците ще гласуват за запазване на членството, но евроскептицизмът се засилва все повече и повече.

Ако Великобритания гласува за излизане от ЕС, това несъмнено ще доведе до колебания у чуждестранните инвеститори. Шотландските гласоподаватели са проевропейски настроени и евентуално напускане на общността, ще засили исканията за нов референдум за независимост на Шотландия.

В тази взривоопасна политически ситуация британският премиер Дейвид Камерън поема риск, който може да му коства поста. Предвид всичко това, може би е добра идея да продавате британските лири, ако разполагате с такива, пише “Икономист”.

Разбира се, може да има и положителни изненади на световните пазари. Развиващите се икономики, например, се готвят за добра година. Експерти от водещи институции посочват, че настоящият песимизъм е резонен, но след месеци на постоянен спад може би е дошло време за възход и по-добри дни за тези държави.

Разбира се, не всичко от описаното по-горе ще се случи. Но едно или две събития ще бъдат факт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблема не е във властта. Всеки хванал властта става алчен, но ако има съдебна система както в Израел да вкарва в затвора министри и президенти, няма да смеят.В България проблема е в съда и правосъдието. Законите също се правят в услуга на мафията и крадците. Борисов също е от тях, но се прави на добър наивник, а в същност е бащицата на мафията
6
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-неочакваното и "очаквано" събитие за 2016г от целия трудов народ е изхвърлянето от властта на пресъпниците и терористите,организирани от кликата Кобурготски- Живков, завзели и окупирали властта в БГ след 1989г,вкарването им в затвора и участието им като такива в изграждането на АЕЦ "Белене" ,"Южен поток" и възраждането на икономиката на БГ!Двадесет и пет години простотии и престъпления-СТИГА!!!
5
0
 
17
 
! Отговори
хммм преди 8 години
Що за заглавие на подобна новина. Та вие сте писали само за валути и възможни фондови развития. Кое беше неочакваното събитие тук? Заглавието е откраднато от вчера Билдцайтунг, но там им стиска да напишат за възможната дестабилизация в Турция, запалването на новия нацизъм в Дрезден и искрите м/у Америка и Русия които може да се разпалят през 2016?
4
1
 
18
 
! Отговори
Qzeka преди 8 години
Заглавието е за " Неочакваните събития...", а статията описва очакваните...Поне като преписвате (а вие винаги преписвате - едно copy-paste на отделно изречение и излизат още 10 сайта с преписаната новина) си сверявайте заглавията, за да не ви се получават такива глупости. Иначе старанието да ни запознаете с новините, излизащи нейде в нета е похвално. За това все още ви четем.
3
33
 
10
 
! Отговори
до Румбо преди 8 години
"турска инвазия"Искаш да кажеш РУСКА инвазия (като в Украйна и Кавказ) - да, това е реална опасност за нас - Турция не е заплаха.
2
7
 
45
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Ако догодина по това време сме живи и се плюем по форумите(на български)-значи годината ще е преминала добре.....Щото има и по-лоши варианти,като например ядрена война-30% или турска инвазия(с неизвестна,но спадаща вероятност).Ядрената война също има два варианта-с участието на Европа и без.В първия случай всичко е ясно,но във втория имаме доста добри шансове за оцеляване.А бе откараме ли до Димитровден всичко ще е наред!
1
3
 
7
 
! Отговори
really преди 8 години
Що винаги се чувствам неразбрал ... :)