Санкциите срещу Русия: Какво постигнаха и какво не успяха

През 2022 г. Китай се превърна в най-големия търговски партньор на Русия
19 юни 2023 22:15, Анисия Иванова
274
Санкциите срещу Русия: Какво постигнаха и какво не успяха
Снимка: БГНЕС

В началото на 2022 г., когато Русия струпваше войски близо до границата си с Украйна, САЩ, Европейският съюз и техните съюзници хранеха надежда, че заплахите за масирани санкции могат да възпрат инвазията. След като военните действия започнаха, съществуваше усещането, че санкциите могат да наложат незабавна икономическа криза в Русия и бърз край на войната. Тъй като боевете продължават вече втора година, най-новото мнение е, че продължителните санкции, включително ограниченията върху вноса на основни стоки от Русия, ще имат кумулативен ефект и в крайна сметка ще принудят президента Владимир Путин да вземе решение дали да продължи войната или да спаси икономиката си. По-голямото засилване на натиска обаче крие рискове за тези, които налагат санкциите.

1. Колко широки са санкциите?

Към месец май САЩ са наложили санкции срещу повече от 3600 физически и юридически лица, плавателни съдове и въздухоплавателни средства, по данни на Castellum.AI, компания за проверка на съответствието, която поддържа броя им. Целите на американските санкции включват 10-те най-големи банки, притежавани от Русия, военни производители и държавни ръководители чак до Путин. (Някои от тези санкции датират от 2014 г., когато Русия завзе украинския полуостров Крим). Броят на санкциите на ЕС надхвърли 1700 към май. Сред другите държави с въведени санкции срещу Русия са Швейцария, Канада, Обединеното кралство и Австралия.

2. Какво включват те?

Най-широкообхватните и най-съществените санкции включват координираното блокиране от западните правителства на около 300 млрд. долара от активите на руската централна банка, държани в чужбина, и забрана за транспортиране на руски суров петрол навсякъде по света с помощта на западни услуги, като например застраховане или морски транспорт, освен ако не се продава на или под 60 долара за барел. Съществуват и ограничения за износ на технологии, използвани за военни цели. Допълнителните, по-типични санкции включват замразяване на активи, банкови и търговски ограничения и други финансови санкции срещу руски физически и юридически лица.

3. Какъв ефект са имали те?

Те поставиха брутния вътрешен продукт на Русия на пътя към това да бъде с 8% по-малък през 2026 г. в сравнение с траекторията му преди началото на войната. Това е разлика от 190 млрд. долара, приблизително еквивалентна на целия годишен БВП на държави като Унгария или Кувейт. Въпреки това общият спад през 2022 г. - 2,5% според централната банка - е далеч под срива от 10%, който някои прогнозираха. През първите месеци на 2023 г. имаше признаци, че санкциите хапят все по-силно. Приходите на Русия от петрол през април бяха едва една трета от тези година по-рано, а излишъкът по текущата ѝ сметка - приблизително разликата между износа и вноса - се сви с над 51 млрд. долара през първите три месеца на 2023 г. в сравнение с година по-рано. Освен икономическото въздействие, Русия изпитва затруднения при снабдяването на армията си, отчасти поради недостиг на оръжия и боеприпаси.

4. Как се е справила Русия?

Използвайки уроците, научени от санкциите през 2014 г., близките до Путин технократи бяха подготвили икономиката срещу сътресения, като прибраха неочакваните приходи от енергия и намалиха зависимостта на Русия от някои видове внос. Русия започна инвазията с нисък държавен дълг, излишък по текущата сметка и с препълнен с пари Фонд на националното богатство. Освен това контролът на Русия върху жизненоважни природни ресурси - най-вече нефт и природен газ - означаваше, че изпълнителите на санкциите трябваше да действат внимателно, за да избегнат отражение върху собствените си икономики. Европейските страни изработиха система от регулации, която трябва да позволи на руската енергия да потече към развиващите се страни, като намали, но не и спре приходите на Кремъл. Някои от най-гъсто населените страни в света продължиха да търгуват с Русия, която също така заобиколи много ограничения за износ чрез трети страни.

