Путин нареди да се уредят въпросите с износа на петрол

Президентът възложи няколко задачи на правителството
12 яну 2023 16:08, Нели Христова
70
Путин нареди да се уредят въпросите с износа на петрол
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин нареди на правителството да уреди въпросите, свързани с договореното от западните държави ограничаване на цените на руския износ на петрол, така че да не предизвиква проблеми в бюджета.

По време видеоконференция в Москва Путин заяви, че допълнителните приходи на руския бюджет през 2022 г., които не са свързани с продажбите на енергийни ресурси, възлизат на 200 млрд. рубли (около 2,9 млрд. долара).

Въпреки това, тъй като енергийният сектор е ключов за руската икономика, държавният глава попита вицепремиера Александър Новак дали местните петролни и газови компании се справят с проблема, "създаден с помощта на политически механизми и инструменти".

Новак отговори, че най-големите рискове са отстъпката от цената на руския нефт, ембаргото върху петролните продукти и таванът на цените, като обеща да "реагира" и да "предприеме необходимите мерки" за изграждане на нови логистични и транспортни маршрути до нови пазари.

"Надявам се, че тази ситуация ще бъде временна. С течение на времето отстъпката трябва да намалее, както наблюдавахме през 2022 г., когато през март-април отстъпката се увеличи значително, а след това започна постепенно да намалява и спадна наполовина", каза Новак, като отбеляза, че отстъпката се е увеличила, защото цената на товарните кораби за транспортиране на руския нефт е скочила след въвеждането на тавана на цените.

Той допълни, че компаниите вече са подписали договори за доставка на петрол през февруари и че стриктно спазват принципа за отказ от сътрудничество по споразуменията, намеквайки за тавана на цените.

Путин възложи няколко задачи на правителството, сред които разширяване на външноикономическите отношения и изграждане на нови логистични коридори, повишаване на технологичните възможности на руската икономика и укрепване на финансовия суверенитет.

Той подчерта, че развитието на страната трябва да бъде осигурено въпреки външния натиск и заплахи.

"Подчертавам -- ние гарантираме сигурността и интересите на страната. Ще увеличим отбранителните си способности. Разбира се, ще решим всички проблеми, свързани с осигуряването на въоръжените сили, на частите, участващи в специалната военна операция", каза той.

Путин отбеляза, че негативните прогнози за Русия не са се сбъднали, и похвали усилията на министър-председателя Михаил Мишустин и правителството за справяне с предизвикателствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
НАРЕЖДА ПУТИН- СТАВА преди 1 година
НАРЕЖДА *** И ... СТАВА. НАШИЯ ХИТРУВА И СТАВА/НЕСТАВА, НО Е ПРАВ ВИНАГИ. ПРИ ГЪРЦИТЕ ВИНАГИ СТАВА. АМЕРИКАНЦИТЕ НЕЗАВИСИМО ДАЛИ ИМ СТАВА ИЛИ НЕ - СА ВИНАГИ БОГАТИ. КИТАЙЦИТЕ СИ НАРЕЖДА ... И СЕ ПОСПИРА МАЛКО СЛЕД СТАРТА, ТА ДА СТАНЕ. ТАМ В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ СТАВА.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОТ БУНКЕРА БИЛ НАРЕДИЛ... И ВЕДНАГА ЩЕ СТАНЕ ? КОЛКОТО ПРЕВЗЕХА КИЕВ ЗА ТРИ ДНИ ?
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уж майтапчия, пък защо гледа тъжно?
50
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще забогатеят пак някои прекупвачи. Но Русия няма да фалира, нито пък ще има преврат. Само държавиците от ЕС ще обеднеят допълнително и офсете ще ходят пеш, за да се сгреят от седенето на 16 градуса. Въобще, един здравословен и прекрасен живот ни чака. Малко като на африканците, но без бананите и топлото.
49
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия пак ли ще фалира? Каква потресаваща новина! А Путин убиха ли го вече днес или още не са?
48
3
 
10
 
! Отговори
То ако .. преди 1 година
...Всичко ставаше със Заповеди..щешеда е най-лесно...
47
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тоя нула ковид, Китай яко го набиха на Русия, намалиха яко потреблението, а излишъка го продадоха в Европа със сериозна печалба. В момента половината свят клатат Русия.
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заглавие тип Бойко Борисов или Тодор Живков, бащицата дето казва и оправя всичко и нискоинтелигентния срича със страхопочитание.
45
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пютин просто признава че работата хич не е добре и даже съвсем отива на зле. Това вече е ясно за всеки. Няма как да оцелее окупатора при такива утежняващи се условия!
44
1
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До Болшевик Много силна домашнярка пиеш.Разреди я малко,че не ти се отразява добре.
43
3
 
19
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Руският петрол се продава за 38$/барел.Руският бюджет разчита на 70$/барел.СССР се сгромоляса след като цената на петрола се срина.Същото се случва и с Русия.Фалитът наближава.Колелото на историята се върти.Путин ще разбере,че едно е да наредиш нещо да се случи,а съвсем друго да се случи.
42
3
 
20
 
! Отговори
Ха, ха, преди 1 година
...Та ....санкциите не давали резултат ...А...??!!!
41
3
 
10
 
! Отговори
ей мяса преди 1 година
Боко - нарежда и всичко се подрежда
40
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"обеща да "реагира" и да "предприеме необходимите мерки" за изграждане на нови логистични и транспортни маршрути до нови пазари." разбирай ще ходят да се дпуят на разни тарамбуки да им купуват евтиния петрол, само щото е ефтин. И ще обещават да става още по-евтин.
39
1
 
1
 
! Отговори
Хомяков преди 1 година
Ето тук прясна видео сводка как зековете превземат соледар. https://youtube/watch?v=CvHtRqI9GU0
38
5
 
18
 
! Отговори
.!. преди 1 година
може да се каже, че Индия и Китай в момента го начукват на путин! Барела там се купува за под 35 долара на барел! Отделно, че ако се реши може да падне и още! Така, че путин пак е по на кяр да продава на европа! Инак рашисите загазиха! губят войната а ги озакват и още санкции! Отделно, че путинофилията тука и отпадна опорката, че в европа стояли на 15 градуса температура по домовете!
37
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе нашите медии по-загижени за Русия отколкото за нас. Оп,забравих,Ное живеем в клуба на богатите ;)
36
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неща не разбрах - украинците удържат героично Соледар, а същевременно го атакуват смазващо с дронове и ще го освободят до 2 дни. От кого ще го освободят, от себе си ли?
35
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 30$ на барел, няма да може да се подсигури отселяването на Руската държава.
34
8
 
12
 
! Отговори
Бутусов преди 1 година
В соледар в момента тече лов на вагнеровци и зекове. Украинците ги дълбашат основно с дронове. До 2 дни градът ще бъде прочистен от тях.