Война, санкции, а бизнесът на ЕС с Русия си върви

Има интензивно лобиране, нежелание ЕС да поеме по-сериозен икономически удар
30 мар 2023 08:55, Елка Василева
105
Война, санкции, а бизнесът на ЕС с Русия си върви
Снимка: архив, БГНЕС

С десет последователни кръга санкции, наложени на Русия за година след инвазията й в Украйна, ЕС е в най-тежката наказателна кампания срещу чужда държава от създаването си. Брюксел твърди, че санкциите имат за цел за намалят приходите на Москва и достъпа й до ключови технологии.

Според Европейския парламент обаче въздействието на санкциите "не е достатъчно тежко, за да ограничи възможностите на Русия да води война в Украйна".

Всъщност търговията между 27-те страни членки на ЕС и Русия продължава в резултат на интензивно лобиране, нежеланието на ЕС да поеме по-сериозен икономически удар и опасения от въздействието върху глобалните вериги на доставки.

И вместо да налага нови санкции, ЕС сега възнамерява да се съсредоточи върху спазването на вече обявените от страна на "слаби звена" като ОАЕ, Турция, Армения, Грузия, Казахстан и Киргизстан.

Ройтерс обобщава секторите, в които търговията между ЕС и Русия повече или по-малко продължава.

Търговски потоци

През 2021 г. Русия беше петият най-голям търговски партньор на ЕС, като стокооборотът достигаше 258 милиарда евро, по данни на Европейската комисия. ЕС внасяше основно горива, дърво, желязо, стомана и торове.

От началото на инвазията в Украйна през февруари 2022 г. стойността на руския внос в ЕС падна наполовина до около 10 милиарда евро през декември.

Общо от март 2022 г. до края на януари 2023 г. ЕС е внесъл от Русия стоки за 171 милиарда евро, сочат данни на Евростат.

Това е доста над 60-те милиарда, които ЕС твърди, че е отпуснал на Украйна през годината. В сумата обаче не се включва цената на модерните танкове, които вече започват да пристигат в атакуваната страна.

Природен газ

През миналата година ЕС наложи санкции на въглищата и петрола, пренасян по море, от Русия. Природният газ не е обект на санкции, но Москва сама спря по-голямата част от доставките по тръбопроводи. През 2022 г. ЕС е получил около 40 на сто по-малко руски газ от предходните години.

Картината е различна при втечнения природен газ. От началото на войната доставките на такъв газ от Русия до ЕС са се увеличили до 22 милиарда куб. м през 2022 г. спрямо 16 милиарда кум. м през 2021 г.

Обемите все пак са значително по-малки от доставките по газопроводи, достигнали 155 милиарда куб. м годишно преди войната. Но ръстът им принуди някои страни членки да потърсят правни основания за ограничаването им.

Ядрени мощности

ЕС не е наложил ограничения и върху атомната индустрия на Русия, а Унгария, където "Росатом" предстои да разшири атомната централа "Пакш", и България открито се противопоставят на подобни санкции.

Вносът на продукти на руската ядрена индустрия в ЕС през 2022 г. възлизат на 750 милиона евро, сочат данните на Евростат. Според Евроатом, Русия е доставила около една пета от урана, използван в ЕС през 2021 г.

Френското министерство на енергетиката обаче оспори наскоро оповестен доклад на "Грийнпийс", според който Париж рязко е увеличил вноса на обогатен уран от Русия след началото на войната. Франция все пак призна, че спирането на съществуващите договори с Москва би било по-скъпо от прекратяването им.

Диаманти

През миналата година ЕС е закупил от Русия диаманти на стойност около 1,4 милиарда евро, като нито вносът на скъпоценни камъни е забранен, нито държавната компания "Алроса" е поставена под санкционен режим.

Белгия, където се намира най-големият пазар за диаманти в света - Антверпен, открито лобира, че ЕС не е нужно самостоятелно да подема санкции срещу руските диаманти.

В момента ЕС, САЩ и страните от Г-7 разработват система за проследяване на диамантите, за да наложат контрол на руската търговия с тях. Според Световния център за търговия с диаманти в Антверпен тя трябва да включва и Индия, за да бъде ефикасна.

Химикали и суровини

Вносът на торове от Русия в ЕС през миналата година възлизаше на 2,6 милиарда евро, или с 40 на сто повече от 2021 г., тъй като ръстът на цените контрира спада на обемите, посочва Евростат.

Калиевият карбонат, известен и като поташ, от Русия и Беларус, е силно ограничен или дори забранен в ЕС, но други торове, като например азотните съединения, не попадат под санкционни удари, посочва Шон Мекл от организацията "Фъртилайзърс Юръп" (Fertilizers Europe).

Сред суровините, които не са обект на санкции, е никелът, използван основно в производството на стомана. През 2022 г. ЕС е внесъл руски никел на обща стойност от около 3,2 милиарда евро, сочат данните на Евростат.

Големи имена, вторични санкции

"Алроса" и "Росатом" липсват от черния списък на ЕС, който в момента включва около 1700 компании и личности, достъпът на които до Общността е забранен. Той не включва и "Газпромбанк", финансовото крило на монополиста "Газпром", както и вторият най-голям производител на петрол в Русия - "Лукойл".

