Как Русия загуби близо 4000 танка във войната с Украйна?

Москва никога не е знаела как да управлява бронираните си машини
21 юни 2023 19:55, Нели Христова
458
Как Русия загуби близо 4000 танка във войната с Украйна?
Снимка: БГНЕС

Русия е загубила повече от 4000 танка от началото на пълната война в Украйна, твърдят военните на Киев.

В актуализация, публикувана в социалните медии, Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че Русия е загубила общо 4006 танка от 24 февруари 2022 г. Това е увеличение с девет през последните 24 часа.

Войната е струвала и на двете страни значителен брой военно оборудване и човешки животи. Но е трудно да се изгради точна, независима картина колко точно танкове Русия е загубила в конфликта досега.

Експерти обаче казват пред Newsweek, че цифрата, която Украйна представя, може и да не е далеч от истината, отразявайки модел на неуспехи в руските танкови батальони от първите дни на конфликта през февруари 2022 г.

Москва е засегната от организационни и планови провали, прекъсвания в командната верига, лошо обучение и немотивирани войски
, след като най-добрите й войници бяха убити в първите вълни на войната, оставяйки малцина да обучават следващото поколение танкови екипажи, казват анализатори.

"Зашеметяваща статистика"

"Това е много, много висока цифра", казва Ед Арнолд, научен сътрудник в базирания в Лондон мозъчен тръст Royal United Services Institute, пред Newsweek."Загубите са значителни".

Публикуваните от Киев данни са "вероятно по-точни" от други оценки, "защото украинците всъщност са на бойното поле", според бившия полковник от британската армия Хамиш де Бретън-Гордън, който преди това е командвал химически, биологични, радиологични и сили за ядрена отбрана (CBRN).

"Не бих си помислил, че е далеч от истината, но това е потресаваща цифра", на мнение е де Бретън-Гордън пред Newsweek. Дори и с известно място за грешки, все пак това показва, че "има огромна загуба на броня, предимно от руска страна", твърди той.

Загубите на танкове от около 4000 за Русия наистина изглеждат "вероятни", каза Фредерик Мертенс от Хагския център за стратегически изследвания (HCSS) пред Newsweek.

Оценките за загубите на руски танкове наистина варират. Според холандското издание с отворен код Oryx, което следи както украинските, така и руските военни загуби, Русия е загубила 2047 танка към сряда. Цифрата от Oryx, която включва само визуално потвърдени загуби, вероятно ще бъде минимална, казват експерти.

За разлика от това украинската статистика, почти двойно по-голяма от регистрираната от Oryx, вероятно ще включва не само унищожените основни бойни танкове на Русия, според анализатори, но и други видове бронирани превозни средства, както и превозни средства, които са в експлоатация, но вече не са в ръцете на Русия .

Каквато и да е точната цифра, тя все още представлява съществен удар върху бронираните способности на Русия. Експертите многократно са посочвали едни и същи проблеми проблеми, измъчващи силите на Москва от самото начало, които според тях продължават да допринасят за нарастващите загуби на танкове.

Провалите са ясни от самото начало

"В крайна сметка това беше провал на планирането", казва Арнолд. Силите на Кремъл не са предвидили яростната съпротива на Украйна, твърди той, добавяйки, че Русия следователно не е използвала правилно танковете си, когато са били пуснати за първи път в битка.

"Когато не се използват правилно, те са много уязвими", каза Арнолд. "Лошото планиране усложни всичко."

Други експерти също са съгласни с това твърдение. Анализаторите посочват изображенията на руските танкове, наредени в дълги колони в първите дни и седмици на войната и колко често танковете са били разполагани без пехотна подкрепа или в населени места. Украинските сили са били добре оборудвани да нападнат руски танкове от засада в този тип среда, обяснява Арнолд.

Това са примери за тактики, които "компетентните командири биха избегнали на всяка цена", според Пол ван Хуфт, анализатор в HCSS. "Но те продължиха да го правят", казва още той пред Newsweek.

Поради грешките в ранните операции, "всички елитни танкови екипажи бяха изведени в началото на войната", казва де Бретън-Гордън.

"Тъй като те загубиха толкова много танкове в първия етап, те всъщност не можаха да ги използват отново, както биха направили, във втората фаза на войната", казва Арнолд.

Тъй като много от нейните усъвършенствани танкове изчезнаха и по-опитните оператори бяха убити, Русия трябваше да се обърне към бързо обучение на новобранци.

"Липсата на обучение, липсата на дисциплина и липсата на мотивация лъсна в толкова много случаи за Русия", на мнение е Ван Хоофт. След като много от елитните войници бяха убити през първите шест месеца, Русия продължи с тактиката на "хвърляне на машини и хора върху проблема."