5. Кой все още търгува с Русия?

Когато продажбите на суров петрол за Европа се сринаха, Индия - която има тесни връзки в областта на отбраната с Москва - се включи като купувач. Турция, Китай, Казахстан и Обединените арабски емирства доставят на Русия все повече полупроводници, интегрални схеми и други технологии, които САЩ и техните съюзници се опитаха да блокират чрез санкции. През 2022 г. Китай се превърна в най-големия търговски партньор на Русия, осигурявайки повече от една трета от вноса на страната.

6. Какви са перспективите?

САЩ и техните съюзници искат да се преборят със заобикалянето и избягването на санкциите и търговските ограничения, особено чрез трети държави. Една от възможните стъпки би била да се засилят т.нар. вторични санкции срещу трети страни - например дружество, базирано в Турция или Китай - за това, че прави бизнес със санкционирани руски лица или субекти. Това направиха САЩ в случая със Северна Корея и Иран. В случая с Русия съществува опасност вторичните санкции да предизвикат конфликт между иначе приятелски настроени държави, като САЩ и Индия, и да усложнят и без това влошените отношения с Китай.

Още анализи на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
2
 
4
 
! Отговори
Йййййй преди 10 месеца
Хамерикаците са абсолютно неадекватни,както винаги!
187
2
 
3
 
! Отговори
Горд Българин преди 10 месеца
До Анонимен 201 Ако Русия инвестира много средства, в някой Американсти щат , за да може да се отдели от Америка, как би реагирал САЩ? Ще си стои спокойно ли? Америка в колко страни се меши и инвестира много пари, само и само да имат влияние и да играят по нейната ***. Американците се месят и в политиката на България.
186
2
 
3
 
! Отговори
Горд Българин преди 10 месеца
До Анонимен 201 - Виетнам, защото решила да върви по пътя със Русия, разчлени бившата Югославия на Сърбия и Косово, защото беше на страната на Русия, Ливан ирак заради петрола, и защото не играяха по тяхната свирак и под предлог че имали ядрено оръжие, което и до ден днешен нее открито, Авганистан под предлог че била терористична държава и т.н.
185
3
 
6
 
! Отговори
Горд Българин преди 10 месеца
До Анонимен 201 Тъй като те мързи малко да си размърдаш мозъка да ти отговорим. Русия никога нее искала да напада САЩ или НАТО. Но тя иска да има сигурност за нейните територии. Защо не нападна Украйна преди 2014 г. когато Американците направеха преврат? Защо не напада Беларус, Милдова, Армения Айсърбаджан отцепели са републики, а нападна точно Украйна. Колко страни нападна Русия за последните 70 години? Сега да видим колко страни нападна Америка и колко народ изби и поради каква причина?
184
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
украинската контраофанзива - руски танкове на скраб току-що гледайтеhttps://youtube/watch?v=ieQxcbf8aRg
183
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
украинците са превзели три квартала от Бахмут вижте, Слава на Украйнаhttps://youtube/watch?v=EWVCXxXTDk0Прочети още на: https://dnes.bg/voinata-v-ukraina/2023/06/20/porednoto-parche-ot-pyzela-biala-kola-s-eksplozivi-e-bila-zasneta-vyrhu-nova-kahovka.573685#comment-newest
182
12
 
4
 
! Отговори
дедо Груйо преди 10 месеца
Объркахте постиженията на СССР с тези на Русия. СССР не е Русия. Видяхме Ручките колко могат сами. Без някой да им дава са кръгла 0, парашутисти.
181
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
някое руско ботче може ли да обясни каква е причината Русия да атакува Украйна а не САЩ? Нали САЩ е виновен за всичко?
180
12
 
