Путин: Всички цели на специалната операция ще бъдат постигнати

ЕС може да загуби над $400 млрд. заради санкциите, твърди той
Обновена: 17 юни 2022 17:35 | 17 юни 2022 17:00, Нели Христова
381
Путин: Всички цели на специалната операция ще бъдат постигнати
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин обяви края на "ерата на еднополюсния свят" в реч, която критикува западните страни на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Още по темата

"Когато спечелиха Студената война, САЩ се обявиха за Божии представители на земята, хора, които нямат отговорности - само интереси. Те обявиха тези интереси за свещени. Сега това е еднопосочно движение, което прави света нестабилен", заяви Путин пред публиката.

Речта му беше забавена с повече от 90 минути заради "мащабна" кибератака. Тя се разглежда като възможност светът да получи някаква представа за мисленето на руския лидер четири месеца след войната му срещу Украйна.

Руският президент каза, че САЩ се преструват, че не забелязват, че има други силни центрове на сила в света.

Той добавя, че западните нации все още мислят с термините от миналия век - третирайки другите държави като колонии.

Путин атакува санкциите, наложени от Запада след началото на руската инвазия, казвайки, че са "луди и безсмислени".

Според него западните страни не са успели да разбият Москва.

"Икономическият блицкриг срещу Русия нямаше шанс да успее от самото начало", заяви той. По думите му санкциите са по-вредни за тези, които ги налагат.

Той каза, че Европейският съюз може да загуби повече от 400 милиарда долара заради санкциите срещу Русия и добави, че ЕС е загубил своя "политически суверенитет" в отговора си на войната в Украйна.

Путин отбеляза, че инфлацията в страните от ЕС се увеличава и добавя, че неравенството само ще се увеличава в резултат на санкциите. Руският лидер твърди, че истинските интереси на хората в Европа са оставени настрана.

Позовавайки се на опасенията от глобална продоволствена криза, предизвикана от войната в Украйна, той твърди, че Русия е в състояние значително да увеличи износа си на зърно и торове.

"Износът на зърно може да нарасне до около 50 милиона тона", каза той.

Украйна е един от най-големите производители на зърно в света заедно с Русия, но не успя да изпрати доставки в чужбина поради блокада на пристанищата си. Но Путин продължава да отрича, че Москва пречи на Украйна да изпраща продукцията си в чужбина – или че тя е виновна за покачването на цените на световния пазар на зърно.

"Русия ще изпрати износ на храни в Африка и Близкия изток", добави той.

Президентът говори и за войната в Украйна. Путин заяви, че решението на Русия да започне така наречената "специална военна операция" е било трудно - но "ни беше наложено".

Путин казва, че е операцията е имала за цел да защити "нашите хора" в Донбас, в Източна Украйна, като повтори неоснователното си обвинение, че те са "подложени на геноцид".

Той добави, че "Западът продължава да изпомпва Украйна с оръжие", заявявайки, че "всички цели на специалната операция ще бъдат постигнати без никакво съмнение".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
304
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уточнение малко шаранче.
303
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Упс.То се вижда кой се е хванал като шаран на въдицата на пропагандата.
302
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен, "волга" каквото и да значи това може да е в Китай, а пък те да не знаят дори. На тях не им пука. А ти вземи поне си оправи правописа.
301
2
 
1
 
! Отговори
987 преди 1 година
До Анонимен333."Демитаризиране идва от де мита. Как не разбираш. Няма да има мита, понеже няма да има граници. Разбра ли сега." Поне да знаехте значението на опорките които Ви спускат, а то - тотална неграмотност. Силно се надявам да нямате завършен 4ти клас, защото противното значи, че образователната ни система съвсем се е разпаднала. Поста Ви ясно показва нивото на хората, които се ловят на кремълската пропаганда.
300
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Кви са целите" си ги описал. Но "кви са целите" никой не го интересува. А какви са целите това е друг въпрос, който явно не ти е ясен, но ще ти се изясни. Времето е наше.
299
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демитаризиране идва от де мита. Как не разбираш. Няма да има мита, понеже няма да има граници. Разбра ли сега.
298
3
 
