Путин среща доста проблеми, както в Русия, така и в Украйна

Той не е очаквал подобна опозиция
Обновена: 1 мар 2022 15:26 | 1 мар 2022 15:20, Нели Христова
375
Путин среща доста проблеми, както в Русия, така и в Украйна
Снимка: БГНЕС

Пет дни след инвазията на Русия в Украйна изглежда, че нещата досега не вървят по план за Владимир Путин.


Служители на западните разузнавателни служби информираха многократно през уикенда, че руските сили са се натъкнали на "по-твърда от очакваното" съпротива от страна на украинската армия, която превъзхождат по оръжие.

Русия досега не е успяла да превземе ключови градове в Украйна, включително столицата Киев. В неделя украинските сили успешно отблъснаха руско настъпление на стратегическо летище близо до Харков - вторият по големина град в Украйна, който е подложен на почти постоянна атака.

В допълнение към яростния отпор от украинските сили и цивилни, руската инвазия е претърпяла логистични предизвикателства, тъй като войниците на фронтовата линия изпитват недостиг на гориво, боеприпаси и храна.

"Те имат проблеми", каза представител на НАТО за руските сили, като посочи най-новите разузнавателни данни на алианса. "Липсва им дизел, те се движат твърде бавно и моралът очевидно е проблем".

Но високопоставен служител на отбраната на САЩ каза пред репортери в неделя, че Русия е използвала само две трети от общата бойна мощ, приложена към мисията, оставяйки значително количество сили на разположение за натискане на офанзивата.

А в понеделник километричен конвой от руски военни превозни средства се насочи към украинската столица, докато разузнаването на Киев предполага, че Беларус е готов да се присъедини към руската инвазия, според украински служител.

Представители на Украйна и Русия се срещнаха в понеделник на границата с Беларус. В тези преговори Украйна ще настоява за "незабавно прекратяване на огъня" и изтегляне на руските войски – макар че реалистично никой не очаква това да се случи.

Путин, изглежда, не само е преценил погрешно способността на Украйна да се защитава, но и колко тежки санкции би предприела международната общност срещу Русия в случай на инвазия.

От години руският президент е изправен пред много слаба реакция от страна на Запада заради незаконното му анексиране на украинския Крим, бруталната му подкрепа за сирийския режим и актовете на агресия в други страни.

Въпреки всичките си силни думи на осъждане към Путин и неговия режим, западните страни все пак купуваха газ от Русия, предлагаха сигурно убежище на руските олигарси и поддържаха относително нормални дипломатически отношения с Москва.

Но този път - въпреки няколко ранни санкции, които западните държави признаха, че не са удряли достатъчно силно Русия - Путин се изправи пред необичайно единен западен съюз.

От безпрецедентните санкции, които вече вредят на руската икономика, до международния спорт, който бавно се обръща срещу Москва, международният статут на изолация на Русия става все по-остър с всеки час.

Икономическата болка само ще се влошава с течение на времето. Рублата загуби около 20% от стойността си спрямо долара в понеделник следобед, а руската централна банка повиши лихвените проценти от 9,5% на 20%, ход, който ще удари руските граждани в джобовете им.,

Същите тези граждани скоро може да се чудят защо Путин рискува толкова много за война, която не е трябвало да се случи.

Разбира се, нещата  могат да се променят много бързо.

Няма надежда, че преговорите в понеделник ще доведат до деескалация и никой не очаква тази война да приключи в близко бъдеще - или със сила, или със споразумение. Но е вероятно Путин, след като е стигнал дотук, ще хвърли повече сили срещу Украйна през следващите дни.