3
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 10 месеца
Ако Русия не може да съществува без да прави войни и окупира територии от бившите съветски републики, Русия не заслужава да съществува.
179
2
 
25
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Най-лошият ефект от санкциите срещу Русия за Запада е подкопаването на доверието в него. При това дългосрочно. Все повече държави подемат инициативи, които ще намалят зависимостта от Запада във всички възможни направления и ще ги направят устойчиви на евентуални санкции. Доверието се гради трудно, а руши бързо! После идва и омразата, таена още от колониалните времена....
178
3
 
21
 
! Отговори
Горд Българин преди 10 месеца
Сакциите доведоха до друго нещо. като бумеранг се върнаха в Европа, затова европейската икономика е врецесия, затова и еврото от стабилна валута стане нестабилна. Санкциите доведоха и до фалита на няколко Американски банки. Сакциите се заобикалят от някой хора и държави, които в момента трупат големи девиденти от това. отделно тези сакциите доведоха до поскъвнане живота на европееца и то чувствително. Русия просто се насочи към други пазари. Има много природни ресурси които я правят доста незав
177
3
 
12
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Анонимен АвтоВаз закупи бивши заводи на НИСАН за момента без този завод има 22% дял в продажбата на нови автомобили в РФ. Решиха въпросите с АБС и въздушни възглавници. Скоросни кутии руско производство са следващата стъпка.
176
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия никога няма да има производството на СССР, че да може да оцелява без търговията със запада. Комунистите като търгуваха с Индия и Китай не бяха цъфнали и вързали и сега няма да е по-различно. Пак ще се чака с години за Москвич от Китай или Лада от Индия.
175
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
НАТОВСКИТЕ "ЛЕОПАРДИ" СА ВПИСАНИ ВЪВ ЧЕРВЕНАТА КНИГА КАТО ИЗЧЕЗВАЩ ВИД. БЕЗ МАЙТАП.
174
22
 
4
 
! Отговори
До 187 преди 10 месеца
Буруджиева е възможно най-лошият пример за мнение, който сте дали, а отговорът й към американския служител е повече от ***!! Буруджиева е типичната (платена) комунистка, защитаваща и подкрепяща русофилията и статуквото в тази страна и как има наглостта да казва, че Щатите са виновни българите да обичат руснаците?? Аз ги презирам за 50 годишното им вмешателство в политиката на страната, но само продажните ни политици мога да обвинявам за това!
173
3
 
23
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Анонимен "тя има икономика колкото половин Бавария и то 70% е нефтена..." Знаеш ли колко лесно е да те обори човек? 1. От нефтени деривати приходите са под 40% и този процент последните години стабилно пада. 2. РФ и Китай държат портфолиото на строежа на Атомни енергостанции равен на 70% в световен Мащаб 3. Китай и РФ произвеждат 90% от влаковете и вагоните по света и то почти само за собствени нужди...
172
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А какво става с контранастъплението?
171
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЕС е добре, няма криза, летищата са пълни.
170
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Покупателната способност на средния руснак се срина. Кадърните напуснаха, посока САЩ и ЕС и се релокираха (работят масово за западни компании). Тече плоска пропаганда на Кремъл разни влогъри да обясняват това-онова, ама не работи. Руска икономика? Падам о смях. Вместо Русия да е сред топ икономиките на света, тя има икономика колкото половин Бавария и то 70% е нефтена... Тотален смях.
169
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
МОЖЕ ЛИ ДА СИ ЗАВЪРШИЛ В ХАРВАРД И ДА НЕ ПРАВИШ РАЗЛИКА ОТ СИЛИЦИЕВА ДО СИЦИЛИЕВА ДОЛИНА? ХАРВАРД ЯВНО Е НА ПО-НИСКО НИВО ОТ СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ... И АМЕРИКАНСКИЯ КОЛЕЖ В СОФИЯ...