2
 
! Отговори
987 преди 1 година
Много е лесно така. Никой не знае кви са целите, но ще бъдат изпълнени. Демек квото и да стане целите са изпълнени. Цел едно беше за 3 дни да превземат Киев и свалят Зеленски. Цел 2 - Одеса даже не са близо, а след като Крайцера Масква леко потъна десант в Одеса няма и да има. Като превземат Донбас, който между другото сам по себе си не им трябва, ще трябва да настанят там поне 50к окупационен корпус и да свикнат с партизанса война. А и както го сринаха ще трябва да го оправят и да хранят местни
297
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е това демитаризиране не можах да разбера но все тая. Може да е нещо като демитарстване.
296
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До регистрирания. Блатни места има точно в Украйна Относно "империята на злото" че е империя империя е. Но не на злото а на злато и диаманти. Още си новобранец и използваш клишета. Но не ти се получава. Опитай пак
295
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До регистрирания. Тия земи не са чужди а руски първо и второ желаното не трябва да се приема за възможно. Доста наивно е.
294
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Козяк са пуснали два три пъти повече *** но как точно това ще повлияе на хода на войната не ми е ясно. Освен че новобран ците хабер си нямат нито от история нито от география че не знам каква е ползата от файдата но все тая. Пари хвърлени на вятъра. Кучетата си лаят кервана си върви. Това е истината.
293
2
 
1
 
! Отговори
Dunavec преди 1 година
Най-важните задачи пред спецоперацията е Русия да подпиша капитулация и да освободи незаконно завзетите чужди земи. Следващите задачи е детрониране на ***, разпадане на Руската федерация и тотално демитаризиране на Империята на злото. Също така да бъдат заплатени всички щети на всички държави разрушени от Блатная. Чак тогава може да бъде обсъдено и помислено върху идеята това, което е останало от Русия да бъде прието отново в Европа. Дотогава в блатата и тайгата
292
1
 
1
 
! Отговори
Румен преди 1 година
При война агресора , задължително трябва да краде и да покрива. Отвличане в заточение на хора, деца, болни, злато, стратегически суровини, техника, от къде какво падне. И така се забогатява.
291
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пичове, Путин е мъртъв и погребан от 8 години. От 2014г няма дори снимки с него. А на срещите ходи двойник с друг ръст и лице. Макрон го сложиха да седи на 20 метра от него, за да не разбере.
290
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин нали беше на смъртно легло?Какви речи изнася?
289
4
 
4
 
! Отговори
Смехурко преди 1 година
Четейки коментарите се разсмивам колко сме разбирачи на световната политикаРусия никой не смее да и каже и копче, играят на сигурно Преди години САЩ се биеха в прокси война във Виетнам с целия социалистически свят и загубиха. Сега Русия и САЩ отново вдигат шум в една прокси война. И губещият е Украйна. Цената на енергията хвърчи нагоре и западните санкции просто финансират ежедневно една война.Всъщност война ли е, или специална операция? Гледам че дори американците отказват оръжия!
288
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото по-скоро пукне гнусния гном - толкова по-добре
287
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност нищо подобно не каза но на българската аудитория пай и подхвърля изрезки. С Казахстан обяви, че няма да признае ЛНР и ДНР. А *** е ок с Украйна в ЕС. ИЗОБЩО - ПРОВАЛ НА спецоперацията.
286
2
 
11
 
! Отговори
Неуморния преди 1 година
"САЩ се държат с другите държави като с колонии! "В Русия има 28 републики от мюсюлмански до чисто еврейски колонии?Беларус и Казахстан викат руска армия да пребиват протестите им!Американските колонии Япония, Кувейт, Германия, Италия Англия не съм чул така да правят :)
285
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото Путин каже значи е обратното - не са нападали Украйна, санкциите не работят и тн. Опитва се да успокои народа иначе ще си ходи.