МВФ ще финансира Украйна с 1,3 милиарда долара

Сумата е за подръжка на икономиката на страната в условия на война
Обновена: 8 окт 2022 09:08 | 8 окт 2022 09:05, Петя Славова
56
МВФ ще финансира Украйна с 1,3 милиарда долара
Снимка: БГНЕС

Управителният съвет на Международния валутен фонд удовлетвори искането на Украйна да ѝ бъде предоставено ново спешно финансиране в размер на 1,3 милиарда долара, за да може да поддържа икономиката си в условията на войната с Русия, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Още по темата

Средствата ще дойдат по нова програма за извънредни заеми за справяне с продоволствени кризи, породени от войната в Украйна, която беше одобрена от МВФ миналия месец.

Директорът на фонда Кристалина Георгиева приветства решението в Twitter, а в разпространено по-късно официално изявление тя посочи, че правителствата на държавите членки на МВФ, които помагат на Украйна финансово, са обещали да направят така, че Киев да може да обслужва дълговете си към фонда.

Последното е важно, за да може да се изпълни изискването на МВФ всеки получател на заеми от него да може да докаже, че е способен да погасява дълга си. В условията на война и покрай цялата обстановка около Украйна получаването от нея на подобно одобрение от МВФ без гаранции, за да ѝ бъдат отпуснати нови заеми, би било немислимо.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и екипът му полагат усилия за продължаване на споразумението за износ на зърно от украинските черноморски пристанища, което изтича в края на другия месец, съобщи говорителят на Обединените нации Стефан Дюжарик.

"Те работят и по отстраняването на последните пречки пред облекчаването на износа на зърно и торове от Русия", посочи Дюжарик. Той добави, че до седмица Москва ще посетят ръководителят на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Мартин Грифитс и високопоставеният представител на Обединените нации за търговията Ребека Гринспан, за да обсъдят въпроса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вдигат лихвите нас доят с инфлация
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски ще освободи освен заграбените земи, и част от западна Русия която ще насади със слънчеви слънчогледови ниви които на фона на синьото небе ще символизират знамето на Велика Украйна!
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В последния пакет военни помощи от САЩ имаше и пари за заплати на украинската армия!Ако САЩ директно праща заплатите на украинските военни, това не ги ли превръща всички в американски наемници??Може ли изобщо да сегавори за украинска армия?
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте атомни бомби на Зеленски . През февруари . Че дотогава ще ни е омръзнал тоя тип живот.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По- добре щебъде ако МВФ преведе парите направо в Колумбия, че да не миават през разни дилъри посредници. Ще стигнат за по- дълго време.
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дa бе, финaнcиpa Уkpaйнa gpyr nът... Дрън-дрън... 3aщo нanpaвo нe kaжeтe, чe aмepиkaнцитe финaнcиpaт вoйнaтa cи cpeщy Pycия в Eвpona?
26
0
 
9
 
! Отговори
Hshz преди 1 година
За 2023 бюджета на Украйна е с 35 % дефицит, отделно колко ще им спадне бвп .. тоя милярд и за януари няма да стигне
25
2
 
4
 
! Отговори
Буров преди 1 година
Както и да го именувате, е чиста форма на парични постъпления. С тези нови партайгеносета кьорави пари няма да видите от ЕС. За България хортувам.
24
2
 
2
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
окрайна!
23
0
 
5
 
! Отговори
Вестник демокрация преди 1 година
Спонсориране значи.
22
2
 
3
 
! Отговори
Ще финансирали били преди 1 година
Чакайте малко. Това е инвестиране а не финансиране. Безплатни кюфтета никой не дава.
21
2
 
6
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Така е, модела на нео колониализиране на ЕС/ Нато е чрез заеми, военни бази, подкупи, енергийна,военна и икономическа зависимост..а не директно завоюване като Русия! Вървеше добре бизнеса..досега!
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ще пращат български войници в Украйна . Да почват да мобилизират че скоро няма да останат живи българи. От данните на преброяването излиза че и мъртъвци , бебета и непълнолетни са ходили да гласуват.
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 8... Това е идеята.. После нато и краварите ще я напълнят с военни бази, а останалите окри ще ги обслужват и хранят безплатно.. ..
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема да им стигнат..месечен дефицит е 5 милиарда..
17
2
 
9
 
! Отговори
аноним преди 1 година
а другите народи, Пямогнахте ли и на Пакистан например, За икономиката,глупости,за оше оръжия давате парите
16
4
 
6
 
! Отговори
Заветът преди 1 година
Трябва да се финансира войната в Украйна . До нейният ядрен завършек. Нека всички да се обединим за нашата едновременна гибел. Да освободим земята и да се редуцираме до 800 млн. Обслужващ "боговете " персонал .
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова милиарди потънаха в окрайна, а никакъв ефект.. Редно е да проверят авоарите на окраинските олигарси..
14
11
 
1
 
! Отговори
Земевладелец преди 1 година
Никой няма да ти вземе земята, колега или колежка! Ще те спасят от червената чума, която болните глави от Кремъл искат да ти отнемат.
13
2
 
4
 
! Отговори
Антисоросоид преди 1 година
Към 10 на интернационалните евреи банкери борсови спекуланти не им пука при нацисти ли при комунисти ли отиват парите им важното е техните пъклени планове интереси да се изпълняват, а това са да унищожат християнството, да има разделение, морално разложение, да се намалява населението, да има вечни конфликти, войни ....