"Трансперънси интернешънъл" отдавна призовава достъпът на Русия до лобиране в ЕС да бъде отрязан и да бъдат наложени вторични санкции на тези, които помагат на санкционираните да заобикалят ограниченията. Подобна мярка отдавна е в сила в САЩ.
(БТА, Светослав Стефанов)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Война, санкции, но само военолюбците от ПП-ГЕРБ-ББ-ДБ"Мравояд" се натискат да вкарат България във войната...
91
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това показа , колко ЕС е ''единен'' .
90
0
 
5
 
! Отговори
кученце преди 1 година
аз си лая а кервана си върви
89
9
 
4
 
! Отговори
Me преди 1 година
То стига, където спряхме да купуваме газ и петрол, тавана на цените на петрола. Сега все още имат малко резерви в Руссия, но ще ядат дебелия до края на годината. Имат огромни разходи и намалени приходи заради идиотската война, която започнаха.А останалата търговия, между еу и рф е смешно малка в сравнение с газта и петрола, който купувахме преди.
88
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама вие още ли не сте разбрали, че санкциите са за такива като нас? Вчера четох, че само Белгия за последната година е купила скъпоценни камъни за 1.5 млрд евро...санкции...
87
4
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
EС спря вноса от РФ преди два месеца. Пилците да се броят наесен.
86
0
 
13
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
САЩ и ЕС налагат санкции на ЕС :)
85
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе важното е американските ни приятели да са хепи. Искат санкции - ето на 10 кръга санкции. Цели 10, не са 2 не са 3.
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До не може да бъде! - Ефектът ще се ипсорва с години. Руската икономика, според ЕК, тряваше да е 11.2% назад за годинаат. И това беше "оптимистичната прогноза". Пред това се тръбеше между 20 до 30%. Резулатите - 2.1 до 2.9% по време на глобална на рецесия и масивни санкции. Обаче не се пше за цента, която ЕС плати за това. А цената, която Украйна е платила, няма да я унзаем с години.
83
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До НАЙ-ПОСЛЕ 82 - Само дето стокообмена между САЩ и Русия пак си върви, а ние сме много по-зависими от руските полезни изкопаеми и продукти, отколкото смеем да си призанем.
82
1
 
12
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
Считам за необходимо да обърна внимание на един страничен ефект от санциите които налага колективнят Запад -дипломатическите отношения.И ако се четат редовно коментарите във водщите западни издания започва да се прокрадва една еретическа мисъл -не търпи ли колективният Запад тежко поражение!?Санкциите нанасят големи щети на руската икономика,още по-големи на европейската икономика и като следствие -разрушаване на световния икономичедки порядък и ...дипломатическа катастрофа...
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние обикновенно сме по големи католици от папата , както е казва.
80
4
 
3
 
! Отговори
НАЙ-ПОСЛЕ преди 1 година
. . . . "Трансперънси интернешънъл" отдавна призовава достъпът на Русия до лобиране в ЕС да бъде отрязан и да бъдат наложени вторични санкции на тези, които помагат на санкционираните да заобикалят ограниченията. Подобна мярка отдавна е в сила в САЩ. . . . Добро утро ! Сега се сетили . . . .
79
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЛО , КОПЕЙКА, А ЗАЩО НЕ ПИШЕШ ЗА СЛОНА В СТАЯТА - ЕС НИЩО НЕ ИЗНАСЯ ЗА РУСИЯ ХАХА
78
9
 
1
 
! Отговори
Бау бау преди 1 година
Рузия от суровинен придатък на Ес стана такъв на Ордата! ахахаха гот ли ви е, рубляци? Почвайте да учите как се яде кучепко!
77
0
 
10
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
Мястото за изказване на мнения е твърде малко за да се обяснят последствията от глу-по-стите,които се правят в ЕС/и по-специално в ЕК/ и причиняват сериозни,да не кажа фатални щети на икономиката.Твърде малко хора обърнаха внимание на заседанието на германския кабинет,посветено на немските банки,основно на Дойче банк и икономиката-то е продължибо 20 часа без прекъсване/вижте в Билд/!??Някои оптимисти твърдят че на тях просто им е било приятно да си бъбрят..има там едни големи дърдорковци ..
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** много ясно, войната си е война, търговията с кервана си върви, да не са луди до фалират един тон фирми из ЕUто .
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ЕС е внесъл от Русия стоки за 171 милиарда евро, сочат данни на Евростат.<br><br>Това е доста над 60-те милиарда, които ЕС твърди, че е отпуснал на Украйна през годината." Това е жалко извинение. ЕС не внася от Русия, защото иска да им "изнася парите за Украйна". ЕС внася от Русия, защото стоките, които купува от Русия са по ценни от парите, които дава за тях. Ако ЕС внесе за 170 млрд, прави или си спестява поне 300. А на Украйна праща 60, да не е баш валат.
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А каква контрабанда и върви, не е истина. Защо мсилите, че взеха се дънят шофъртие на емигранти и такива? Щото баш тарикатите, дето си знаят работат аи си познават хората, се изместиха и карат горива от къде ли не, за Европа. И най-якото е, че ако те хваната .... "Ааа ми зредихме от Турцията и колежката не е издала документа" - После за 1000 лева ти издават нужните документи, седиш 2 дена в ареста, плащаш 5000 евро глоба, ама си ги избил 2 пъти на същия курс. Как няма, да има ...
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факт. Всичкото това си е цирк.