След санкциите на Русия: България и Полша получават газ от съседите

"Гарантираме, че решението е с най-малко въздействие", каза фон дер Лайен
28 апр 2022 07:10, Петя Славова
365
След санкциите на Русия: България и Полша получават газ от съседите
Снимка: БГНЕС

Полша и България получават газ от съседите си в ЕС, след като руският държавен енергиен гигант Газпром им врътна кранчетата, каза ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от АФП.

"Ще гарантираме, че решението на Газпром има възможно най-малко въздействие върху европейските потребители", каза фон дер Лайен.

Още по темата

"Днес Кремъл отново се провали в опита си да посее разделение между държавите-членки. Ерата на руските изкопаеми горива в Европа е към своя край".

"Газпром" обяви спирането на доставките на газ както за Полша, така и за силно зависимата България, след като не получи плащане в рубли от двете страни-членки на ЕС.

Миналия месец президентът Владимир Путин обяви, че Русия вече няма да приема плащания във валути, различни от рублата, в отговор на икономическите санкции на Запада срещу Москва заради нейната инвазия в Украйна.

Фон дер Лайен предупреди вносителите от ЕС, че освен ако в договора за доставка не е упоменато плащане в рубли, плащането в руска валута ще противоречи на санкциите.

„Това би било нарушение на санкциите, носи и висок риск за компаниите“, каза тя.

Фон дер Лайен уточни, че "около 97 процента" от всички договори на ЕС изрично предвиждат плащания в евро или долари".

В понеделник предстои мащабна среща на енергийните министри от целия блок, на която ще обсъдят ситуацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
0
 
3
 
! Отговори
ДО КОПЕЙКИНЦИТЕ преди 1 година
До Анонимен-305 КОПЕЙКИН- СОРОС КАЗА: МАТУШКА РУСЬ НЕ Е ЕДИНСТВЕНАТА ГАЗОВА ДОЙКА ВЪВ ВСЕЛЕНАТА. ОСВЕН ТОВА ЦИЦАТА Й Е ДЪЛГА 6000 КИЛОМЕТРА, ОТ ЯМАЛ, ЧЕ ДО ГРАНИЦИТЕ НА ЕВРОПА. ИМА ДРУГИ ГАЗОВИ ЦИЦИ ПО БЛИЗО.
279
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали има разлика между "получават" и "ЩЕ получават" и дали баба *** знае това или играта с глаголните времена е поредната жуналистическа лиготия , водена от болната мания (или опорка) за предизвикване на интерес по възможно най-mъnuя начин ?!
278
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАК УВРОПА ЩЕ ЗАМЕСТИ РУСКИЯ ГАЗ КАТО НЯМА ОТКЪДЕ, ДО 2027 ГОДИНА ТЕ КАЗВАТ ЧЕ НЯМАТ ИЗБОР. НАПРОТИВ ТЕ ИСКАТ ДА ОКУПИРАТ РУСИЯ АМА НЕ ЗНАЯТ КАК, ЦИРК ОТ КОЙТО БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА СПЕЧЕЛИ НИЩО И В ДВАТА СЛУЧАЯ НЕ НА ЦЕНЗУРАТА И ЕДНОСТРАНЧИВОСТТА, НЕ НИ ВРЪЩАЙТЕ В МЕДИЙНАТА СРЕДА ТИП РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО... НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ
277
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕВРОПА ЗАЩО НЕ НИ КОМПЕНСИРА ЗАТОВА ЧЕ ВЕОКОЛОНИАЛНО ЗАПАДНИ ФИРМИ ТРУПАТ ОГРОМНИ ПЕЧАЛБИ ЗА МИЖАВИ КОНЦЕСИИ И БЪЛГАРИЯ СТАВА ПО-*** И С БЕДНИ ЗАЛЕЖИ? РУСНАЦИТЕ ДА НЕ СА ЛУДИ ДА ПРАВЯТ НАШАТА ГРЕШКА ДА СИ ДАДАТ ИМАНЕТО
276
3
 
2
 
! Отговори
1984 преди 1 година
западната олигархия иска да окупира и съсипе Русия и да изчерпи всичките и залежи от всякакви суровини... ако това стане Б ългария ще загуби значинието си за запада и няма да плащат нито центче за т РО ЛОВЕТЕ ОТ ДНЕСССАА ХАХАХАХА ТАКА ЧЕ БРАТЯ *** АКТИВНО РАБОТИТЕ ЗА ВАШАТА БЕЗРАБОТНОСТ. С ЦЕНЗУРАТА И ЛЪЖИТЕ СИ.
275
0
 