Подобен принцип е приложен и при танковете, казват анализатори. Съобщава, че Русия е възкресила танкове, като Т-54 или Т-55, за използване в Украйна.

"Руската армия вероятно ще претърпи по-голям брой жертви, като използва тези по-стари танкови системи в Украйна", каза през март базираният във Вашингтон мозъчен тръст Институт за изследване на войната.

"Това, което Русия трябваше да направи много бързо, всъщност е да започне да разчита много повече на тези, които имаше на склад, а всички те са в различна степен на експлоатационна годност", обяснява Арнолд.

Разчитането на по-стар комплект, включително танкове, извадени от склада, е накарало руснаците да улеснят украинските танкови екипажи, които сега имат достъп до западни танкове, които могат да се бият през нощта, каза де Бретън-Гордън. "Има въпроси за това колко точно от тези консервирани танкове Москва би могла да въведе в експлоатация", казва Ван Хоофт. "И колко точно са канибализирани, за да поддържат останалите работещи."

Много от тези по-стари, възкресени танкове ще бъдат изгубени и вероятно са допринесли за бройката от 4000 на украинския генерален щаб.

Те може да помогнат донякъде да обяснят и разликата между отчета на Украйна и броя, публикуван по-рано тази година във Военния баланс. Годишният доклад за състоянието на въоръжените сили на всяка страна, съставен от мозъчния тръст на Международния институт за стратегически изследвания, The Military Balance, съобщи, че в началото на 2023 г. Русия е имала 1800 оперативни основни бойни танка.

Съображенията около изтеглянето на стари танкове в битка, както и преброяването на бронирани превозни средства заедно с танковете, ще помогнат да се обясни защо тази цифра е по-малко от половината от изчислените руски загуби на Украйна, казват експерти.

В основата на многото проблеми на Русия и влошаването на тези загуби е липсата на грижи за извличане на повредени превозни средства. Много танкове бяха ненужно загубени поради неспособността на Москва да използва превозни средства за възстановяване или да планира ремонт, казва Ван Хоофт. Това означава, че много танкове са ненужно изоставени, което означава, че не могат да бъдат използвани в по-късните етапи на войната.

В крайна сметка цифрата от 4000 загуби на танкове, дори ако тази оценка е висока, се свежда до комбинация от лошо планиране, липса на движение, слабо командване, недостатъчно обучение и обръщане към по-стари технологии за запълване на бързо възникващите пропуски.

Тези грешки струват скъпо на Русия
, унищожавайки съвременния й танков флот. И Москва го забеляза. Около година след началото на пълната война бившият руски президент Дмитрий Медведев каза, че Русия трябва да "увеличи производството на различни въоръжения, включително модерни танкове", в отговор на западните дарения за Украйна.

По-рано този месец руският президент Владимир Путин призна, че Русия е загубила 54 танка за по-малко от две седмици, след като Украйна започна дългоочакваната си контранастъпление.

Ако Русия се надява да възстанови модерните си танкови сили от около 2000 танка, "това ще им отнеме много време", казва де Бретън-Гордън.

"Те никога не са използвали танкове по правилния начин след нахлуването", на мнение е Арнолд.

А какви са танковите загуби на Украйна?

Украйна също претърпя загуби на танкове от февруари 2022 г. и е трудно да се получи точна картина колко танка са унищожени, повредени или заловени.

В началото на 2023 г. Украйна разполага с 953 основни бойни танка, според The Military Balance. Тези данни обаче са предшестващи даряването на западни основни бойни танкове като произведените в САЩ Abrams, британските Challenger 2s и разнообразието от танкове Leopard, дарени от няколко нации.

Данните на Oryx показват, че Украйна е загубила потвърдено 539 танка от 24 февруари 2022 г., като 340 са посочени като унищожени и 139 като пленени.

Това число включва 2 танка Leopard 2A4 и 3 танка Leopard 2A6, които едва наскоро са влезли в битката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


458
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Досега беше лесно. Укрите правят клип на разбитата си колона танкове и го пускат в медиите , като руски... но сега с Леопардите не върви
271
3
 
3
 
! Отговори
Смях преди 10 месеца
Че тя русия на въоръжение има само 2000.. как е възможно да са загубили 4000 танка?
270
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Една фалираща държава може да избегне фалита само чрез война,който разбрал,разбрал!
269
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щатите си избраха най точния президент,ха ха ха!
268
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
е как ще знае като 78 години европа живее в мир русия е водила миролюбивосъжителство с всички да ама не впк на запада не иска мир а печалби и кои гиброи тези танкове
267
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо някои *** си мислят че ядрена сила ще бъде победена?
266
3
 
