САЩ с втори пакет санкции срещу Русия заради "Скрипал"

Той влиза в сила на 19 август и ще действа поне година
3 авг 2019 14:42, Елка Василева
63
САЩ с втори пакет санкции срещу Русия заради "Скрипал"
Снимка: архив, Reuters

Вторият пакет американски санкции срещу Москва във връзка със случая "Скрипал" влизат в сила на 19 август и ще действат поне една година, съобщи в писмено изявление говорителката на Държавния департамент Морган Ортегас, цитирана от Франс прес и ТАСС.

САЩ въвеждат санкциите заради атаката с нервнопаралитичния агент Новичок срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал през 2018 г. във Великобритания.

Мерките произтичат от американски закон от 1991 г. за премахване на химическите и биологическите оръжия и ще влязат в сила след уведомяване на Конгреса, каза дипломатката.

Съгласно закона санкциите могат да бъдат отменени само ако Русия демонстрира категорично пред международни инспектори, че няма да използва химическо оръжие в бъдеще.

В рамките на новия пакет санкции Вашингтон ще се противопоставя на всякакво подпомагане на Москва със заеми, финансова и техническа помощ от страна на международни финансови институции, ще ограничи достъпа на американските банки до пазара на руския държавен дълг и ще ограничи износа на редица видове стоки и технологии за Русия, отбеляза Ортегас.

Според Държавния департамент ще се ограничи износът най-вече на "химическа и биологична продукция с двойно предназначение". За издаването на лицензи за продажби на такава продукция за Русия администрацията на САЩ "ще се придържа към презумпцията на отказа", тоест, такива заявки по принцип ще се отхвърлят.

В същото време властите на САЩ въвеждат редица изключения в рамките на "втория пакет" от санкции срещу Русия в банковия сектор и търговията, тъй като това ще бъде "в интерес на националната сигурност на САЩ". Така например в банковата сфера ще бъдат отменени ограниченията върху банкови кредити във всички аспекти", освен посочените в новите санкции забрани върху нерублевите облигации и кредити, пише БТА.

Изключения от изискванията за експортно лицензиране от министерството на търговията на САЩ ще останат, както и досега, достъпни за американските компании, изпълняващи действащи договори с руски заявители, се казва в документа на Държавния департамент. Посочват се и редица експортни стоки, за които ще се вземат решения "в индивидуален порядък". В тях влиза продукция, свързана с провеждането на космически полети, необходима за гарантиране на безопасността на пътническата авиация, предназначена за крайни граждански потребители, а също и за намиращи се на руска територия филиали на чуждестранни компании.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои объркани деца тук си мислят, че американците карали българите да мразят руснаците!!!???Гледам, и не вярвам на ушите си!Не съм чул ни видял досега някой българин да мрази руснак.Обаче честно казано ме е страх да отида до есесовската им държава!!!Всъщност, фобия значи страх, не омраза.Та формално погледнато, може и да съм русофоб - страх ме е от Русия!
30
2
 
27
 
! Отговори
:):) преди 4 години
Другаря Ердоган защо си купи С400 защито усети че ножа му го точат не на изток а мноого на запад
29
1
 
14
 
! Отговори
до 31 преди 4 години
вас ви знаем, историята и нещата от нея са актуални ако да ви угодни. Да се събаря ви е специалност. Добре че Пирамидите не са в Бг.
28
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо всички крият броя българи работещи в Ситито на Москва, дори и това се крие че Модква има свръх модерен бизнес квартал...30000 са българите, външно министерство ще не ще го има на сайта си...
27
23
 
2
 
! Отговори
до 29 преди 4 години
Това е Съветския Съюз.Щом мумията на фараона Ленин е още там, значи е така.СССР, Руска Империя, Московско Княжество, все тая!!!
26
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало Тарамбуката това неее СССР бе. Нещо си се объркал бе. И най важното Путин нее Горбачов и Трезвеника Елцин бе. Това е РФ капиталистическа бе. Колко трилиона има ФАЩ дълг и колко РФ май отдавна тарамбуката е фалирал. Благодарение на това че печати тоалетна хартия още диша през сламка.
25
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
......Това не е Съветският съюз. Това е капиталистическа страна ....за жалост промитите мозъци още сънуват конницата на Будьони, чакай те не знаят кой е Будьони, хайде по простичко, сънуват червени бабички с автомати от тайгата
24
2
 
27
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
Нещо не чувам за санкции срещу СА заради зверски убитият Хашоги,или там беше случайно?Ето за това хората все повече намразват лъжедемокрацията.За един недоказан опит за убийство 89128312 санкции, за зверски заклан и разчленен човек и то доказано нищо
23
2
 
31
 
! Отговори
От морето преди 4 години
И един съвет към малките промити Американофилски мозъчета! Тъй като пишете тук че Русия е бедна и гладна.Отскочете до морето и вижте Точно какви коли карат " гладните руснаци" ! Убеден съм.Че и на снимка не сте виждали даже моделите БМВ или Мерцедес! Но щото американеца ги оплюва и вие да му подръжавате нали? Тихо деца че говорите и пишете глупости тук! Огромна държава като Русия.Няма как да е бедна и гладна щом няма " Американска демокрация" в нея!! Живота си тече нормално там.!-:)-:)-:)
22
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е Съветският съюз. Това е капиталистическа страна със свободна пазарна икономика и парите решават, не идеология някаква. Все едно да наложат санкции на Слънцето да не свети.
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В отговор, американските астронавти ще бъдат върнати на Земята с товарния кораб Прогрес, поради внезапна липса на място на Союз, поради надебеляване на руските космонавти в орбита.
20
3
 
29
 
! Отговори
От морето преди 4 години
Прав си 12.. Но само за руснаците не си прав..Където седнеш или се обърнешСамо руска реч тук в РавдаВчера бяхме на слънчака Всякакви има там включително и руснаци! Карат ни американците да мразим Русия. Защото е по силна от САЩ.Но пак руснаците спасиха сезона! Американци тук на морето НЯМА!
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДо 7"... силата и бабаитлъка не са всичко ..."А какво, според теб, демонстрират сега САЩ?
18
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един комшия рекъл на друг. Не те харесвам и ти налагам " санкция" А тя е..Да не ядеш хляб! Ок рекъл комшията.И отишъл на магазина за хляб!-:)
17
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин си го премести в другия крачол!-:)
16
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само от соппа разбират сибирските чеббурашки !Удри по ушшанките бай Тръмпе ;)
15
3
 
30
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Русия е под санкции от 1917 година . И нещо да са постигнали краварите ? А?
14
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Санкциите са хубаво нещо, Русия трябва да е перманентно под санкции.
13
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, само санкции за тези!
12
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ отново се занимават с политически тероризъм и то над цели държави. Русия е толкова велика, че дори терористите от САЩ не могат да ги уплашат със 200 трилиона санкции