1
 
! Отговори
оби4ам преди 1 година
изнудва4и
274
0
 
1
 
! Отговори
ами преди 1 година
да я дьв4ат след като ми се бе6е залепила за подметката
273
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ, ЛЪЖЕТЕ СЕ. ОТ СЪСЕДИТЕ ЩЕ КУПУВАМЕ С А М О АЗЕРСКИ ГАЗ. И НЯМА ДА Е МНОГО ПО-СКЪПО. НО НЕКА РУСНАЦИТЕ И РУСОФИЛИТЕ Я ДЪВЧАТ ТАЯ ДЪВКА ЗА СВОЕ УСПОКОЕНИЕ.
272
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ъмм ... получаваме да. Срещу 30-50% по-висока цена. Щото сме по-светци и от папата. Те и Гърците са в ЕС ама националните им интереси са на първо място!
271
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОТ СЪСЕДИТЕ ЩЕ КУПУВАМЕ ПАК РУСКИ ГАЗ,НО НА 30% ПО-ВИСОКА ЦЕНА .ЕС ЩЕ ПОКРИЕ ЛИ РАЗЛИКАТА,ИЛИ ЩЕ ПЛАЩАМЕ ПАК БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ?МОРАЛНА ПОДКРЕПА НЕ ВЪРШИ РАБОТА.КИРО-УМНОТО МАЙ ЩЕ ГО ГОНИМ ИЗ СОФИЯ С КАМЪНИ
270
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скумрията да издигне паметник на Путин най малко 10 метъра, че я спаси от скандала с ъс самоволния договор с Пфайзер (г-н съпруга е там в борда) на сумата от 1,85 млрд еврони без знанието подчертавам БЕЗ знанието на ЕС! Това как му викат вече - семеен бизнес? Отгледала била сумати деца! Е-е със три бавачки сигурно не е много натоварващо!
269
3
 
20
 
! Отговори
ЛУ преди 1 година
Не се плаща в рубли, а в долари както е договорено, просто банката е руска, защото другите сметки в чуждите банки са запорирани. Руснаците си конвертират чрез тяхната банка в каквато валита искат. Пишете истоната
268
5
 
24
 
! Отговори
ЛУ преди 1 година
Полша вече плаща на руската банка, само България, най-бедната и жалка държава в EU се опитва да се гъбарка с мечката. Лошото е, че няма къде да имигрираме даже. Правителството да си ходи възможно най-бурзо иначе ще воюваме със Сърбия, Русия и Турция, то няма да е война де ше ни прегазят ей, ще ни върнат в каменната ера ***
267
2
 
18
 
! Отговори
гост преди 1 година
На каква цена ще получаваме от комшиите . Случайно да не е пак руски газ , който ще купуваме с 40 процента . ЗАЩО ДА КУПУВАМЕ СКЪП ГАЗ ВМЕСТО ДА СЕ ПРЕВЕДАТ ЧРЕЗ БАНКА РУБЛИ . ЦЕНАТА Е СЪЩАТА . НЯМА УВЕЛИЧАВАНЕ . РУСИЯ НЕ НИ ШАНТАЖИРА ЗА РУБЛИ , ЗАЩОТО ТЕ НЕ МОГАТ ДА ПОЛЗВАТ СМЕТКИТЕ СИ В ДОЛАРИ И ЕВРО ЗАРАДИ САНКЦИИТЕ . ЗАМРАЗЕНИТЕ РУСКИ СМЕТКИ НЕ МОГАТ ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ , ТОЕСТ ПРОДАВАШ ГАЗ , НО НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЛУЧИШ СТОКАТА .
266
6
 
4
 
! Отговори
295 преди 1 година
всички договори подписвани от бг за руски газ от наши политици до сега, са в пъти по скъпи за българия. ама кво ли не прави един политик за малко комисионна ;) . Има справки който е завършил 3ти клас, може да ги види, да види на кви цени кремъл продава на русия до сега, и колко на другаде . Но ситуацията сега пък ни спасява ТЕЦ-овете. Да не се окажи че всяко зло за добро все пак ;)
265
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
....мащабна среща на енергийните министри от целия блок, на която ще обсъдят ситуацията. А досега - седели и мислили,по едно време гледат - само седели.
264
5
 
30
 
! Отговори
ПАК РУСКИ ГАЗ... преди 1 година
Ще купуваме пак руски газ, само че през прекупвачи на цена 20-30% по висока. СМЕТКАТА СЕ ПЛАЩА ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.
263
2
 
14
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 1 година
Не знам дали някой си дава сметка , но ако имахме газова връзка с Гърция , Русия нямаше да спе техният гас.Просто няма смисъл.Все едно кока кола да не продава в Бг , ами Пепси ще продава дбвойно.Кой губи?Кока кола.Руснаците знаят че сме най зависими и без значение за тях /като малкко доставки / и ни спират първи.Никога няма да спрът на Грмания.Война с Украйна но газът си тече към западна Европа.Никой не разрушва газопровода!
262
7
 
7
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 1 година
От кои съседи? След като боко се погрижи да сме 99 % зависими от Русия?
261
14
 
3
 
! Отговори
Ме преди 1 година
Американски визи, като покажем че не сме васали на кремъл. До сега, само на путин ближем газа, сега вече взехме да се съвземаме.