Конференция на българските аспиранти в Русия търси диалог между учените

Цел е развитието на научен, културен и дипломатически диалог между двете страни
8 яну 2020 17:07,
11

Снимка: СБАР

XIII-та научна конференция на българските аспиранти с международно участие се проведе в посланическия комплекс на Посолството на Република България в Москва, съобщават организаторите.
Още по темата

За разлика от първите единадесет конференции, проведени до 1989 г., когато Съветът на българските аспиранти в СССР е бил член на Организационния комитет, последните две конференции – през 2018 и 2019 г., се организират изцяло от Обществената организация „Съвет на българските аспиранти в Русия” (СБАР) със съдействието на Посолството на Република България в Руската федерация, Българския културен институт в Москва, Центъра на промишлеността на Република България в Москва и Московското представителство на Съвета на младите политолози към Руската асоциация за политическите науки.

Темата на всички конференции е една: „Актуални проблеми на съвременната наука” за  всяка година.

От миналата година по решение на Управителния съвет на СБАР конференциите се посвещават на значими годишнини в българската история и българо-руските отношения. Миналата XII научна конференция беше посветена на 140 годишнината от освобождението на България и 110 години от независимостта на България: история и поглед в бъдещето, която разглеждаше добрата историческа памет и цивилизационната близост между двете държави.

Тазгодишната XIII научна конференция, посветена на 140 годишнината от българската дипломация и руско-българските дипломатически отношения, бе насочена към развитието на равноправен и ползотворен научен, образователен, културен и дипломатически диалог между двете страни.

На откриването на конференцията гостите и аспирантите бяха приветствани от г-н Атанас Кръстин – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация, г-н Любомир Николов – директор на Центъра на промишлеността на Република България в Москва, Вероника Преждарова – председател на Обществената организация „Съвет на българските аспиранти в Русия”.

В конференцията участваха видни български, руски и чуждестранни учени от елитни руски и български университети, които на основата на диалога и обмена на идеи очертаха актуалните проблеми на съвременната наука.

Сред тях бяха Иво Христов - професор от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, Васил Проданов – професор от Университета за национално и световно стопанство в София, Олег Федoрович Шабров – професор от Московския държавен университет, Олга Алексеевна Нестерчук – професор в РАНХиГС при Президента на Руската федерация и Руския университет за дружба на народите, Борис Павлович Голдовский – доктор изкуствовед и художествен ръководител на Московския театър на куклите, Вадим Родомин – доктор на физико-математическите науки и водещ специалист в Руския квантов център към Центъра за иновации Сколково и други водещи специалисти в сферата на науката и образованието.

Конференцията беше разделена на три секции, в които се разискваха въпроси, свързани със социалните, хуманитарните и природните науки. По този начин проблемите в съвременната наука бяха представени от различни гледни точки в търсене на модерни прийоми за нейното развитие и взаимен обмен между учени от България, Русия и други страни.

Конференцията завърши с Празничен концерт, посветен на втория рожден ден на Обществената организация „Съвет на българските аспиранти в Русия”, в който взеха участие децата от българското училище „Васил Левски” при Центъра на промишлеността на Република България в Москва. Те изпълниха български народни песни и танци и така дадоха възможност чуждестранните участници в научната конференция да влязат в досег с богатата народна култура и традиции на България.

Организаторите на конференцията - българските аспиранти в Русия, са уверени, че поддържайки жива тази добра традиция , ще спомогнат  за продължаването и укрепването на научния и духовния мост между двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
13
 
1
 
! Отговори
възпоменание преди 4 години
Георги Иванов Коларов /агент Юстас/ професор в МГИ. Починал 2018 на гарата Воронеж от инфаркт.Прочетете последните му статии.
7
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ква наука кви 5 лева това са руски агенти.
6
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А вербуваха ли ви за агенти вече тези прости мужици, овладяхте ли фалшификаторските им "науки" ?
5
15
 
6
 
! Отговори
Rust преди 4 години
Проверете научната продукция... Под нулата е... Отчайваща работа.
4
13
 
6
 
! Отговори
Rust преди 4 години
Кажи бе, Браво...Какво си се подмокрил толкова за аспирантите?
3
8
 
25
 
! Отговори
Браво преди 4 години
За усилията, които полагат тази група с общи интереси, за съхраняване на отношенията с Русия! А на всички невежи ***, коментиращи проблематиката мога да кажа само едно нещо: не си врете гагите там, където не ви е мястото! Няма как да разберете нещо, за което нямате и най- малката способност! Да, разбира се- липсва ви умствен потенциал- очевадно е! То и затова през последното десетилетие освен за пожарни и милиции, нищо стойностно не се говори, а още повече - прави!
2
22
 
6
 
! Отговори
Rust преди 4 години
Лузъри... аспиранти???
1
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези сами са си избрали да са заточеници в руския Гулаг !