8
 
! Отговори
Любопитен преди 10 месеца
На колко да делим тия "данни"? На 2,3 или 4?Още малко и Русия е свършила танковете. Както още лани "свърши" ракетите. Тая война най-вероятно ще продължи с години, докато Запада съвсем повехне. Защото всеки месец в който САЩ не печелят войната удря по авторитета им, все повече страни се убеждават, че Америка не е всесилна. А това има и финансови последици за същия този Запад.
265
1
 
9
 
! Отговори
След като данните преди 10 месеца
са украински,загубих интерес към тях.Всеки иска да окуражава своите,да им дава надежди,да ги подкрепя.Но това трябва все пак да е реално,не като приказките за нашите футболисти,проскубаните котета,величани като лъвове,срамещи страната ни.Добре,украинците убили 200 000 руски войници,унищожили 4 000танка.И какво от това,какво става с контраофанзивата им?След като няма нищо пред тях,защо вече не са в Крим?
264
1
 
8
 
! Отговори
Ужас! преди 10 месеца
Не е истина колко пари е наливат в пропаганда! Аз бих казал 40 000 танка *** нема кой да хване декиш! Опс ко стана с байрактарите, джавелините, хаймарсите и т.н......?
263
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Каракочев : Според тия Сметки Руснята ще загуби войната
262
4
 
15
 
! Отговори
ZZ TOP преди 10 месеца
В западната преса се твърди че в момента НАТО обмисля разполагането на до 300 000 войници на руската граница. Обсъжда се възможността основата на военния контингент да бъде сформиран от "фронтовите държави", в чийто състав влизат Прибалтийските републики, Полша, Румъния и България. Според ръководството на НАТО този "санитарен кордон" би попречилна Русия, да изнесе войната отвъд границите на Украйна".ЧЕСТИТО, БЪЛГАРИ "ЮНАЦИ"!
261
5
 
14
 
! Отговори
Каракочев преди 10 месеца
Според тия сметки, Зелендурата днес-утре влиза в Москва.
260
5
 
4
 
! Отговори
Exaaa Пикаят газ рус преди 10 месеца
уфилите....Таварищи : .!.
259
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Анонимен Заради Тока - Трябва ти Коксохим за да превърнеш Чугуна в Стомана но това е производство за Корабостоене, ЖП линии и влакове изобщо много едри поръчки. Но за по-екзотичните марки Стомана се ползват електропещи. А тока поскъпна в пъти и не само в Европа.
258
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А желязото защо поскъпва?
257
4
 
7
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Тоя 2014 година Ъкрайна има на склад/оперативни поне 2000 Т-64 600-800 Т-72 основно в резерв и 200-300 Т-80 основно резерв. Само чехия на първи транш предаде на ВСУ 400 Т-72М(по-старите немодернизирани) след това съвсем се отказа и Хариза останалите и Т-72. Полша дарява нейния модифициран вариант "ТВАРДИ" пак стотици бройки. Колко бройки от други страни като Унгария и прочие реално не знам. ВСУ за загуби хиляди СССР танкове сега троши западни такива.
256
4
 
14
 
! Отговори
Тоя преди 10 месеца
Разбрахме бройката на Русия, а за украинската нещо, ама честно? Или не изнася? Щото все руска техника уж унищожена, уж стара уж не знам каква още, а Зеленски плаче за оръжия. Що тъй?
255
5
 
4
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Леопарда Леопард А4 по нищо не се различва като брониране от немодернизираните Т-72. Повярвай ми Куполи и от Леопарди и от Абрамси сме виждали да летят в близкия изток. Въпросът е Грамотно ли са заредени боеприпасите или не. и това важи както за Т-62/72/80/90 така и за западните танкове. Ето пример Т-90М има същата като Абрамс и Леопард броне кутия за боеприпаси в задната част на купула, но има и допълнително брониран барабан със снаряди на пода на танка.
254
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Гогича Ъкраинския президент е хващан в ЛЪЖА дори по няколко пъти на ден се е случвало. Ъкраинците и западняците Лъжат и повтарят докато всички поне привидно смятат че лъжата е възможна истина. За разлика от тях Путин още преди да стане президент по възможност не ползва Лъжи или делегира друг да отговаря. Руските медии спазват подобен принцип - Ако е на наша страна казваме Истината, АКО НЕ НИ ИЗНАСЯ ТАБУ мълчим по въпроса като партизанина на разпит. Ако някой говори различно не го каним отново
253
7
 
11
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 10 месеца
....ха ха ха хаааа ...."според украински медии ".....голям смях !!!!