Възраждането на "Москвич" – гордост за руснаците или популизъм?

От поточните линии на завода в Москва са слезли десетки модели
26 май 2022 09:39, Елка Василева
313
Възраждането на "Москвич" – гордост за руснаците или популизъм?
Снимка: архив, БГНЕС

За мнозина руснаци до края на 20 век да притежаваш "Москвич" - гордостта на съветското автомобилостроене, беше въпрос на чест, разказва Ройтерс.

За последно произвеждан преди двадесетина години, той е на път да се завърне на поточните линии заради напускането на Русия от страна на западните автомобилостроители.

Още по темата
Когато "Рено" (Renault) обяви, че се изтегля от Русия, кметът на Москва Сергей Собянин потри ръце. Той още тогава заяви, че ще национализира завода в столицата, който едно време произвеждаше именно "Москвич", за да възроди "легендарната" марка.

Въпреки по думите на Собянин "дългата и славна история" на "Москвич"-а, руснаците са разделени по въпроса за възраждането на една марка, която според мнозина принадлежи само на миналото.

"Чух, че "Москвич" ще бъде върнат към живот и съм много щастлив от това", казва Александър Бондаренко, демонстрирайки тениска с изображение на колата. "Ако пуснат на пазара модерна версия на модела 2140, ще си я купя веднага".

Други обаче са по-скептични и виждат очевидни политически мотиви зад действията на кмета.

"Възраждането на "Москвич" е популистко решение", казва жителят на Москва Сергей, отказвайки да сподели фамилията си. "Не е ясно какво ще произтече от това".

След масовото напускане на западните компании президентът Владимир Путин обяви, че руснаците трябва да се гордеят с промишленото наследство на страната си. Той допълни, че местната производствена база трябва да бъде разширена.

За мнозина обаче обичаният от мнозина в Русия "Москвич" трябва да си остане в миналото.

"Москвич" не трябва да бъде докосван, той умря, той беше убит", казва Станислав Цибулский, припомняйки решението за закриването на завода преди две десетилетия. По думите му работниците в продължение на години не са получили дължимите им заплати, а хиляди са загубили работата си.

"Заводът беше просто затворен, дори нямаше музей, а сега планират да възродят "Москвич". За мен това е светотатство", казва той.

От поточните линии на завода в Москва, който започва да работи през 1946 г. и беше закрит през 2001 г., десет години след разпада на Съветския съюз, са слезли десетки модели на "Москвич".

По време на най-големия разцвет на производството през 70-те години, хората редовно трябваше да чакат с години, за да се сдобият с жадуваната кола. А един от най-популярните модели - "Москвич 412", през 1975 г. струваше около 5000 рубли при средна месечна заплата от 150 рубли.

За Сергей Ушаков, който е носталгично настроен собственик на "Москвич", възраждането на модела е добра новина, но въпреки това страната трябва да се фокусира върху производството на модерни автомобили.

"Това е рядка кола и аз я поддържам в работещо състояние", казва той и с гордост показва модел 400. "Но няма нужда да произвеждаме едни и същи автомобили".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво беше Москвича: крадено ноу хау, финансирано с пари отдругаде (не самофинансиращо се) с потресаващо ниско качество. Каросерията му ръждясваше като за световно, двигателя гореше като малък камион, нямаше никакви системи за безопасност, нито пък някой някога беше мислил всъщност за УДОБСТВО на шофиране и пътуване. А тук някои се опитват да ни убеждават как Москвич бил пример за "великата" руска индустрия. Жалка картинка.
166
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Окомплектован с манивела
165
8
 
5
 
! Отговори
Чудя се на Троловете преди 2 години
Производство на автомобил е елементарно много по-сложни неща произвеждат руснаците самолети, изтребители, кораби, танкове, космически ракети - та няма да останат без автомобили. Много други държави също произвеждат автомобили Турция, Индия, Китай смешно е да се разчита само на западняшки марки като единствените възможни возила лъскави и напудрени с реклама само.
164
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чертежи на колата на Флинстоун се продават евтино в нета. Напълно във възможностите на Русия при сегашната ситуация в технологично отношение. Утре? Зависи дали ще има още комунонеадерталци
163
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МОЛЯ РУБЛЯЦИТЕ ДА ПОДКРЕПЯТ РУСИЯ И ТУТАКСИ ОЩЕ СЕГА ДА ПОРЪЧАТ ПЪРВИТЕ БРОЙКИ ОТ МОСКВИЧА, НАЛИ СТЕ ГОЛЕМИ НАТЕГАЧИ!
162
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каситофон ще има ли Москвича?
161
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не е сложно С приказки не става, трябват доказатества, че могат да прозивеждат собствени коли със собствено ноу-хау, а такива досега НЯМА.
160
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не е сложно То и качествени бръснарски ножчета не е трудно да се произвеждат, ама...
159
1
 