Въпреки това, тъй като инвазията навлиза във втората си седмица, е невъзможно да се пренебрегне фактът, че най-добре подготвените планове на Путин са посрещнати с по-твърда съпротива, отколкото той – и много от опонентите му – са си представяли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
После отидете във Варна и се хвърлете от Аспаруховия мост
135
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3 март е. "Сега е момента" да отидете и да съборите паметника на "Цар Освободител" в центъра на София
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"микропениса", признай си на вкус как е? "Западни разузнавателни служби" ето това са истинските *** за тровене. Дайте списък и ще видите и истинското лице на Запада....минути преди да се гърчи.
133
0
 
0
 
! Отговори
Х преди 2 години
Сега е момента Украина да нападне Беларус. После ще е късно!
132
0
 
2
 
! Отговори
До 147 преди 2 години
А след това, същото в България! Кефиш ли се?
131
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има българи които се радват на смъртта и разрушението !ТЕЗИ ХОРА ЗАБРАВЯТ , ЧЕ УКРАИНЦИ СА ЗАГИВАЛИ В БЪЛГАРИЯ,УТРЕ ЩЕ НОСЯТ ЦВЕТЯ НА ПАМЕТНИЦИТЕ ,НО КОСТИТЕ НА УКРАИНСКИТЕ ВОЙНИЦИ ДНЕС ПОРУГАВАТ СЪС САТАНИНСКАТА ЛЮБОВ КЪМ ЕДИН ЛУД!
130
0
 
12
 
! Отговори
Божий раб преди 2 години
Оказва се, че българите сме най-лесни за обработка от руските ***. Те ползват нашата азбука и много лесно разпръскват лъжите на лилипута и обкръжението му. Внимавайте и с Уикипедия, напълниха я с погрешна информация относно съвременна Украйна и нейната политика, премълчават за предишните си военни инвазии там. Твъдят, че имало нацизъм в Украйна, а в същото време премълчават, че президентът Зеленски е евреин по кръв. Препоръчвам използването на независимите западни медии, превод с Гугъл.
129
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Микропениса ще срещне още много проблеми. Както и opките които го подкрепят по света и в Русия.
128
27
 
12
 
! Отговори
ЛДНР преди 2 години
От Киев съобщават, че се е взривил климатикът на телевизионната кула....ЕС приветства и ръкопляска на нацист и диктатор, който призова за ядрено оръжие в Окраина....,предците на същите тези по същият начин поздравяваха фюрера... Русия призова към неутралитет на Окраина и не разполагане на чужди войски и ядрено оръжие на територията и. ЕС и ФАЩ разпалиха тази война преди 8г. Източната част на Окраина приветства освободителите, за нацистите няма милост, от днес Русия ги унищожава навсякъде. Факт.
127
1
 
9
 
! Отговори
Димитров преди 2 години
До Шаши То не е имало Украйна, а е имало Киевска Рус, създадена от викингското племе Варяги идващи от Швеция и Норвегия от областа Русланд. За това е Киевска Рус основана от вожда на Варягите Рюрик, Рорик или както се происнася, това е около 880 година, след около 500 години се местят и приемат Москва за столица на династията Рюрикови. Сега може би ще разбереш как наричат себе си Варягите - руси, не руснаци както се наричат сега, защо ли? напиши Варяги и ще разбереш!
126
5
 
13
 
! Отговори
Димитров преди 2 години
До Анонимен Заминавай бързо за Велика Русия!
125
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джудже с ботокс и комплекси
124
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пушкин: едва ли Пушкин би бил толкоз глупав и овенно-агерсивен, че да иска да трови земя, която руснаците претендират за своя (самоунищожение),а и никога не би написал нещо от сорта на "одари".
123
1
 
4
 
! Отговори
Хари преди 2 години
До Пушкинкато го проба ще отидат при св Петър и хиляди руснаци.
122
0
 
1
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
До 136: Нищо не връщам. Ще ги събирам, може да се вдигнат. И за тапети могат да станат.
121
12
 
5
 
! Отговори
Пушкин преди 2 години
Целта на нашият брат Путин е Украйна да бъде база за тестове за атомно оръжие тестова зона незнам защо не одари единият ректор интересно ми е
120
18
 
5
 
! Отговори
Сталин преди 2 години
Целта ни е Киев зеления *** да бъде съден смяна на правителството руски режим мишлета
119
7
 
18
 
! Отговори
До Шаши преди 2 години
Мощно проектираш, товариш. Оди се посъветвай със старшия на тролската ферма, да се научиш как се *** по-ефективно. Като те гледам, ако ти плащат по 200 рубли на пост, им дължиш 199 рубли ресто!
118
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
135, ти даже не знаеш как се изписва правилно града, камо ли твоите хора да са го превзели.
117
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин защо не изпробва свръх свуковите ракети интересно