Лекарите в Русия умират, лекуват коронавируса без маски

В Москва лечебните заведения са оборудвани, но в провинцията - не
Обновена: 8 май 2020 20:44 | 8 май 2020 20:39, Нели Христова
209
Лекарите в Русия умират, лекуват коронавируса без маски
Снимка: БГНЕС

"Казват, че имаме всичко, че сме напълно оборудвани. Но това не е истина."

Още по темата

Болниците в Русия се превърнаха в огнища на заразата от COVID-19, която се разраства с пълна сила в страната. Медиците, които се борят на първа линия с коронавируса обаче нямат нужните защитни предпазни средства. Броят на лекарите, които се разболяват от новия вирус и умират от него, расте с всеки изминал ден. Президентът на страната, Владимир Путин, също призна, че има недостиг на материали и нареди те да се произвеждат с по-бърз темп. Но дори и сега медиците се молят за помощ.

В Москва болниците имат всичко, от което имат нужда. Но лечебните заведения в по-малките населени места са изложени на огромна опасност.

Астрахан се намира на 1400 км от Москва. В болницата в града медиците вече са и пациенти на лечебното заведение. Повечето лекари се страхуват да говорят пред медиите, за това искат да запазят своята анонимност.

"Кашлям, имам температура. Едва си поемам въздух. Всичко вътре в мен гори. Заразих се на работа. Приемахме пациенти с COVID-19, а нямахме дори маски. Дадоха ни една маска за цял ден. Нямаше кого да помолим за още. Никой не се интересува от нас. Хората с костюмите казаха, че трябва да сме по-икономични. Но как да сме икономични, като има тежко болни пациенти, които трябва да обслужваме?", разказва първата сестра пред BBC.

"Страхувам се, че ще има последствия, ако се оплача. Един медик вече бе уволнен, след като подаде жалба в съда. Сега целият екип на болницата се разболява. Всеки ден приемаме лекари като пациенти. И до днес продължаваме да лекуваме пациенти без защитни средства", разказва друга сестра.

Един от министрите в Русия дари цялата си заплата, за да купи медицински маски и да запълни дефицита. Дори самият Путин призна, че страната има сериозен проблем. За да успокоят хората, властите в Астрахан публикуваха видео, в което показват как болницата получава десетки кашони с маски. Но из цяла Русия се появяват видеа онлайн от медици, молещи за помощ.

Да говориш за проблема може да е рисковано.

Доктор Трофимова трябвало да лекува пациенти в болницата на Приозерск, град, който се намира на 860 км от Москва. Тя обаче се тревожила, че малкото й лечебно заведение в провинцията няма да може да се справи. След като се оплаква, че болницата няма да се справи, тя губи работата си.

"Осъзнахме, че нямаме нито достатъчно служители, нито подходяща апаратура. Имахме много въпроси, но не получихме нито един отговор от мениджърите ни", казва доктор Наталия Трофимова. Здравните власти в града обявили екипът на болницата за "предатели".

Медиците в Русия умират. Никой обаче не води официална статистика, колко лекари се разболяват и губят живота си. За това болниците сами броят жертвите сред колегите си. По неофициални данни, починалите лекари в Русия са 113.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
3
 
1
 
! Отговори
мДА преди 4 години
До Производител наМаски : Не е зле и белите престилки те да си ги купуват !
126
4
 
2
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
132 По малко гледай повече мисли,и тебе да те оправи мибурашка и ти ще виеш,ама как боли ......
125
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма маски, защото колкото имаше Путин ги изпрати в Италия при най-порусначения премиер Конте, за да иска от ЕС да премахнат санкциите наложени заради бандитското заграбване на Крим. С една дума след като премахнат тези санкции фактически ЕС признава руската кражба на Крим.
124
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТъпомерНие сме я защитили доста добре. Затова виеш тук на умряло (и така като гледам, от доста време).
123
5
 
5
 
! Отговори
Put in преди 4 години
Спокойно, ще дойдат екипи от Италия и Сърбия да дезинфекцират !
122
4
 
3
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
КЪДЕ сте бре морски тюлени,слаба ракия,да защитим демокрацията,тя е в опасност,русите не щат да мрът.
121
0
 
1
 
! Отговори
хахахааа.... преди 4 години
До акудПодари На Бойко Борисов
120
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Производител наМаски 124Ти поръча ли си поне една. Дойде ли?
119
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как така бре. Нали уж тръгнаха Игалия да спасят.И половината руснаци да *** на *** пак няма да му пука
118
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната глупост....
117
5
 
4
 
! Отговори
Производител наМаски преди 4 години
Ето ви един сайт с маски в Русия. Явно е че имат.regtorg.ru/goods/maski-i-povyazki-medicinskie/page4.htm
116
11
 
8
 
! Отговори
Производител наМаски преди 4 години
До анонимен 116Предлагат се маски в сайтовете им от 25 рубли нагоре.това е около 70ст.Имат си и производители.Всеки лекар и сам би могъл да си купи от техните сайтове , ако не са му осигурили.За цял месец ще му излезе 20 лв наши пари.Така че аеде малко по-леко с такива заглавия!
115
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трагични са тия .Ама е чудно как се напъват и другите / нас/ да повлечат във тяхната трагечна деиствителност .
114
2
 
2
 
! Отговори
Тъпомер преди 4 години
Братя тюлени,да защитим демокрацията,да яхнем по един ф16 и да ги плющим,че крокодила Гена *** гледа съмнително.
113
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДидоТук не опира само до това кое къде е. По принцип в медицината има причинно следствени връзки, които трябва да се игнорират, за да се стигне до варианта който описваш.Каквато и система да имат, това е малко вероятно да стане Единствената ситуация може да е ако системата е толкова натоварена, че буквално нямат ресусрсите да правят всичко на 100% Един лекар, който е нужен да се грижи за пациенти, няма да се фокусира да разчопли докрай и последния симптом, преди да постави крайна диагноза
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и в България заразените медици са много - 11% от заразените.
111
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм руски ***, а произвеждам маски.Щом ги произвеждаш, трябва да знаеш, че трябва да има и кой да ги купи :)
110
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво са им маски като има боярищник ?
109
1
 
5
 
! Отговори
Дидо преди 4 години
До АнонименУмишлено избягвам да коментирам Германия: там са на светлинни години от останалите и няма място за сравнени, но във Великобритания (която хич не е толкова велика), положението е все още повече от трагично
108
5
 
6
 
! Отговори
Производител наМаски преди 4 години
Не съм руски ***, а произвеждам маски.Като прочетох заглавието, реших да им предложа.Поразтърсих се в руските сайтове. ПЪЛНО Е С МАСКИ от производители и от търговци. И са по-евтини от нашите.От къде ги измисляте тея статии, да ви се чуди човек!