14
 
! Отговори
Бог Посейдон преди 2 години
Ще повервам във "Възраждането", кога Костя Копейкин си купи МоскVич и почне да ходи с него на работа!
158
7
 
3
 
! Отговори
Не е сложно преди 2 години
Никак не е сложно да се произвеждат коли собствено производство. Произвеждат военна техника самолети, спътници, космически ракети имат технологии и ноу хоу. Едни обикновени превозни средства коли няма да са им никакъв проблем на руснаците.
157
3
 
9
 
! Отговори
До Радослав преди 2 години
До Радослав Касетофона ще е екстра.Ще се предлага и кученце с клатеща се глава срщу доплащане.
156
4
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 190: а от къде части бе путинчо? За Расия е забранен износа на всичко което е по висша технология от дялан камък, от къде ще вземат модули, платки, части, да не говорим за знание как да го сглобяват? То да не е допотопна технология, че да я копират както правиха през соца? Да копираш Фиат или Форд от 50-те е едно, да копираш кола от 21 съвсем друго! А всеки продукт на соца е копие на Нацистка или Западна технология, затова стигнаха до ниво развитие 50-те и там затънаха!
155
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 189 "Дрън дрън ерина. Говорим за продукт като "Москвич" който оплювате." Какъв "продукт" е Москвич? Москвич ФАЛИРА преди много години, и неслучайно. Всеки може да "произвежда" ако държавата взима от общата каца с парички пълнени без никакво ноу хау и усилия и "създава" "продукти" като Москвич. Докато общата каца се пълни, за да се покриват загубите, ще "прозивеждат" "продукта" Москвич, но ме съмнява. По-скоро ще платят на някои китайци да им произвеждат и само ще лепят емблемата.
154
4
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 180: Масквич без колани, тракшън контрол, АБС, с касетофон вместо блутут контролер на музиката не е ли технология отпреди 50 г? Защото новия Масквич ще е без нови технологии поради липсата на внос заради ембарготата, най високата технология в него ще е чистачки или ако имаш късмет касетофон от соц времето. Даже мужиците си признаха, че ще е така поради липсата на доставки и части за технология от средата на 20-век насам. Ще си е точно копие на оригинала!
153
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 184 Ще ти кажа две: Пейхоук и Уолтопия.
152
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 30г. мине не мине излиза статия за новата Лада и все още я няма,та така ще и с Масквича.
151
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 30г. мине не мине излиза статия за новата Лада и все още я няма,та така ще и с Масквича.
150
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 163 В България се произвеждат доста компоненти за автомобили,влючително и софтуер.Трябва повечко да се чете.
149
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 171 "Е кажи какво произвеждаме и го предлагаме на световния пазар. Стига дрънка глупости за "русофили". Кратко и ясно точка по точка." Какво ли не, като се започне от компоненти за автомобили (но истински, не каруци), мине се през бяла и черна техника, мине се през велосипеди, мине се през различни електрически компоненти, мине се през дрехи, мине се през софтуер за световни гиганти, мине се през батерии, мине се през храни и вино, и какво ли още не. Списъка е ДЪЛЪГ.
148
3
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До 168: кажи други места които си мечтаят като вас за соца и ще спра, ама даже братския ви Китай се ориентира към прогреса и високите технологии, само Расия и Ислямска държава се държите за пещернячеството и си мечтаете за спокойните години когато сте бягали сред стада от Мамути! Хайде драги соц мужик, дай пример за нормална държава в която хората да връщат технологии от времето на дядовците си и да го приемат за гордост? Ето другарите ти даже изтупаха от нафталина Т62 за да се спасят от резила!