Почина Михаил Горбачов, бащата на съветската перестройка, последният ръководител на СССР

Той си отиде на 91-годишна възраст
Обновена: 31 авг 2022 07:01 | 31 авг 2022 06:01, Елка Василева
175

Снимка: БГНЕС

Михаил Горбачов, който сложи край на Студената война, но не успя да предотврати разпадането на Съветския съюз, почина вчера на 91-годишна възраст, предаде Ройтерс, цитирайки руски медии.

"Тази вечер след тежко и продължително боледуване почина Михаил Сергеевич Горбачов", съобщиха късно снощи от Централната клинична болница в Москва. Той ще бъде погребан на Новодевичиевото гробище в Москва, в родовия парцел, до съпругата си Раиса Горбачова, предаде ТАСС, цитирайки източник, запознат с желанието на близките на Горбачов.

Последният съветски президент сключи договори за намаляване на въоръженията със Съединените щати и установи партньорски отношения със западните сили за премахване на Желязната завеса, която разделяше Европа от Втората световна война, и доведе до обединението на Германия, отбелязва Ройтерс.

Когато през 1989 г. продемократичните протести обхванаха цяла комунистическа Източна Европа, той се въздържа от използване на сила за разлика от предишни лидери на Кремъл, които изпратиха танкове за потушаване на въстанията в Унгария през 1956 г. и в Чехословакия през 1968.

Протестите обаче подхраниха стремежа към автономия в 15-те републики на Съветския съюз, който хаотично се разпадна през следващите две години.

Горбачов напразно се бори да предотврати този разпад, отбелязва Ройтерс. Когато през 1985 г. едва 54-годишен (много млад по тогавашните съветски стандарти), той стана генерален секретар на ЦК на Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС), Горбачов си постави за цел да вдъхне нов живот в комунистическата система чрез въвеждане на ограничени политически и икономически свободи, но реформите излязоха извън контрол.

Политиката му на "гласност" - свобода на словото, позволи на немислими дотогава критики към партията и държавата, но също така окуражи националистите, които започнаха да настояват за независимост в балтийските републики Латвия, Литва, Естония и другаде.

Много руснаци никога не простиха на Горбачов за сътресенията, които реформите му отключиха, смятайки, че последвалият рязък спад на жизненото им равнище е твърде висока цена за демокрацията, отбелязва Ройтерс.

След като на 30 юни посети Горбачов в болницата, либералният руски икономист Руслан Гринберг заяви пред медията на въоръжените сили "Звезда": "Той ни даде свобода, но ние не знаем какво да правим с нея."
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Де Бъ copосоидите...Що ли не си остана там...в онова време ,ами тровиш сега въздуха.....
111
17
 
14
 
! Отговори
Жоро Сороса преди 1 година
А неофашизоида Путин иска да го балсамират приживе.
110
13
 
48
 
! Отговори
Де Бъ copосоидите преди 1 година
Заради този продажен **** сме на това положение. Соцблока държеше ресурсите, за които сега се водят конфликтите. Неговите кукловоди, същите като НПО-та, създали приключихме промянята и *** *** на ристьо му дадоха да рекламира бельо и пици. А соцблока бе по-напред в отношение към гражданите си. Бяхме на 26 място в света по икономика, изхранвахме 30 милиона души в СИВ, а сега внасяме отровна храна.
109
33
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава може да са го съдели окупаторксото население .. но днес руснаците са в пъти по богати именно заради този човек. Не че станаха хора... но поне не са онея пияни гайки от комунизма с 2лв в джоба. Жалко че джуджето потопи русия за пореден път..
108
8
 
16
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Горбачов се опита да "преустрои " социализма,но изпусна "духа от бутилката"и вече нищо не можеше да се върне назад.Историята и бъдещите поколения ще кажат доколко е бил прав и доколко не е бил.Сигурна съм,че е имал добри намерения,но не всичко е могъл да предвиди!
107
14
 
27
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Яд ме е, че си отиде без да бъде изправен на съд! В Русия срещу него има заведени над 110 дела, предимно от комунистите на Зюганов.
106
32
 
15
 
! Отговори
Ден на траур преди 1 година
Всички хора по света скърбят за най-великия сред най-великите! Русофилите не скърбят, но само им прочетете коментарите за да разберете, че у тях не е останало нищо човешко! Почивай в мир, легендо!
105
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НИЩО
104
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БОГ му е Съдия на тоя.
103
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще гори в Ада тоя.
102
7
 
37
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
Много ми е смешно като наричат тая белязана м.рша (вече е) ,че бил демократ,хахаха. На 91 дърт ***,цял живот са му промивали мозъка с тая идеология.Все едно боко, герберастите и тия в парламента да са демократи, хахаха. Пълно е с б.лъци, които въобще не познават историята и плямпат т.потии. Човека се продаде за имоти в фащ, доживотна кредитна карта без лимит (вече му изтече), дано осъзнаят повече хора че са смъртни да вземат да се хванат в ръце. Един б.*** по-малко.
101
15
 
9
 
! Отговори
Рейгън преди 1 година
Съболезнования! Но след перестройката Русия пак не тръгна в добра посока...
100
10
 
35
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
ЗА УМРЕЛИТЕ ИЛИ ХУБАВО ИЛИ НИЩО НО ЗА ТОЗИ ЗА КОГОТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАРЕЧЕ ЧОВЕК НЕ СЪЖАЛЯВАЙТЕ ТОЙ СИ ИЗПЪЛНИ ДЪЛГА ЗА СМЕТКА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО НЕ ЗНАМ КАК ТОЛКОВА ГОДИНИ Е ЗАСПИВАЛ СПОКОЙНО ВСИЧКИ НИЕ ПЛАЩАМЕ И ЩЕ ПЛАЩАМЕ ОЩЕ МНОГО
99
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ура, ура , ура !
98
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците винаги са си били просяци.
97
32
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След време всички ще се радваме и на такава добра новина за Путин
96
27
 
18
 
! Отговори
Бог да го прости! преди 1 година
Михаил Горбачов ще бъде единственият кремълски политик, който ще бъде приет в Царството небесно. Всички останали болшевики ще отидат в Пустотата при убийците Ленин и Сталин. Светът ще запомни Горбачов като велик реформатор и хуманист.
95
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До95/100 "Явно си много малък или се правиш на улав,след ерата на Горбачов руснаците се бяха превърнали в просяци и точно по времето на Путин тв започнаха да се съвземат икономически!" Русия започна да се възражда икономически много преди Путин, а по времето на Путин икономическото развитие се дъжеше на мощното вкарване на технологии и бизнеси от. .... Запад. Неслучайно, когато направи простотията през 2014та, и Запада започна да се отдръпва, Русия започна да се срива икономически.
94
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 100 Явно си много малък или се правиш на улав,...А нас това българите какво ни интересува как са живеели руснаците преди и след Горбачов та трябва да ни е яд,че ни освободи от тях.
93
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОЧИНА ДЕМОКРАЦИЯТА В РУСИЯ И ТО СИМВОЛИЧНО ТОЧНО В ХОДА НА ТАЗИ ВОЙНА И НОВАТА ЖЕЛЯЗНА ЗАВЕСА